Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άμεση η ανταπόκριση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο αίτημα του Δήμου Λουτρακίου-Π-Αγ.Θ. για την καταπολέμηση των κουνουπιών

- Advertisement -

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ….

Στα πλαίσια του    Προγράμματος  “Υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος κινδύνων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές (κουνούπια, σκνίπες, φλεβοτόμοι), ανάπτυξη μηχανισμού ταχείας αντίδρασης και καταπολέμησης εντόμων διαβιβαστών στη Περιφέρεια Πελοποννήσου και δημιουργία δομής ελέγχου, επιτήρησης και επαγρύπνησης των νόσων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές”, από νωρίς την άνοιξη (αρχές Μαρτίου), πραγματοποιούνται  κατάλληλες δράσεις καταπολέμησης-ελέγχου  κουνουπιών, στο φυσικό-αγροτικό, περιαστικό,  σύστημα σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες .

Στο πλαίσιο του έργου, στο οποίο συμμετέχουν καθημερινά  συνεργεία  υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επιστημόνων, ελέγχονται συστηματικά:

  • 000 στρέμματα φυσικού αγροτικού συστήματος (8000 στρέμματα στην ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Εστίες στο περιαστικό σύστημα 665 οικισμών(250 οικισμοί στην ΠΕ Μεσσηνίας)
  • 1083 χιλιόμετρα ρεμάτων και καναλιών (330 χιλιόμετρα στην ΠΕ Μεσσηνίας)
  • 2350 εστίες εντός των πόλεων και των οικισμών στην ΠΕ Μεσσηνίας
  • (Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις  εστίες περιλαμβάνονται: φρεάτια/δίκτυα όμβριων υδάτων, καναλέτα, αστικές διαδρομές ανοικτών ρεμάτων, στραγγιστικές τάφροι, θέσεις Σταθμών Επεξεργασίας Λυμάτων, λιμνάζοντα νερά και άλλες μικρές εστίες στάσιμων υδάτων εντός οικισμών).

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου,  επισημαίνει ακόμη τη σημαντική ποιοτική διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη  στην εφαρμογή του προγράμματος . Όπως είναι η πρόβλεψη δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) στο αστικό σύστημα οικισμών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου το πρόγραμμα να δύναται να ανταποκριθεί στον πρωταρχικό στόχο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, αλλά και σε αιτήματα βοήθειας από τους Δήμους.

Ειδικότερα για το Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Στα πλαίσια του ανωτέρω, κατόπιν σχετικού αιτήματος, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνδράμει το Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων με στοχευμένες ενέργειες  και εντομολογική επιτήρηση.

Η  Περιφέρεια   Πελοποννήσου  βρίσκεται  σε στενή συνεργασία με όλους  του αρμόδιους φορείς  και συνεχίζει  υπεύθυνα και  εντατικά το  πρόγραμμα  πρόληψης  και αντιμετώπισης των νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές με κυρίαρχο στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα  υπενθυμίζει    ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αμελούν όλοι οι πολίτες τα μέτρα , που πρέπει να λαμβάνουν οι ίδιοι για την  πρόληψη και  προστασία  τους από τα τσιμπήματα  των κουνουπιών, όπως οι ψεκασμοί των ιδιωτικών χώρων , οι σίτες , η μη ύπαρξη στάσιμων νερών,  τα εντομοαπωθητικά  σκευάσματα και  η αποφυγή έκθεσης τις ώρες του δειλινού.

Loutrakiblog.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog