Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: Βλέπω πολίτες κι όχι πελάτες – έχω άλλο πρόγραμμα με μείωση φόρων, ανοιχτή (και) η στήριξη σε Παυλόπουλο

- Advertisement -

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα που παρουσίασε στο Βελλίδειο έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και…Ξεκαθάρισε ότι το δικό του πρόγραμμα σε σχέση με τις μειώσεις φόρων και εισφορών είναι διαφορετικό από αυτό που παρουσίασε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα γιατί έχει συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό τετραετίας.

Ειδήσεις έβγαλε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ότι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα στην κρίσιμη περίοδο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2020. Σε ερώτηση του dikaiologitika.gr για το αν προτίθεται να στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο εφόσον και ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε εμμέσως την δική του, άφησε ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο δίνοντας νέες διαστάσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Κ. Μητοτάκης τόνισε ότι το σχέδιό του είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό του κ.Τσίπρα, παρόλο που φαινομενικά έχει κι αυτό ελαφρύνσεις σε βασικούς φόρους όπως αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα. Η διαφορά είναι, όπως είπε στο βασικό συστατικό της πολιτικής που αφορά την ανάπτυξη στην στήριξη υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τον περιορισμό του κόστους του κράτους, σε αντίθεση όπως είπε με αυτό του κ. Τσίπρα ο οποίος διογκώνει το κράτος και στραγγαλίζει την ιδιωτική αναπτυξιακή πρωτοβουλία για να δίνει επιδόματα φτώχειας σε εκλογική πελατεία.

« Εγώ βλέπω πολίτες κι όχι πελάτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Για την οικονομία, όπως εξήγησε κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν από την αρχή και είναι απολύτως κοστολογημένα, όπως οι άμεσες μειώσεις σε εισφορές και φόρους επιχειρήσεων, και κάποια άλλα έχουν σχεδιαστεί σε βάθος τετραετίας σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Ο Κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά των δανειστών λέγοντας ότι έκλεισαν τα μάτια στις αθρόες προσλήψεις και την διόγκωση του δημοσίου , επέτρεψαν πνιγηρή φορολογία στις επιχειρήσεις γνωρίζοντας ότι η συνταγή αυτή είναι λανθασμένη και τώρα συζητούν για το πώς θα αλλάξει. Επομένως, ένα σοβαρό σχέδιο κανονικών και αποδοτικών μεταρρυθμίσεων θα είναι αποδεκτό για τη νέα εποχή στην Ελλάδα είπε ο ίδιος.

Ακόμα, εξήγησε ότι η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα και τώρα στις αγορές το επιτόκιο είναι 4,5 %, πολύ απαγορευτικό και το μαξιλάρι δεν υπάρχει για να φαγωθεί αλλά για να παρέχει ασφάλεια. Όμως, με την ίδια πολιτική η χώρα δεν θα μπορέσει να φτάσει τα επίπεδα ικανοποιητικού δανεισμού κάτι το οποίο δεν απασχολεί τον κ. Τσίπρα.

Για τον ΕΝΦΙΑ εξήγησε ότι η συνολική μείωση θα γίνει σε βάθος διετίας ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν οι δήμοι και το κράτος για αυτή την μεταρρύθμιση. Μετά, ο κάθε δήμαρχος θα έχει πιά την ευθύνη για την διαχείριση των οικονομικών του έτσι ώστε όταν ανακοινώνει αυξήσεις στους φόρους των δημοτών, να μπορεί να εξηγήσει για ποιο λόγο το κάνει.

Για τις κλαδικές συμβάσεις είπε ότι «δεν έχω πρόβλημα με κλαδικές συμβάσεις, εκείνο που θέλω είναι ότι με την σύμφωνη γνώμη εργοδοσίας και εργαζομένων να έρχεται σε συμφωνία εάν υπάρχουν προβλήματα επιβίωσης της εταιρίας..

Για το αφορολόγητο επανέλαβε τις δεσμεύσεις στην ομιλία του και τόνισε ότι ο εισαγωγικός φόρος για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα πέσει στο 9% ώστε να κερδίσουν σε πραγματικό χρήμα αυτοί που τα έχασαν από τα μέτρα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στην μεγάλη συζήτηση για την προαιρετική επικουρική ασφάλιση και στον ιδιωτικό τομέα, ο Κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε το παράδειγμα της Σουηδίας, της Ελβετίας της Ολλανδίας και της Ελβετίας που χρησιμοποιούν με επιτυχία το μείγμα αναδιανεμητικού συστήματος και κεφαλαιοποιητικού, προς όφελος των ασφαλισμένων που θα μπορούν κι εκείνοι να διαχειρίζονται τα χρήματά τους. Όπως είπε « αν δεν υπάρχουν καλές θέσεις εργασίας θα έχει πάντα πρόβλημα το ασφαλιστικό. Νέες δουλειές είναι ο αιμοδότης. Δεν θα θιχτεί κανείς. Όμως, η κυβέρνηση αυτή δεν ψήφισε δραματικές περικοπές στους συνταξιούχους; Δεν ξεχνούν οι πολίτες ότι η λύση, όπως είπε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα είναι τελικά να πεθάνουν κάποια στιγμή όλοι οι άνω των 70 ετών».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ο Κ.Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στα ψηφοδέλτιά του θα υπάρχουν και σημαντικά πρόσωπα από τον χώρο της κεντροαριστεράς και ο ίδιος θα είναι σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων αφήνοντας πίσω την μαύρη περίοδο του διχασμού και των φασιστικών νοοτροπιών όπως αυτές που εκφέρει δημόσια ο κ. Πολάκης. Ξεκαθάρισε όμως ότι συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να κάνει :

«Δεν θα συμφωνήσω σε μεγάλο συνασπισμό που θα περιλαμβάνει τον σύριζα. Και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδιώξω ευρύτερες συναινέσεις. Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική. Σκεφτείτε να γίνεται αυτό , να βλέπουν ότι θα έχουμε ακυβερνησία. Θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Όσο για τα πρόσωπα που θα χρησιμοποιήσει στην κυβέρνησή του είπε ότι « εκτιμώ τη νεότητα εκτιμώ και την εμπειρία».


ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Για τους συμβασιούχους είπε ότι «δεν έχουν δικαίωμα μονιμοποίησης. Υπάρχει η πραγματικότητα κάποιες φορές να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δεν πρέπει να υπάρχει τακτικό προσωπικό; Δεν πρέπει πάντως ο αριθμός να ξεφεύγει από τον έλεγχο.Η μονιμοποίηση απαγορεύεται, δεν επιτρέπεται να ανοίγει η κερκόπορτα. Είναι ανέντιμο να δίνουμε την εντύπωση ότι μία σύμβαση ανοίγει την πόρτα για μονιμοποίηση από την πίσω πόρτα».

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε ότι «έχω μία καλή συνεργασία . Είπα πριν ότι είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία. Κάποιοι, θα επιλέξουν , όπως έκαναν το 2015 να εργαλειοποιήσουν το Σύνταγμα για να προκαλέσουν εξελίξεις. Γι αυτό και είναι σημαντικό να υπάρξει η Συνταγματική αναθεώρηση για να αποφεύγουμε την προκήρυξη εκλογών και να αποσυνδεθεί η διαδικασία αυτή από τις εκλογές.

Όσο για την απλή αναλογική, είπε ότι θα αλλάξει το νόμο πριν τις επόμενες εκλογές, όταν ο ίδιος θα έχει σχηματίσει κυβέρνηση.

dikaiologitika.gr
- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πελατεςςςςςςς μου!!Το έχω ξαναγράψει φίλε 945. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!Ότι ψηφίσουν οι"Αναποφασιστοι την τελευταία ώρα!!Κάτι 10 μονάδες διάφορα και τέτοια μην τα πολλή πιστεύεις.Εγώ με τη Φώφη είμαι μην με περάσεις για Συριζανελ στο λέω

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog