Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Χαβάη προετοιμάζεται για την έλευση του τυφώνα Λέιν.

- Advertisement -
Ο κυβερνήτης της Χαβάης, Ντέιβιντ Ίγκε, κάλεσε τους κατοίκους της πολιτείας να προετοιμαστούν κατάλληλα για την έλευσή του κατηγορίας 4 τυφώνα Λέιν… 
«Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους να προετοιμάσουν ένα καταφύγιο και να συγκεντρώσουν προμήθειες φαγητού και νερού για 14 ημέρες», σημείωσε ο κυβερνήτης, προειδοποιώντας πως το πέρασμα του τυφώνα μπορεί να είναι καταστρεπτικό.

Το «μάτι» του είναι πιθανό να περάσει πάνω από το νησί, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα. Ακόμη, όμως, και αν περάσει – στην καλύτερη περίπτωση – κοντά από τη Χαβάη, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές καταστροφές και πλημμύρες.

Οι μετεωρολόγοι γνωστοποίησαν πως η Λέιν κινείται δυτικά-βορειοδυτικά, όμως, αναμένεται να κάνει στροφή προς τα βορειο-βορειοδυτικά εντός του επόμενου 24ωρου. Το πόσο σύντομα και απότομα θα αλλάξει πορεία, θα καθορίσει πόσο κοντά στο νησί θα φτάσει το «μάτι» του τυφώνα, άρα και πόσες θα είναι οι καταστροφές που θα προκληθούν.

Άδεια τα ράφια των σούπερ-μάρκετ

Οι κάτοικοι του νησιού, λαμβάνοντας υπόψιν τις προειδοποιήσεις των Αρχών, τρέχουν στα σούπερ-μάρκετ για να προμηθευτούν όλα τα απαραίτητα.

«Ας ελπίσουμε για το καλύτερο», ανέφερε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ο Vesega Pili, κάτοικος της περιοχής, εκφράζοντας, παράλληλα, την ευχή του να είναι όλοι κατάλληλα προετοιμασμένοι. «Αν δεν μας χτυπήσει, τόσο το καλύτερο», σημείωσε.

Οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τον ίδιο κάτοικο, αναμένουν να πλημμυρίσουν κάποιοι δρόμοι και έχουν σχεδιάσει εκτροπές κυκλοφορίας. «Πρέπει να καλέσουμε τον κόσμο να δράσει με βάση την κοινή λογική», είπε ο ίδιος κάτοικος.

Το πρωί της Τετάρτης ο τυφώνας κινούνταν με ανέμους σχεδόν 250χλμ/ώρα.

Η Λέιν αναμένεται να εξασθενήσει έως και την Παρασκευή, όμως οι προβλέψεις αναφέρουν πως «θα παραμείνει ένας επικίνδυνος τυφώνας καθώς πλησιάζει τις ακτές των νησιών της Χαβάης», όπως, χαρακτηριστικά, ανέφερε το αμερικάνικο κέντρο τυφώνων.

Τι αναμένεται
 

Δυνατοί άνεμοι και βροχή θα φτάσουν στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης και το Μάουι σήμερα το πρωί, ενώ στα υπόλοιπα νησιά αναμένεται αργότερα σήμερα και αύριο Παρασκευή.

Ριπές ανέμων ταχύτητας τουλάχιστον 175χλμ/ώρα αναμένεται να πλήξουν τις πρώτες περιοχές, ενώ, παράλληλα, θα σημειωθούν και έντονες βροχοπτώσεις, ακόμη και αν το «μάτι» του τυφώνα δεν περάσει ακριβώς πάνω από τα νησιά.

Μέχρι το Σάββατο, όπως σημειώνει το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, θα καταγραφούν κατολισθήσεις και πλημμύρες, λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Οι τυφώνες απειλούν σπανίως τη Χαβάη


Οι τυφώνες απειλούν σπανίως τη Χαβάη, καθώς στον Κεντρικό Ειρηνικό εμφανίζονται πολύ λιγότερο απ’ ότι στον Ατλαντικό Ωκεανό ή τον Ανατολικό Ειρηνικό.

Μόλις δύο τυφώνες και δύο τροπικές καταιγίδες έχουν φτάσει έως τη Χαβάη από το 1959, ενώ σπανίως περνούν και σε μεγάλη απόσταση από το νησί.

Ο τυφώνας Λέιν αποτελεί παράδοξο φαινόμενο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Είναι μόλις ο δεύτερος τυφώνας κατηγορίας 5 που καταγράφηκε σε απόσταση περίπου 550 χιλιομέτρων από την πολιτεία των ΗΠΑ.

Η Χαβάη συνεχίζει να πλήττεται από τις επιπτώσεις της ηφαιστειακής έκρηξης του Κιλαουέα, που σημειώθηκε το προ λίγων μηνών, ευτυχώς, όμως, έχει σταματήσει να εκλύεται λάβα από τις αρχές Αυγούστου.

cnn.gr

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog