Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

‘Aγιοι Θεόδωροι: Oικία Σημίτη- Μια βόλτα και θα διαπιστώσεις το αυτονόητο

- Advertisement -

Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δράση της κρατικής μηχανής σχετικά με την προστασία του αιγιαλού ανήγγειλαν τρεις υπουργοί της κυβέρνησης πριν από λίγες ημέρες.
Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι πλέον στόχος είναι οι υποθέσεις με τα αυθαίρετα ή τις «ανεξήγητες» οικοδομικές άδειες να αποτελέσουν προτεραιότητα για τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται από κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων είναι το εξής: Θα κατεδαφιστεί η περίφραξη της εξοχικής κατοικίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην περιοχή;

Το επιχείρημα της… φραγκοσυκιάς

Τον Δεκέμβριο του 2011 η Realnews είχε αποκαλύψει τα «όπλα» στη νομική φαρέτρα που χρησιμοποίησε ο κύριος Σημίτης στην αγωγή του κατά του ελληνικού Δημοσίου με την οποία ζητούσε να θεωρηθεί άκυρη η χάραξη του 1966, η οποία εμφανώς καταδεικνύει ότι το οικόπεδό του «πατάει» στον αιγιαλό. Τότε, ένα από τα βασικά επιχειρήματα που είχαν υποστηρίξει οι νομικοί του εκπρόσωποι ήταν η ύπαρξη μιας… φραγκοσυκιάς. Είχαν επικαλεστεί την έκθεση ιδιώτη τεχνικού συμβούλου, ο οποίος ανέφερε ότι η ύπαρξη της φραγκοσυκιάς καταρρίπτει κάθε ισχυρισμό του Δημοσίου για τα όρια του αιγιαλού, αναπτύσσοντας το απίθανο επιχείρημα: «Είναι κοινώς γνωστό ότι, αν οι φραγκοσυκιές έρθουν σε επαφή με θαλασσινό νερό, θα ξεραθούν»!

 Βεβαίως, από τότε μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς την περίφραξη της κατοικίας και, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από το φωτορεπορτάζ της «R», οι φραγκοσυκιές ακουμπούν στον φράκτη του οικοπέδου του κυρίου Σημίτη.

Αρκεί κανείς να δει τις φωτογραφίες για να διαπιστώσει ότι η απόσταση που χωρίζει το περιφραγμένο οικόπεδο από τη θάλασσα είναι πραγματικά μικρή.

 «Η απόσταση της περίφραξης από τη θάλασσα είναι περίπου 15 μέτρα», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Αγίων Θεοδώρων Σπύρος Ράττης. «Όλη η περίφραξη είναι με άδεια οικοδομής και το κτίσμα δεν είναι αυθαίρετο. Όμως, ακούσαμε για τον νέο νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, τον οποίο προσωπικά περιμένω να τον δω στην πράξη», συμπληρώνει ο κ. αντιδήμαρχος.

 Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα τελευταία χρόνια κανείς δεν απαγορεύει στους λουόμενους να κάνουν μπάνιο μπροστά από το σπίτι του κ. Σημίτη, ενώ κατά το παρελθόν και όταν κατείχε τη θέση του πρωθυπουργού η συγκεκριμένη περιοχή αποτελούσε απαγορευμένο έδαφος για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων σημειώνουν πως ούτε και σήμερα είναι εύκολο για κάποιον επισκέπτη να βρεθεί στην παραλία μπροστά από την εξοχική κατοικία του Κ. Σημίτη, καθώς για να φτάσει κανείς εκεί θα πρέπει να διανύσει μια τεράστια απόσταση. Ο νόμος για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες προβλέπει ότι ανά τριακόσια μέτρα θα πρέπει να υπάρχει δρόμος προς αυτές, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση τα περάσματα είναι ελάχιστα.

Νόμος χωρίς εφαρμογή

Το συγκεκριμένο οικόπεδο αγοράστηκε από τον πρώην πρωθυπουργό και τον αδελφό του Σπύρο το 1958. Με τη χάραξη του αιγιαλού εκίνησε και η δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο, με συνεχείς απορρίψεις αιτήσεων της πλευράς Σημίτη και πολλές αναβολές εκδίκασης της υπόθεσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τελικά η χάραξη του αιγιαλού του 1966 δεν εφαρμόστηκε και το οικόπεδο βρίσκεται εντός του αιγιαλού, παρά το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής του οικονομικού εφόρου Κορινθίας το 1984. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε κατασκευάσει και «γλίστρα» για τη βάρκα του. Το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά, μετά τις διαπιστώσεις των αρμοδίων για τις οικίες οι οποίες αποτέλεσαν παγίδα θανάτου στην τραγωδία της Δευτέρας 23 Ιουλίου στο Μάτι, καθώς είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στην παραλία με μάντρες και περιφράξεις, είναι αν «εμπίπτει» στις κείμενες διατάξεις η περίφραξη του εξοχικού του κυρίου Σημίτη στους Αγίους Θεοδώρους. Τι παραπάνω χρειάζεται από μια βόλτα ανάμεσα στη θάλασσα και το περιφραγμένο οικόπεδο του πρώην πρωθυπουργού για να διαπιστώσει κανείς το… αυτονόητο;

Πηγή: RealNews

- Advertisement -

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο πρώην πρωθυπουργός σε ρόλο εύκολου στόχου προκειμένου να βγάλουμε τα αρρωστημένα απωθημένα μας.
    Ξεχνάμε όμως ότι η παραλία αυτή δόθηκε από τον ίδιο το Δήμο Αγίων Θεοδώρων πριν το 1998 και μάλιστα από Δεξιό Δημοτικό Συμβούλιο.

  2. O δεύτερος πολιτικός είχε γερό κομματόσκυλο στο χωριό που φοβούνταν οι Αγιοθοδωρίτες να του μιλήσου, αλλά τώρα πήγε στον τρίτο πολιτικό.

  3. Στους αγιους Θεόδωρους απο τα Πευκάκια μέχρι τα όρια της Κινέτας έτσι ειναι όλη η περιοχή Περιφραγμένη!!!!! Έλεος πια !!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog