Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας : Aνακοίνωση για την ημέρα Μυοσκελετικής υγείας

- Advertisement -

Προσφάτως με τον Νόμο 4486/2017 καθιερώθηκε από την κυβέρνηση η Ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας που εορτάζεται στις 30η Σεπτεμβρίου.

Η καλή μυσοκελετική υγεία καθορίζεται ως η ελεύθερη από πόνο κίνηση όλων των δραστηριοτήτων, είτε αυτή έχει να κάνει με την εργασία είτε με τον ελεύθερο χρόνο. Αντίθετα, στην σημερινή μας κοινωνία ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ταλαιπωρείται από προβλήματα στην κίνηση και από χρόνιο πόνο σε διάφορα σημεία του σώματος, με μεγάλη συχνότητα στον αυχένα και στην μέση.

Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των διαταραχών σχετίζεται με την εργασία. Κάτι που διαπερνά όλες τις ηλικίες, τόσο τον εργαζόμενο πληθυσμό όσο και τους συνταξιούχους, με τις γυναίκες εργαζόμενες να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Παραδείγματα είναι τα θανατηφόρα ατυχήματα των τελευταίων ετών στην βιομηχανική περιοχή της Κορινθίας, αλλά και τα προβλήματα χρόνιων πόνων, που αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων (πχ στο Εμπόριο) ενώ εργάζονται.

Παρ’ όλη την εξέλιξη της επιστήμης και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ασφαλή και ταυτόχρονα παραγωγική εργασία, οι μυοσκελετικές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα παγκοσμίως, διαρκώς επιδεινούμενο, ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες.

Οι συνθήκες εργασίας που χαρακτηρίζονται από εντατικοποίηση, ευέλικτο ωράριο, υπερωρίες, αλλά και μέτρα όπως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η σχεδόν ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι περιορισμένες άδειες για προβλήματα υγείας, ο φόβος της απόλυσης κτλ. δημιουργούν ένα επιβαρυντικό και με πολύ άγχος περιβάλλον για τον εργαζόμενο.

Σε ένα σύστημα όπου ο εργαζόμενος είναι αναλώσιμος, τα μέτρα για την προστασία του, θα είναι πάντα περιορισμένα και κάτω από τις ανάγκες του, με οποιαδήποτε κυβέρνηση στην εξουσία και σε οποιαδήποτε φάση της οικονομίας, είτε είμαστε σε κρίση είτε στην ανάπτυξη. Όλα αυτά θεωρούνται κόστος αφού μοναδικός γνώμονας είναι το κέρδος των εργοδοτών.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια μας. Να οργανωθούμε στα σωματεία μας. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μέσα από τη δική μας οργάνωση το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ενεργά να διεκδικούμε:

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία
Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των μνημονίων.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, με συλλογική σύμβαση
Πλήρης και αποκλειστικά δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας

Έχει να κάνει με την ζωή την δική μας και των παιδιών μας.

Το Δ.Σ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog