Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία» -Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

- Advertisement -

Για την σε βάθος διαλεύκανση και σε όλες τις διαστάσεις της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά την ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Λαύριο για τις πυρκαγιές…

Το πένθος είναι εδώ και 15 ημέρες παρόν σε όλες τις λέξεις και τις κινήσεις μας, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός. Eίμαστε υποχρεωμένοι να σκύψουμε το κεφάλι και να δούμε τα πώς και τα γιατί της τραγωδίας. Τίποτα δεν θα κουκουλωθεί στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας. Απόφασή μας είναι τίποτα και κανένας να μην ξεχαστεί» τόνισε και εξήγγειλε μια σειρά μέτρων για την άμεση αποκατάσταση της περιοχής σε νέα βάση.

«Η Αττική βίωσε μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία. Η Ελλάδα βίωσε μια εθνική τραγωδία», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για τις πυρκαγιές. «Το πένθος είναι εδώ και 15 μέρες παρόν σε όλες μας τις λέξεις, και σε όλες μας τις κινήσεις. Και κανείς δεν μπορεί να μην σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας. Κανείς», επισήμανε.

«Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα, όμως για λόγους είτε πολιτικής δειλίας, είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμη χειρότερα πολιτικής -και όχι μόνο- κερδοσκοπίας πάνω σε διαχρονικές στρεβλώσεις, έλειψαν οι τολμηρές αλλά αναγκαίες πολιτικές τομές ή έμειναν στα χαρτιά, στις εξαγγελίες», παρατήρησε στην ομιλία του στο Λαύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Θα γίνει διερεύνηση σε βάθος της τραγωδίας και να μη ζήσουμε ποτέ μια τέτοια τραγωδία», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πρώτη από όλους πρέπει να αναλάβει ευθύνες και δράση η πολιτική ηγεσία του τόπου. Στο παρελθόν δεν πόνταραν στη λύση αλλά στη λήθη. Σήμερα δεν μπορούμε δεν πρέπει και δεν θέλουμε να πάμε ούτε βήμα παραπάνω με οδηγό τη λήθη. Τίποτα και κανένας να μη ξεχαστεί. Να γκρεμίσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Να προετοιμαστούμε καλύτερα για τα φυσικά φαινόμενα. Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό». Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις την ώρα του κακού, ούτε να ελέγξουμε ακραία κλιματικά φαινόμενα, όμως μπορούμε και οφείλουμε, γνωρίζοντας ότι θα ξανάρθουν, να προετοιμαστούμε καλύτερα. Κυρίως όμως οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να ξηλώσουμε, να γκρεμίσουμε μια-μια τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», συνέχισε. «Ό,τι καταστρέφει δάση και ακρογιάλια, ό,τι εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί. Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας. Μα πιο πολύ είναι χρέος μας απέναντι στους ζωντανούς, απέναντι στις επόμενες γενιές», σημείωσε.

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σκύψει το κεφάλι για να δει τα «πώς» και τα «γιατί» της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική», είπε o κ. Τσίπρας.

«Και η δική μου υπόσχεση από την πρώτη μέρα ήταν ότι αυτό το «πώς και το γιατί», θα διερευνηθεί σε βάθος, και σε όλες του τις διαστάσεις, με αδιάβλητες διαδικασίες, και από αδιάβλητους ειδικούς. Τίποτε δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να αναλάβουμε δράση, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί, ώστε να μη ζήσουμε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ξανά μια τέτοια τραγωδία. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ! Αυτή πρέπει να είναι η απόφαση και η επιδίωξη όλων μας. Και πρώτη από όλους οφείλει να αναλάβει ευθύνες και δράση η πολιτική ηγεσία του τόπου».

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις 20 παρεμβάσεις για την αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη δόμηση και τόνισε ότι «προχωράμε το αμέσως επόμενο 3.200 αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού, αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και ρέματα στην Αττική που έχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης που αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και το ίδιο θα συμβεί και με την υπόλοιπη Ελλάδα». «Θα γίνουν κατεδαφίσεις εξπρές μαντρότοιχων σε παραλίες. Όποιος θελήσει να κάνει τα στραβά μάτια να ξέρει ότι τα ψέματα τελείωσαν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Προχωρούν άμεσα 250 νέες προσλήψεις για τη στελέχωση των περιφερειακών παρατηρητηρίων», προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας.

«Δημιουργείται νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης. Παράλληλα θα γίνεται παρακολούθηση όλων των καταγγελιών», επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Οι ελεγκτές θα επιλέγονται μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης».

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα δράση ώστε οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές να ανοικοδομηθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα, το σεβασμό του περιβάλλοντος και τη ζωή των κατοίκων τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Αυτό», όπως είπε, «θα ισχύσει και για το σύνολο των οικισμών στα περίχωρα της Αττικής».

«Πέρα από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για να γίνουν οι μεγάλες τομές και οι συγκρούσεις με συμφέροντα και κληρονομημένες από το παρελθόν συμπεριφορές χρειάζεται και μια πλατιά, ειλικρινής και αποφασιστική δέσμευση της κοινωνίας, ή τουλάχιστον της μεγάλης πλειοψηφίας της», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η σπέκουλα, η πολιτική κερδοσκοπία, το ρουσφέτι, οι ψηφοθηρικές συναλλαγές με την αυθαιρεσία, ο ιδιοτελής συμβιβασμός με τερατώδεις παθογένειες, ήταν τα φαύλα «αδελφάκια» του πολιτικού κόστους», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι «πολλές φορές η πολιτική εξουσία ενθάρρυνε την αυθαιρεσία. Ενθαρρύνοντας, επίσης, την αποκέντρωση της διαφθοράς στις αρμόδιες υπηρεσίες. Και, βέβαια τα αδηφάγα συμφέροντα που είδαν στην πανέμορφη, ελληνική γη μια ευκαιρία παράνομου πλουτισμού, υπήρξαν ο απαραίτητος προστάτης και σπόνσορας απαράδεκτων και άθλιων πολιτικών συμπεριφορών», υπογράμμισε.

«Όσο μας αφορά, ας είναι όλοι βέβαιοι, ότι την ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι, την οποία αναλάβαμε ως υπεύθυνη κυβέρνηση του τόπου, την κατανοούμε όχι ως κάποια λεκτική εκτόνωση και υπεκφυγή, αλλά ως μια τεράστια προσπάθεια να λυθούν χρόνια και επικίνδυνα προβλήματα», σημείωσε.

Η ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργού Υποδομών, της περιφερειάρχη Αττικής, των δασαρχών της Αττικής, των γενικών διευθυντών της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, των αρμοδίων γενικών γραμματέων και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog