Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πως τα βακτήρια επιβιώνουν από τα αντιβιοτικά;

- Advertisement -

Σε ορισμένους βακτηριακούς πληθυσμούς, ένα υποσύνολο αναπτύσσεται πιο αργά από τα υπόλοιπα, γεγονός που επιτρέπει την επιβίωσή του παρά την παρουσία των αντιβιοτικών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Signaling».


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης βρήκαν ότι τα βακτήρια χρησιμοποιούν μια αναπάντεχη τακτική για να ξεφύγουν από την επίδραση των αντιβιοτικών: πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

«Μελετήσαμε βακτήρια Escherichia coli που απομονώθηκαν από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Είχαν αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά και υποτίθεται ότι βρίσκονταν υπό έλεγχο. Όμως, κάποια στιγμή τα βακτήρια ξυπνούσαν και άρχιζαν να εξαπλώνονται και πάλι» εξήγησε ο καθηγητής Kenn Gerdes από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.


Ένα βακτήριο σε κατάσταση ύπνωσης δεν είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Είναι προσωρινά ανεκτικό, επειδή σταματά να αναπτύσσεται.

Συνήθως, τα αντιβιοτικά στοχεύουν τον μηχανισμό ανάπτυξης των βακτηρίων κι αυτό σημαίνει ότι ένα βακτήριο που βρίσκεται σε χειμερία νάρκη γλυτώνει από τις αντιβιοτικές επιθέσεις. «Ένα βακτήριο σε ύπνωση καταφέρνει να επιβιώσει από τα αντιβιοτικά, καθώς σταματά να αναπτύσσεται» ανέφερε ο καθηγητής Gerdes.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα ένζυμο στα «κοιμισμένα» βακτήρια τα βοηθάει να περάσουν σε κατάσταση ύπνωσης.

«Η ανακάλυψη αυτού του ενζύμου αποτελεί καλή βάση για τη μελλοντική ανάπτυξη αντιβιοτικών που θα είναι σε θέση να εντοπίζουν και τα βακτήρια που βρίσκονται σε ύπνωση ώστε να τα εξοντώνουν» σημείωσε ο Gerdes. Το ένζυμο θέτει σε λειτουργία ένα πρόγραμμα επιβίωσης.

Η ανάπτυξη αντιβιοτικών που θα στοχεύουν αυτό το γενικό πρόγραμμα επιβίωσης θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα ενάντια στα βακτήρια, υποστήριξαν οι ερευνητές.

Πηγή: zougla.gr 
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ρε αφήστε τα βακτήρια και βακτηρίδια!τι έπαθε ένας τσοπανης στην Καλαμάτα που του "μαστουροσαν"τα πρόβατα!!Την είχαν πέσει σε κάτι μαύρες σακούλες στα σκουπίδια που είχαν μέσα χασισακι και κάναν κολοτουμπες.

  2. Καλπάζει…έχει χωθεί μέσα και δεν λέει να βγει με τίποτα…! Τώρα όμως δεν θέλει να τον βγάλει, γιατί τον έχει για παρέα στην μοναξιά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog