Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Λουτράκι:Σαν σήμερα η καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια

- Advertisement -

32 ολόκληρα χρόνια και μία μέρα συμπληρώνονται σήμερα από την καταστροφική πυρκαγιά στον ορεινό όγκο των Γερανείων στις 2-8-1986…



Η πυρκαγιά αποτέφρωσε όλη την δασική έκταση που υπήρχε στην μπροστινή όψη του βουνού, αυτή που βρισκόταν ακριβώς πάνω από την πόλη του Λουτρακίου. Η φύση, βέβαια, ξέρει πολύ καλά να κάνει την δουλειά της, και σχεδόν 30 χρόνια μετά έχει αποκαταστήσει το πράσινο.

Πολύ σημαντικό ρόλο πλέον στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην εποπτεία του δασικού τμήματος των Γερανείων, έχει παίξει και η δραστηριοποίηση των εθελοντικών ομάδων και των συλλόγων που δρουν στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου.

Οπως ειναι ο <<ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ ΛΟΥΤΡΑΚΙ>> και ο <<ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ>>  που αμφότεροι έχουν συμβάλει κατά πολύ στην προστασία του φυσικού μας πλούτου, για να μην έχουμε επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον









- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πράγματι δραματικές στιγμές ζήσαμε τότε…!!
    Η φωτιά ξεκίνησε από τον Άγιο Γιάννη, ανατολικά της Εδέμ (καφετέριας) ..
    Είχε αρκετό μαΐστρο και σε μηδέν χρόνο απλώθηκε προς τον Όσιο Πατάπιο και μετά σε όλο το βουνό…
    Δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα λόγο αέρα….
    Στις 2 ώρα πήγαμε καμιά δεκαριά Λουτρακιωτες εκεί, και απλός κοιτάγαμε…!!
    Αεροπλάνο δεν ήλθε κανένα σχεδόν λόγο αέρα.. μάλλον ήλθε ένα και παραλίγο να ντεραπάρει λόγω αέρα..
    και το βράδυ λόγω σκότους δεν ήλθαν….!
    Θυμάμαι πήγα στον προφήτη Ηλία κατά της 2:30 ώρα να τους πω να φύγουν. η πόρτα ήταν κλειστή..
    Στο περίβολο είδα κάτι ζώα και ιδίως μια μεγάλη όμορφη αγελάδα.. Είπα να ανοίξω την πόρτα να φύγουν, αλλά σκέφτηκα μήπως βρω και τον μπελά μου….
    (έμαθα την άλλη μέρα ότι τα ζώα κάηκαν..)
    Έφυγα με την μηχανή μου κι φοβισμένος λίγο μην εγκλωβιστώ και εγώ εκεί διότι η φωτιά ερχόταν γρήγορα…
    ΥΓ Δεν έχουν υπάρξει κάποιες δικλίδες ασφαλείας από τότε και φοβάμαι κάποια μέρα θα αντικρίσουμε το ίδιο σκηνικό…!!

  2. "Στο περίβολο είδα κάτι ζώα και ιδίως μια μεγάλη όμορφη αγελάδα.." Αυτά γίνονται μεγάλε. πετάνε τους παλιούς καθρέφτες τους όπου κι όπου.

  3. Paul ερχόμουν με άδεια από την Λάρισα που υπηρετουσα και δεν ήξερα ότι είχε πιάσει φωτιά. Τότε δεν υπήρχαν κινητό τηλέφωνο και δεν γνώριζα τίποτα. Ήταν η δεύτερη μέρα 3 του μηνός και είχα άδεια γιατί 4 Αυγούστου είχα γενέθλια. Από τότε οπότε ερχομαι Λουτράκι θα κοιτάξω στο βουνό και όσο το βλέπω να πρασινίζει παιρνω μια χαρά.Ελπίζω να μην ξαναζήσει κάνεις αυτό στο τόπο μας

  4. Σα δεν ντρέπεσαι παλιάνθρωπε που άφησες τα ζωάκια να καούν και μας το λες με καμάρι κιόλας. Κάτι τέτοιους σαν κι εσένα θα πρέπει να τους στήνουν στην πλατεία και να περνάει ένας-ένας πολίτης να τους ρίχνει ρόχαλο στη μάπα. Έτσι σας χρειάζεται μηπως και βάλετε μυαλό. Ποιός είσαι ρε?

  5. Οπως ανέφερε σωστά και ο Ανδρέας από πάνω, η φωτιά ήταν στις 2 Αυγούστου. Απλά έσβησε στις 3 όταν έπεσε ο αέρας και σηκώθηκαν τα αεροπλάνα. Στις 2 ήταν αδύνατο λόγω αέρα. Δεν πέταγε τίποτα. Μόνο τα ελικόπτερα που πέταξαν πάνω από τον Όσιο Πατάπιο για να σώσουν τις καλόγριες!
    Επίσης, η 3η-4η-5η εικόνα του άρθρου (αυτές που δεν γράφουν τίποτα) είναι δικές μου. Από την ταράτσα του σπιτιού μου με μια παλιά Kodak με έγχρωμο φίλμ.

  6. Ναι βέβαια θα έσπαγα το ξένο λουκέτο, και θα έλεγα στις κότες-κατσίκες-αγελάδες κ.α ακολουθήστε την μηχανή μου…
    Ή θα τις έβαζα επάνω στην μηχανή και θα τις έφερνα μέσα από τους καπνούς και τον χωμάτινο με πέτρες πολύ παλιόδρομο τότε του γηροκομείου στην θάλασσα να δροσιστούν…
    Και μετά μάλλον θα κοιμόσουν επάνω στο πληκτρολόγιο.?
    Έτσι είναι οι σημερινοί παλικαράδες –ήρωες…!!
    Μετά θα σε ξύπναγε ο ντελιβεράς
    κύριε : η πίτα σας χωρίς κρεμμύδι…… άντε ρε…
    ΥΓ Εγώ το ρόχαλο το ρίχνω στις μικρές τρύπες για να γλιστράει…!

  7. Πολλοί τότε είχαν βοηθήσει και τις καλόγριες και το γηροκομείο για παν ενδεχόμενο. Σε τέτοια κατάσταση δεν μπορείς να κάνεις και πολλά όπως είπε και ο Paul. Και από ότι έλεγαν γνωστοί μου τότε όλοι έτρεξαν να βοηθήσουν αλλά δεν βοήθησε ο αέρας. Ας το θυμομαστε σαν μια ανάμνηση κακία και μην ξανασυμβεί.

  8. 1:25 μ.μ. Αν αυτό είναι αποτελεσματικό και σε βοηθάει καλά, γιατί όχι; Πάντως όμως αυτό είναι το δεύτερο. Από το πρώτο, το πέσιμο δηλαδή, τί μέτρα προστασίας λαμβάνεις; Από το δεύτερο ξεκίνησες εσύ να φροντίζεις για τον εαυτό σου;

  9. @ ANONYMOUS 4 Αυγούστου 2018 : Θα ήθελα να υπάρξει εισαγγελέας να διερευνήσει την υπόθεση, καθώς άφησες επίτηδες ζώα να πεθάνουν με το χειρότερο τρόπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog