Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σωληνουργεία Κορίνθου, το πρώτο ελληνικό «θύμα» των αμερικανικών δασμών

- Advertisement -

Την πρώτη ελληνική εταιρεία, η οποία πλήττεται εμμέσως από τους δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα, αποτελεί η Σωληνουργεία Κορίνθου, μετά την απόρριψη του αιτήματος εξαίρεσης από την επιβολή πρόσθετων φόρων, ύψους 25%. …

Η Σωληνουργεία Κορίνθου, το περασμένο έτος, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την αμερικανική εταιρεία «Plains», για την προμήθεια χάλυβα, προκειμένου να κατασκευαστεί ο αγωγός πετρελαίου «Cactus II».

Ωστόσο, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές από την Ε.Ε., έθεσε σε κίνδυνο την υλοποίηση του project.

Σε μία πρώτη αντίδραση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Plain κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης της Σωληνουργείας Κορίνθου από τα νέα μέτρα, το οποίο, ωστόσο, απορρίφθηκε από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Εμπορίου.

Η απόρριψη, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, συνίσταται στο γεγονός ότι η προμήθεια του χάλυβα μπορεί να καταστεί εφικτή από αμερικανική εταιρεία και όχι αναγκαστικά από τη Σωληνουργεία Κορίνθου.

Από την πλευρά της, η Plains υποστηρίζει ότι η επιβολή δασμών στον χάλυβα της ελληνικής εταιρείας συνιστά μία «αδικαιολόγητη απόφαση», καθώς το deal συνάφθηκε πέρυσι, πριν την απόφαση για τους δασμούς.

Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου παράγει το κατάλληλο είδος χάλυβα για την υλοποίηση του project, μέσω μιας πρωτότυπης διαδικασίας, η οποία δεν συναντάται στις αμερικανικές εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το project «Cactus II» αφορά την κατασκευή ενός αγωγού, μήκους 885 χιλιομέτρων, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται πετρέλαιο από το Δυτικό Τέξας και το Νέο Μεξικό.

naftemporiki.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog