Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Από το Παρελθόν στο Μέλλον, από την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία στις Έξυπνες Πόλεις

- Advertisement -

Από το Παρελθόν στο Μέλλον, από την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία στις Έξυπνες Πόλεις…
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 27 Σεπτεμβρίου 2018, ημερίδα με τίτλο «Από το Παρελθόν στο Μέλλον, από την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία στις Έξυπνες Πόλεις. Ο ρόλος της επιστήμης του Πολιτικού Μηχανικού στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.»

Η ημερίδα έλαβε χώρα στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου και ήταν μια πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2018 για τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτικού Μηχανικού, το οποίο καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών – ECCE.

Η ημερίδα πλουτίστηκε με παράλληλες εκδηλώσεις που ήσαν η Έκθεση ομοιωμάτων της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας όπως το προϊστορικό κτήριο στο Ακρωτήριο Θήρας, η Αθηναϊκή Τριήρης, η Αντλία του Κτησίβιου και άλλα. Συγχρόνως έγινε προβολή ταινιών μεταξύ αυτών “Δίολκος 1500 χρόνια”, “Τα Μαθηματικά υδρεύουν τη Σάμο, Ευπαλίνειο όρυγμα” και άλλες.

Το θέμα της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας που ήταν και κεντρική ομιλία ανέπτυξε με το γνωστό γλαφυρό και ουσιαστικό τρόπο, ο καθηγητής Ε.Μ.Π. & Πρόεδρος της ΕΜΑΕΤ κος. Θεοδόσης Π. Τάσιος, με καινούργιες πληροφορίες και απόψεις που οδηγούν στον εμπλουτισμό των γνώσεων μας για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία. Τονίστηκε η εφαρμογή της τεχνολογίας στα χρόνια της αρχαιότητος οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο χαρακτήρας αυτής. Ανεφέρθησαν παραδείγματα εφαρμογής σε τεχνικά έργα και διετυπώθησαν αντίστοιχοι προβληματισμοί.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι άλλοι εκλεκτοί ομιλητές ο κ. Αριστόδημος Χατζηδάκης Εκλεγμένος Πρόεδρος ECCE,o κος. Γεώργιος Γκαζέτας καθηγητής Ε.Μ.Π. και ο κος. Νικόλαος Ζυγούρης πρόεδρος τεχνικής επιτροπής της Ένωσης Μηχανικών των Χωρών της Μεσογείου – EAMC. Εξέλιξη της πόλεως στην εποχή μας είναι “Η Έξυπνη πόλη” ένας θεσμός της τελευταίας δεκαετίας.

Οι Έξυπνες πόλεις είναι μια σειρά διαδικασιών μέσω των οποίων οι πόλεις γίνονται πιο βιώσιμες και πιο ανθεκτικές και αντιμετωπίζουν με τις ψηφιακές τεχνολογίες, τα προβλήματα. Η πόλη αξιοποιεί τις νέες καινοτόμες τεχνολογίες που αφορούν στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις επικοινωνίες. Συγχρόνως μέσω αυτών εξασφαλίζονται καλύτερες υπηρεσίες και υποδομές στους πολίτες, με καλύτερη χρήση των πόρων και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Τελικός σκοπός της Έξυπνης πόλης είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων στο πλαίσιο μιας βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog