Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πάτρα:Εγκρίθηκε η διεξαγωγή διαγωνισμού για το αποτεφρωτήριο

- Advertisement -

Σχεδόν ομόφωνα, με εξαίρεση την αρνητική ψήφο του Ανδρέα Φίλια, εγκρίθηκε χθες, από το δημοτικό συμβούλιο Πάτρας, η διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών, για το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Αποτέφρωσης Οστών, σε οικόπεδο του Δήμου στο ΒΙΟΠΑ…

Εισηγητής του θέματος, ήταν ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Στάμος, ο οποίος τόνισε ότι βασική επιδίωξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, θα είναι η αποφυγή της κατασκευής ενός μονολιθικού όγκου με βιομηχανικό κέλυφος, αλλά η δημιουργία μιας πρωτότυπη αρχιτεκτονικής σύνθεσης, η οποία θα προσδώσει στο κτίριο, ένα ισχυρό συμβολικό και εμβληματικό χαρακτήρα, καθιστώντας το ως τοπόσημο της περιοχής.
Παράλληλα, μέσω του διαγωνισμού, η δημοτική αρχή επιδιώξει να προωθήσει και μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, αξιοποίηση και αναβάθμιση του οικοπέδου, η οποία θα περιλαμβάνει τις κτιριακές υποδομές του αποτεφρωτηρίου και την ανάπλαση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Η λειτουργία των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών και Αποτέφρωσης Οστών, έχει ευρύτερες επιδράσεις στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον είπε ο κ. Στάμος. Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του διαγωνισμού ιδεών, θα αναζητηθούν ιδέες και προτάσεις για ένα κέντρο που θα συμβάλει και στον εκσυγχρονισμό της πόλης και την αναβάθμιση της αισθητικής του δημόσιου χώρου.
Σύμφωνα με τα όσα προσέθεσε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, στον επιλεγμένο χώρο του ΒΙΟΠΑ, έχει εγκριθεί η τροποποίηση του σχεδίου πόλης, όπως και οι περιβαλλοντικοί όροι, επομένως ανοίγει ο δρόμος, ώστε από το 2019 που θα παραδοθούν οι προτάσεις του διαγωνισμού, να προχωρήσει και η κατασκευή του αποτεφρωτηρίου νεκρών και οστών.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι το έργο είναι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής να υλοποιηθεί, καθώς παρόμοιες εγκαταστάσεις, ετοιμάζονται να δημιουργήσουν και ιδιώτες. Ως εκ τούτου, ο ίδιος θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει και μια υποδομή δημόσιου χαρακτήρα για τους πολίτες.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, ο δήμαρχος τόνισε ότι έχει διαπιστώσει θετική αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση, για τη διάθεση κονδυλίων, όμως ο πρόσφατος ανασχηματισμός, καθιστά υποχρεωτική, την επαφή με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, η εισήγηση της αντιδημαρχίας Αρχιτεκτονικού Εργου, για την οριστική μελέτη του έργου: «Συμπληρωματικά έργα Διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου Ανοικτού Θεάτρου στη θέση Ζωιτάδα Τ.Κ. Κρήνης».
Το έργο αφορά στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του πολιτιστικού κέντρου συνολικής έκτασης έχει κατασκευαστεί ανοικτό θέατρο χωρητικότητας 350 θέσεων.
Η αρχιτεκτονική πρόταση πραγματοποιείται με παρεμβάσεις και υλικά φιλικά στο περιβάλλον, με έμφαση στην ανάδειξη του πολιτιστικού κέντρου με περιβαλλοντική ευαισθησία, αλλά και χρηστικότητα, καθώς και πρόβλεψη δραστηριοτήτων για πολίτες όλων των ηλικιών και δυνατότητα πρόσβασης ΑΜΕΑ σε όλα τα σημεία χώρου.
Επιπλέον, θα δημιουργηθεί γήπεδο μπάσκετ διαστάσεων 19,00×32.00μ. συνολικής επιφάνειας 608,00μ2.
Η τελική επιφάνεια διαστρώνεται με χυτό ελαστικό συνθετικό τάπητα σε συνολικό πάχος 1,6-2 χιλ. Περιμετρικά του γηπέδου θα τοποθετηθεί μεταλλική περίφραξη ύψους έως 4,00 μ.
Τα έργα που θα εκτελεστούν περιλαμβάνουν τη δημιουργία δικτύου ηλεκτροφωτισμού και δικτύου ύδρευσης.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
spapandreou@pelop.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog