Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

NEA ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο (ν. 4512/2018), ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η υπό σύσταση νέα ελεγκτική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών ονομάζεται «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος»,
υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών, εποπτεύεται από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και θα μπορεί να ανακρίνει υπόπτους για την τέλεση ποινικών φορολογικών αδικημάτων, να διενεργεί έρευνες στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τους, στα αρχεία, τα φορολογικά βιβλία και τα στοιχεία που τηρούν. Επίσης θα έχει το δικαίωμα να αίρει το τραπεζικό απόρρητο, να ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων και να ελέγχει τις κινήσεις τους.

Ομως, ο ίδιος ο ιδρυτικός νόμος προβλέπει ότι η νέα αυτή υπηρεσία δεν θα έχει κανένα δικαίωμα να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα στους ελεγχόμενους παραβάτες ούτε καν να υποβάλλει μηνυτήριες αναφορές και να ζητά την ποινική τους δίωξη!

Τον τελικό λόγο για όλα αυτά θα εξακολουθούν να τον έχουν οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, δηλαδή οι αρμόδιες ΔΟΥ και τα αρμόδια Ελεγκτικά Κέντρα, όπου θα αποστέλλονται τα πορίσματα της υπηρεσίας για τελική αξιολόγηση και έγκριση. Η στέρηση των δύο αυτών τελευταίων σημαντικών αρμοδιοτήτων, την οποία προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος της νέας αυτής υπηρεσίας, περιορίζει ήδη σημαντικά τις διωκτικές της δυνατότητες και την αποδυναμώνει αισθητά. Συνιστά δε από μόνη της μια μόνιμη αιτία σημαντικών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η νέα υπηρεσία.


Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΛΑ ..κρατεί!

ΘΩΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΙΚΕ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog