Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επικίνδυνο το WhatsApp!

- Advertisement -

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες…

Είναι τρομακτικό — o νέος πρόεδρος της Βραζιλίας θέλει να ισοπεδώσει τον Αμαζόνιο, έχει απειλήσει ότι θα σκοτώσει 30.000 αριστερούς κι εξυμνεί τη δικτατορία. Και φαντάσου ότι πριν λίγους μήνες σχεδόν κανείς δεν ήθελε να τον ψηφίσει. Πώς συνέβη αυτό;!

Τον βοήθησε το WhatsApp του Facebook.

Ο βασιλιάς των κοινωνικών δικτύων Μ. Ζάκερμπεργκ έκανε την πάπια, καθώς πλούσιες εταιρείες παράνομα δαπανούσαν εκατομμύρια, για να πλημμυρίσουν την εφαρμογή μηνυμάτων WhatsApp με πλαστές ειδήσεις και ρητορική μίσους — μέχρι που ο λαός εμπιστεύτηκε την ψήφο του σ’ έναν ακραίο φασίστα του χειρότερου είδους.

Ο Ζάκερμπεργκ θα μπορούσε να έχει εμποδίσει εγκαίρως τις εταιρείες αυτές και να έχει ενημερώσει τους χρήστες. Αλλά δεν το έκανε. Τώρα είναι στο χέρι μας να ξεμπροστιάσουμε το Facebook, για να αναλάβει την ευθύνη για τις πλαστές ειδήσεις και τη ρητορική μίσους που διαδίδονται στις πλατφόρμες του — και να βάλει τέλος στην οργανωμένη προπαγάνδα προτού κι άλλοι φασίστες αρπάξουν τη δημοκρατία μας και το μέλλον μας: 

 Το WhatsApp είναι ο παράδεισος των πλαστών ειδήσεων, γιατί είναι πλήρως κρυπτογραφημένο και κανείς δεν ξέρει τι γίνεται εκεί μέσα. Αφού είχαν ήδη εξαπατηθεί εκατομμύρια πολίτες από πλαστές ειδήσεις, τότε μόνο οι δημοσιογράφοι στη Βραζιλία άρχισαν να καταλαβαίνουν τι παίχτηκε! Όμως υπάρχει διέξοδος: να πείσουμε το WhatsApp να βάλει φίλτρα πλαστών ειδήσεων που θα μπορούν να ενεργοποιούνται απ’ τους χρήστες και θα προειδοποιούν για ενδεχόμενη παραπληροφόρηση.

Για να λειτουργήσει αυτό, η εφαρμογή ίσως πρέπει να επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν προαιρετικά την κρυπτογράφηση — μια λύση που θα προστατέψει τόσο τη δημοκρατία όσο και την ιδιωτική μας ζωή.

Ο τεράστιος αριθμός πλαστών ειδήσεων που διαδίδονται αυτή τη στιγμή στα κοινωνικά δίκτυα είναι τεράστιο πρόβλημα παγκοσμίως. Το Facebook εξακολουθεί να έχει ενεργούς εκατοντάδες εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς! Και έρευνες δείχνουν ότι οι αλγόριθμοι του YouTube κατευθύνουν τους 2 δισ. χρήστες του (!) σε εξτρεμιστικό, ρατσιστικό και κακόβουλο περιεχόμενο.

Γι’ αυτό, το κίνημά μας αντεπιτίθεται — απαιτώντας από τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το WhatsApp, να σεβαστούν τους πολίτες, τη δημοκρατία και την αληθινή ενημέρωση.

Πρόσθεσε τη φωνή σου — πριν καπηλευτούν τα κοινωνικά δίκτυα κι άλλοι φασίστες που θέλουν να μας βάλουν να φαγωθούμε μεταξύ μας:

Το Avaaz αγωνίζεται ενάντια στις πλαστές ειδήσεις και την παραπληροφόρηση σε όλο τον κόσμο. Στη Βραζιλία, η ομάδα μας ξεσκέπασε ένα απ’ τα μεγαλύτερα δίκτυα παραπληροφόρησης στη χώρα και το έκλεισε. Αλλά ήταν πάρα πολύ αργά. Οι αλγόριθμοι των κοινωνικών δικτύων έχουν τεράστια εξουσία στην κοινωνία μας και μας ταΐζουν δηλητήριο με το ζόρι. Ας τους καθαρίσουμε, πριν να είναι πολύ αργά.

Με ελπίδα,
Ricken, Christoph, Fadi, Emma, Alice, Rosa και η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog