Η πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη των επικεφαλής των Θεσμών ολοκληρώνεται σήμερα χωρίς εκπλήξεις, αλλά με ένα μακρύ κατάλογο με εκκρεμότητες… Αν και αποδεδειγμένα αυτή η πρώτη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς αφορούσε ελαφρύνσεις και όχι περικοπές, οι δύο πλευρές έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να καταλήξουν σε τελική συμφωνία.

Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα είναι η τύχη του νόμου για την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Η Ελληνική πλευρά υπέβαλε και επίσημα το αίτημα της για τη μη εφαρμογή του ψηφισμένου νόμου και παράλληλα αντιπρότεινε μια σειρά από μέτρα τα οποία είτε θα εφαρμοστούν σε βάθος χρόνου, είτε δεν θα εφαρμοστούν καθόλου προκειμένου να υπάρξει το απαιτούμενο δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την αισιοδοξία τους αναφορικά με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που δόθηκαν στους θεσμούς δείχνουν ότι υπάρχουν τα απαιτούμενα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να ακυρωθεί ο νόμος. Παράλληλα η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το επόμενο διάστημα θα διασφαλίσει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο στόχος του πλεονάσματος θα υπερκαλυφθεί.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι οι αποφάσεις θα χρειαστούν πολιτική συμφωνία των δανειστών προκειμένου να επιτρέψουν να ακυρωθεί ο νόμος και να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε απαιτήσει το ΔΝΤ. Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, χωρίς αποκλίσεις στους στόχους εσόδων και δαπανών. Επίσης προϋπόθεση αποτελεί και η διατήρηση της μετριοπαθούς στάσης που εμφανίστηκε να κρατά το ΔΝΤ σε αυτή την επίσκεψη στην Αθήνα.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν προσδοκά να υπάρχει πρόβλεψη για τη μη περικοπή των συντάξεων από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα αποσταλεί προς εξέταση στους Θεσμούς. Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων δείχνει ότι εάν υπάρχει θετική κατάληξη, τότε η αλλαγή θα αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στο τέλος του χρόνου προς ψήφιση στη Βουλή

Αναφορικά με το σημερινό τελευταίο ραντεβού μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και των επικεφαλής των Θεσμών, θα γίνει ο απολογισμός των επαφών που έγιναν αυτή την εβδομάδα προκειμένου οι δανειστές να συντάξουν την ανακοίνωση τους. Η υπόλοιπη δουλειά θα γίνει εξ αποστάσεως με επόμενο σταθμό την ανακοίνωση της έκθεσης της Κομισιόν τον Νοέμβριο, η οποία θα πρέπει πρώτα να έχει εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup.

huffingtonpost.gr