Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Είναι δίκαιο να μην περικοπούν οι συντάξεις;

- Advertisement -

Μετά τις περικοπές της περιόδου 2010-2014 είναι άχαρο να υποστηρίζει κανείς ότι οι συντάξεις πρέπει να μειωθούν και άλλο…
Ιδίως εάν λάβει κανείς υπόψη ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν περιθώρια προσαρμογής: δεν μπορούν να εργαστούν ή να εργαστούν περισσότερο ή να ψάξουν για άλλη δουλειά, δεν μπορούν καν να μεταναστεύσουν. Ισως αυτό να εξηγεί – εν μέρει – την ομοφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (για να μην αναφερθώ στην απόλυτη συναίνεση των εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης) για το απαράδεκτο της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.
Εν μέρει όμως. Εάν κάτι δείχνει η συζήτηση για τις συντάξεις, είναι ότι ύστερα από μια δεκαετία σχεδόν κρίσης δεν μάθαμε τίποτε (ούτε ξεχάσαμε τίποτε, όπως οι Βουρβόνοι μετά το 1814). Ας δούμε γιατί.
1. Η προσωπική διαφορά επινοήθηκε για να εξασφαλίζει ότι όσοι πρόλαβαν να συνταξιοδοτηθούν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν υψηλότερες συντάξεις από εκείνες που ο ίδιος νόμος θεσμοθέτησε για τους νέους συνταξιούχους.
2. Ανάμεσα στους παλαιούς συνταξιούχους, πολλοί συνταξιοδοτήθηκαν σε νεαρή ηλικία. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το 17% όσων βγήκαν στη σύνταξη τον Δεκέμβριο 2016 (λίγο προτού τεθεί σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου) ήταν έως 55 ετών, ενώ το 41% έως 60 ετών. Στις συντάξεις γήρατος τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 13% και 40%.
3. Απίστευτα μεγάλος αριθμός συνταξιούχων (424 χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου) εξακολουθεί να λαμβάνει 3 ή περισσότερες συντάξεις.
4. Παρά τις περικοπές, οι συντάξεις δεν είναι τόσο χαμηλές όσο νομίζεται. Η μέση σύνταξη γήρατος τον Δεκέμβριο 2016 ήταν €972 τον μήνα. Οι χαμηλότερες ηλικίες εισπράττουν υψηλότερη σύνταξη: €1.198 κατά μέσο όρο για τους συνταξιούχους κάτω των 55 (και €1.241 για τους κάτω των 60).
5. Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη μας, για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων του ΙΚΑ (98,5% μετά τις μνημονιακές περικοπές) οι συντάξεις είναι υπερ-ανταποδοτικές, δηλαδή υπερβαίνουν τις εισφορές που κατέβαλαν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και οι εργοδότες τους (κατά €63.600 σε διά βίου βάση). Για το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο.
6. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το 66% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα εισπράττει μισθούς κάτω από €1.000 τον μήνα (50% κάτω από €800).
7. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των ανέργων που εισπράττουν επίδομα ανεργίας (€360 τον μήνα) ήταν 12,8%.
Να μην περικοπούν λοιπόν οι συντάξεις; Κανενός; Ούτε όσων πρόλαβαν να βγουν στη σύνταξη σε ηλικία που οι περισσότεροι δουλεύουν; Ούτε όσων παίρνουν σύνταξη πάνω από τον μέσο μισθό των εργαζομένων που τους συντηρούν με τις εισφορές τους; Σύνταξη πολύ υψηλότερη από τις εισφορές που πλήρωσαν οι ίδιοι; Και οπωσδήποτε πολύ υψηλότερη από τις συντάξεις όσων βγαίνουν στη σύνταξη σήμερα;
Είναι θέμα επιλογής. Σε μια χώρα που γερνά και όπου η ανεργία παραμένει στα ύψη, μπορούμε να συνεχίσουμε να θεωρούμε – όλες! – τις συντάξεις «ιερές αγελάδες». Εναλλακτικά, μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα στο μέλλον, στην απασχόληση και στην ανάπτυξη, προστατεύοντας το εισόδημα (και την περίθαλψη) όσων ηλικιωμένων έχουν ανάγκη. Ποια επιλογή είναι δικαιότερη;
Ο Μάνος Ματσαγγάνης είναι καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου

tanea.gr

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. μαλλον ο κυριος καθηγητης δεν γνωριζει οτι οι συνταξιουχοι συντηρουν 2 οικογενειες την δικη τους και τα παιδια τους .Δινουν στα εγγονια τους απο το υστερημα να πανε φροντηστηριο και βοηθανε στην διαβιωση.
    Δεν τα αποταμιευουν τα χρηματα που περνουν ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ και απο εκει θα λυψουν αν κοπουν οι συνταξεις . Λιγοτερος τσιρος σε καταστηματα αρα κι αλλες απολυσεις και αλλη ανεργια .ΕΠΙΣΗΣ
    ποσοι λογαριασμοι ΔΕΗ-ΟΤΕ και ποσα δανεια ανθρωπων που μεχρι σημερα φροντιζαν με το ζορι να ειναι συνεπεις θα γινουν μη εξυπηρετησημα ΑΡΑ περισσοτερα κοκκινα δανεια ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΗ τρυπα στις δεκο
    και ο ΦΑΥΒΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ.
    ΔΥΣΤΗΧΩς μας εριξαν με εξυπνο τροπο σε εναν κυκλωνα οσα μετρα εχουν παρει μεχρι σημερα σε μισθους -συνταξεις-εργασιακα εχουν γιγαντωσει το προβλημα .
    ΜΗΠΩς πρεπει να δουμε το εργο αναποδα ??????
    ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
    ΠΑΤΑΞΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
    ΜΙΖΕΣ ΣΤΟΠ
    ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ σταδιακα στα επιπεδα του 2010
    καταναλωση στα υψη
    ανοιγαμα ξανα κλειστων καταστηματων
    νεες πολλες θεσεις εγασιας
    ΑΡΑ περισσοτεροι ΥΓΙΕΙΣ φοροι ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ για τα ταμεια ΧΡΗΜΑ στις τραπεζες
    ΑΡΑ μειωση επιτοκιων χορηγηση νεων δανειων ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΕΛΕΝΧΟ ΟΜΩΣ
    μειωση φορολογιας
    ΑΡΑ ΚΑΙ ξενες επενδυσεις

    ΑΝΤΕ ΚΑΛΑ κρασια την ΕΛΛΑΔΑ δεν την κατεστρεψαν οι συνταξεις ουτε οι μισθοι
    ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ

  2. Οι συνταξιούχοι φταίνε πρωτίστως για το πως ψήφιζαν σε όλη την μεταπολίτευση, κύριος 7.52, γιαυτό έφτασαν στο σημείο να συντηρούν δύο οικογένειες. Σκεφτείτε τους νέους που είναι άνεργοι, χωρίς μέλλον, λόγω…συνταξιούχων. Σκεφτείτε τους νέους που θα χάσουν την δουλειά τους τα επόμενα χρόνια…λόγω συνταξιούχων. Σκεφτείτε τους νέους που έφυγαν μετανάστες λόγω…συνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι απλώς τώρα επιστρέφουν στο δημόσιο τα λεφτά που τους παρείχε με τη σέσουλα ο Ανδρέας για να τον ψηφίζουν. Συνεπώς όσο και να πληρώσουν τις συνέπειες των πράξεών τους οι συνταξιούχοι, πάλι είναι λιγότερες από την καταστροφή που επέφεραν στις επόμενες γενεές με υποθηκευμένη χώρα για 99 χρόνια και με στενή επιτήρηση της τρόικας, που πλέον λέμε θεσμούς, μέχρι το 2060. Οι τωρινοί νέοι πόσων ετών θα είναι το 2060? Αναρωτήσου πριν σχολιάσεις. Άντε μπράβο, κάνε μας την χάρη, που ξέρεις κιόλας.

  3. φταινε οι συνταξιουχοι διοτι περνουν παραπανω απο οτι εδωσαν,φταινε οι υπαλληλοι σε οτε -δεη που επερναν 3000 τον μηνα και πριν βγουν στην συνταξη τους εκαναν ολους προυσταμενους,φταινε οι δημοσιοι υπαλληλοι που επερναν εικονικα επιδοματα (μεταφορα φακελου-προσελευσης στην εργασια κτλ),φταινε οι αγροτες που επερναν επιδοτησεις για ανυπαρκτα χωραφια με ελιες και αμπελια-φταινε οι κτηνοκτροφοι που επερναν επιδοτησεις για ζωντανα που φυσικα δεν υπηρχαν ,φταινε οι επιχειρηματιες που φαγανε ενα σωρο χρηματα απο το εσπα για νεες επιχειρησεις νεες τεχνολογιες ,αναπτηξεις που ποτε δεν εκαναν ,φταινε και οι μικροι επιχειρηματιες που δεν εκοβαν ποτε αποξειξη ,φταινε οι γιατροι που επερναν ενα σωρο χρημτα απο φαρμακευτικες εταιριες για να προωθουν τα φαρμακα τους και τα φακελακια απο τους ασθενεις,φταινε οι ιδιοκτητες ακινητων που ενοικιαζαν ενα σπιτι 500 ευρω και δηλωναν απο τιποτα εως και 150 τον μηνα ,φταινε επισης και οι εργολαβοι που οταν πουλαγαν ενα διαμερισμα 200 χιλιαδες στα συμβολαια περναγαν 70 χιλιαδες με την συμφωνη γνωμη και του αγοραστη καθοτι ειχε μαυρο χρημα ,ΦΥΣΙΚΑ δεν φταινε οι πολιτικοι με τις μιζες που επερναν ,οι βουλευτες που εκλειναν τα ματια ενω ηξεραν το πανυγηρι που γινοταν,δεν φταινε οι πρωθυπουργοι που ο ενας μας εσωζε απο τον προηγουμενο ,ΦΤΑΙΝΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ…αυτο μας αβαλαν να κανουμε διαιρει και βασιλευε γιαυτο εχουν περασει ολα τα μετρα μεχρι τωρα ο ενας να τα ριχνει στον αλλον .
    κι επειδη εχουμε κοντη μνημη και κοιταμε να βγαλουμε ο ενας το ματι του αλλου ενω ολοι εχουμε κανει την κασκαρικα μας λιγο πολυ γιαυτο μας αξιζουν αυτα που τραβαμε κι ακομα περισσοτερα ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ Η ΚΟΛΑΣΗ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog