Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πως η Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα ξανά σε 4ο μνημόνιο – Οι Βρυξέλλες θέλουν ήττα της Lega North και M5S

- Advertisement -

Η Ιταλία θα αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας για το εάν η Ελλάδα θα έχει ομαλή πορεία ή θα βρεθεί σε αδιέξοδο ξανά..
Ο Αλέξης Τσίπρας από την Ιθάκη μέσω του διαγγέλματος του θα τονίσει ότι η ελληνική οικονομία μετά την Οδύσσεια 8 ετών επανήλθε στην Ιθάκη στο ασφαλές λιμάνι…όπως είχε περιγράψει ο Όμηρος στην Οδύσσεια.
Ο έλληνας πρωθυπουργός θα πανηγυρίσει για την καθαρή – που κατ΄ ουσία – είναι βρώμικη έξοδο από τα μνημόνια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο αρχηγός της ΝΔ θα επαναλάβει ότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδος που υπέβαλλε την χώρα στην δοκιμασία του τρίτου μνημονίου να επαίρεται ότι βγάζει την Ελλάδα από τα μνημόνια.
Όταν τελειώσει αυτό το πολιτικό θέατρο και όλοι διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα όπως ήταν πριν 5 μήνες θα συνεχίσει να παραμένει υπό το καθεστώς της ομηρίας των δανειστών…ένας νέος προβληματισμός θα πρέπει να απασχολήσει και την τωρινή και κυρίως την μελλοντική κυβέρνηση της Ελλάδος.
Την κυβέρνηση Τσίπρα και αύριο την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Το πρόβλημα που ονομάζεται Ιταλία, όχι Τουρκία αυτή επιδρά ως αναδυόμενη αγορά στο χρηματιστήριο αλλά τα ομόλογα είναι το πολιτικό στοίχημα της Ελλάδος.
Πολύ σοβαρή και αξιόπιστη πηγή που συνομίλησε με το bankingnews παρουσιάζει ένα προβληματισμό που κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμήσει.
«Στις Βρυξέλλες υπάρχει ένα μένος κατά της κυβέρνησης Lega North και Κινήματος 5 Αστέρων M5S.
Οι Βρυξέλες θα ήθελαν να δουν αυτά τα δύο Ιταλικά κόμματα που κυβερνούν στην Ιταλία να ηττώνται στις ευρωεκλογές.
Πιθανότατα τα σχέδια των Βρυξελλών θα αποτύχουν καθώς τουλάχιστον δημοσκοπικά τα δύο κόμματα καταλαμβάνουν ποσοστά περί το 57% με 58%.
Εάν δεν υπάρξει κάποια προσπάθεια σύγκλισης τότε οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών θα εισέλθουν σε μια φάση πολύμηνης φθοράς και τριβών και προφανώς μια τέτοια εξέλιξη θα έχει άμεση επίδραση στα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο τα ελληνικά ομόλογα στα 10 χρόνια θα μπορούσαν να εκτιναχθούν πάνω από 5% και μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε de facto έξοδο της Ελλάδος από τις αγορές. 
Ως γνωστό το cash buffer των 24,1 δισεκ. δεν μπορεί η Ελλάδα να το χρησιμοποιήσει οι επενδυτές θα το εκλάβουν ως αδυναμία εξόδου στις αγορές.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ηττηθεί και η νέα κυβέρνηση της ΝΔ εάν βρεθεί σε ένα περιβάλλον όπου τα επιτόκια στα ομόλογα είναι πάνω από 5% στα 10 χρόνια…τι θα πράξει;
Μια κυβέρνηση ΝΔ μπορεί να είναι πιο φιλική με τις αγορές αλλά η Ιταλία θα καθορίσει το πλαίσιο δράσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κίνδυνος ενώ η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια να επιστρέψει…μπορεί να φαίνεται ένα ακραίο σενάριο φαντασίας…αλλά εάν οι εξελίξεις στην Ιταλία δεν πάρουν καλή τροπή είναι πιθανό το ακραίο σενάριο σε βάθος χρόνου να ξαναγίνει βασικό σενάριο.
Προφανώς και θα ήταν πολιτικά – αποτυχία – η επιστροφή ξανά σε ένα νέο μνημόνιο.
Όμως η Ιταλία θα αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας για το εάν η Ελλάδα θα έχει ομαλή πορεία ή θα βρεθεί σε αδιέξοδο ξανά.
Μην υποτιμήσουμε στο ελάχιστο τον κίνδυνο της Ιταλίας»

bankingnews.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog