Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ευρωπαϊκή αναγνώριση για τον Σπαρτιάτη μετεωρολόγο Γ. Βάρλα

- Advertisement -

Ο Σπαρτιάτης Γιώργος Βάρλας κέρδισε το φετινό ευρωπαϊκό βραβείο νέου ερευνητή στη μετεωρολογία για μια δημοσιευμένη εργασία του στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Atmospheric Research….

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά Έλληνας κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο ανάμεσα σε πλήθος συμμετεχόντων από ολόκληρη την Ευρώπη. Το βραβείο απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Μετεωρολογική Κοινότητα (EuropeanMeteorologicalSociety) κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της στις 3-7 Σεπτεμβρίου που διεξήχθη στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.

Από μικρή ηλικία, ο Σπαρτιάτης επιστήμονας έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για τα καιρικά φαινόμενα και τη μετεωρολογία. Έχει σπουδάσει Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη φυσική περιβάλλοντος από το ίδιο πανεπιστήμιο. Η δημοσιευμένη εργασία έγινε στα πλαίσια της διδακτορικής του διατριβής που εκπονήθηκε στο τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα πλαίσια της εργασίας αυτής παρουσιάζεται η δημιουργία του νέου συζευγμένου προγνωστικού συστήματος CHAOS (ChemicalHydrologicalAtmosphericOceanwaveSystem), η μελέτη της αλληλεπίδρασης ατμόσφαιρας-θαλάσσιων κυμάτων και η ανάλυση του μηχανισμού με τον οποίο τα κύματα επηρεάζουν το σχηματισμό και την εξέλιξη ενός βαρομετρικού χαμηλού στη Μεσόγειο.Το νέο σύστημα συμβάλλει στη βελτίωση της πρόγνωσης καιρού και κατ’ επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και εφαρμογών που σχετίζονται με αυτόν (κατασκευές, ναυσιπλοΐα, αεροπλοΐα, γεωργία, τουρισμό κ.α.).

Ο Γιώργος Βάρλας συνεργάζεται με την ερευνητική Ομάδα Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog