Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέες οδηγίες από τον ΕΦΚΑ για την απασχόληση των συνταξιούχων

- Advertisement -

Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων περί απασχόλησης των συνταξιούχων παρέχει έγγραφο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)…
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του ΕΦΚΑ, οι συνταξιούχοι που ήταν ασφαλισμένοι κατά το μεγαλύτερο διάστημα του ασφαλιστικού βίου τους στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συνέχισαν να εργάζονται, μετά τη συνταξιοδότησή τους στους ως άνω τομείς, καταλαμβάνονταν από τις διατάξεις της παραγράφου 14 του άρθρου 8 του ν. 2592/1998, όπως ισχύουν, δηλαδή το ποσό της σύνταξής τους καταβαλλόταν μειωμένο κατά 70%.

Στην περίπτωση κατά την οποία αυτά τα πρόσωπα αναλάβουν εργασία στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, καταλαμβάνονται πλέον από τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016, δηλαδή, για όσο χρόνο απασχολούνται, το ακαθάριστο ποσό της κύριας και της επικουρικής σύνταξής τους καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Εάν αναλάβουν εργασία/απασχόληση/δραστηριότητα σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, τόσο η κύρια όσο και η επικουρική σύνταξή τους θα ανασταλούν για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους ή των υπηρεσιών τους ή η δραστηριότητά τους.

Όσον αφορά τους συνταξιούχους, λόγω γήρατος, που έχουν συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις του Ν. 612/1977, όπως ισχύει και τους συνταξιούχους που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, ισχύει το άρθρο 42 του Ν. 3996/2011 (ΦΕΚ 170Α), δηλαδή δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 2676/1999 (Α΄ 1), όπως αυτό ισχύει, μετά την αντικατάστασή του με την παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115), ούτε καταστατικές διατάξεις που προβλέπουν αναστολή καταβολής της σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας σε περίπτωση που ο συνταξιούχος αναλαμβάνει εργασία ή αυτοαπασχολείται και υπάγεται στην ασφάλιση του φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτείται.

Για τους δικαιούχους του εξωιδρυματικού επιδόματος, εφαρμόζονται οι διατάξεις οι οποίες ορίζουν ότι το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται ολόκληρο στην περίπτωση κατά την οποία αυτοί εργαστούν.

Για τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν καθήκοντα ως αιρετά όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, ισχύουν τα ακόλουθα: οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων όλων των δήμων, εφόσον έχουν την ιδιότητα του συνταξιούχου, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε την αντιμισθία που προβλέπεται για τη θέση αυτή και καταβάλλεται από το δήμο είτε να παραιτηθούν αυτής εντός αποκλειστικής προθεσμίας 10 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων τους ως αιρετών. Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι οι διατάξεις περί απασχολούμενων συνταξιούχων καταλαμβάνουν και τους συνταξιούχους, λόγω γήρατος, που διορίζονται ως αιρετά όργανα ΟΤΑ, εφόσον ο διορισμός τους στις θέσεις αυτές γίνει από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά και εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ. Στην περίπτωση, λοιπόν, που τα πρόσωπα αυτά δεν δικαιούνται ή έχουν παραιτηθεί της προβλεπόμενης για τη θέση που κατέχουν αμοιβής, εφόσον προβλέπεται από τις προαναφερθείσες διατάξεις η σχετική δυνατότητα, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016.

 dikaiologitika.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog