Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανακαλύφθηκε η παγωμένη υπερ-Γη και είναι πιο κοντά μας απ’ ότι φαντάζεστε

- Advertisement -

Αυξάνονται συνεχώς οι εξωπλανήτες που ανακαλύπτονται στη γειτονιά μας…
Μια διεθνής επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη ενός παγωμένου εξωπλανήτη, που είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερος από τη Γη και ο οποίος κινείται γύρω από το κοντινό άστρο του Μπάρναρντ, σε απόσταση περίπου έξι ετών φωτός από το δικό μας πλανήτη.

Πρόκειται για τον δεύτερο κοντινότερο εξωπλανήτη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Το 2016 είχε ανακαλυφθεί ένας εξωπλανήτης (ο Proxima b) γύρω από το κοντινότερο στη Γη άστρο, τον Εγγύτατο του Κενταύρου, σε απόσταση περίπου τεσσάρων ετών φωτός από τη Γη. Μετά και την ανακάλυψη του νέου εξωπλανήτη, έχουν συνολικά βρεθεί τέσσερα πλανητικά συστήματα σε απόσταση έως δέκα ετών φωτός από το ηλιακό μας σύστημα και 14 πλανητικά συστήματα σε απόσταση έως 15 ετών φωτός.

O Αστέρας του Μπάρναρντ -που φέρει το όνομα του Αμερικανού αστρονόμου Έντουαρντ Μπάρναρντ, ο οποίος ανακάλυψε το άστρο το 1916- είναι το τέταρτο κοντινότερο στη Γη άστρο, μετά το τριπλό αστρικό σύστημα του Άλφα του Κενταύρου και φαίνεται να κινείται ταχύτερα από κάθε άλλο άστρο στον ουρανό.

Είναι ένας ερυθρός νάνος αστέρας, ο οποίος εμφανίζεται στον αστερισμό του Οφιούχου. Είναι πιο αχνός, μικρότερος και γηραιότερος από τον Ήλιο, έχοντας ηλικία επτά έως δέκα δισεκατομμυρίων ετών, συνεπώς είναι κατά πολύ παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα.

Ο εξωπλανήτης Barnard’s b (ή GJ 699 b) έχει μάζα τουλάχιστον 3,2 φορές μεγαλύτερη της Γης, χρειάζεται 233 μέρες (η διάρκεια του έτους του) για να διαγράψει μια πλήρη τροχιά πέριξ του άστρου του και δέχεται μόνο το 2% της ακτινοβολίας που δέχεται η Γη από τον Ήλιο. Εκτιμάται ότι γι′ αυτό το λόγο η μέση θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι μείον 150 έως 170 βαθμοί Κελσίου, άρα αν ο πλανήτης διαθέτει νερό, αυτό θα είναι σε μορφή πάγου και όχι υγρή. Συνεπώς ο πλανήτης θα είναι μια μάλλον παγωμένη έρημος αφιλόξενη για ζωή.

«Είμαστε πάνω από 99% βέβαιοι ότι ο πλανήτης αυτός βρίσκεται εκεί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ιγκνάσι Ρίμπας του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών της Ισπανίας. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”.

Ο πλανήτης θα αποτελέσει μελλοντικό στόχο των τηλεσκοπίων νέας γενιάς που βρίσκονται υπό κατασκευή, όπως το Wide Field Infra Red Survey Telescope (WFIRST) της NASA.

huffingtonpost.gr
- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτά όπου διαβάζεται εδώ είναι εικασίες…
    Εδώ δεν μπορούν ακόμη να μας πουν με ακρίβεια αν υπήρξε ζωή ή νερό στον Άρη μόλις 7 λεπτά απόσταση με την ταχύτητα φωτός περίπου από εδώ….
    Και μα μας λένε τι συμβαίνει σε έναν
    πλανήτη 6 ΕΤΗ φωτός από εδώ…!!!

  2. Θα μιλήσει ο πράσινος αστρολόγος μπαλκονιού σε ειδική διάλεξη που θα οργανωθεί για χάρη του στον καφενέ "Δημαρχείο" και κατόπιν θα δεχτεί ερωτήσεις από τα πλήθη και την επιστημονική κοινότητα ή θα περιοριστεί στις 12.31 μπούρδες του?

  3. Αυτα τα έχει δει πριν την NASA τι το έχει κοτζάμ εργαλείο!στην αστρολογία του βγάζω το καπέλο να τα λέμε τα σωστα!☆☆☆☆

  4. Και βέβαια η επιστήμη προχωρά και μας ανακοινώνει
    νέα ευρήματα για το γαλαξία-σύμπαν….
    Αλλά αν προσέξετε κάθε πέντε+ χρόνια μας τα αναιρούν με νέα δεδομένα..!!
    Γιατί απλούστατα δεν μπορούν μπορούν να μας τα αποδείξουν…

    Ο Ηράκλειτος είναι γνωστός για την ιδέα της συνεχούς αλλαγής που διέπει ως νόμος το σύμπαν. Δική του είναι η φράση «Κανείς δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές». ΄΄Πίστευε΄΄ στο ότι ο κόσμος δημιουργείται από τη «φωτιά»..!!

    Και έτσι και εγώ θα έλεγα τα ευρήματα στον παγωμένο πλανήτη είναι 6 χρόνια πριν, και σήμερα όπου μιλάμε να μην υπάρχει ακόμη και ο πλανήτης αυτός..!
    Και έτσι μένει αυτό:
    «τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ' αυτό μένειν»

    Όπως δηλ. τα βλέπουμε εμείς σήμερα…!!

  5. Καλά λέει ο αγαπητός Αντρέας. Μπράβο στον κύριο, τον πρώτο σχολιαστή, διότι έχει αδιάσειστα στοιχεία να αντιτάξει. Είναι γνώστης του αντικειμένου και πολυδιαβασμένος. Γιαυτό κι εγώ από την πλευρά μου κάνω έκκληση στον κύριο υπουργό, τον κύριο Κατσιφάρα, να τον διορίσει γενικό διευθυντή του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι άξιος και ικανός επιστήμων. Μετά τιμής, Κώστας Αγγελίδης

  6. Πολύ σωστά γράφει ο κύριος Ηρακλειτίδης. Είναι άξιος επιστήμων, γιαυτό δικαιούται μια θέση στο τμήμα αρχαίας ιστορίας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Παρακαλώ τον κύριο υπουργό να εισακούσει το αίτημά μου και να μην αφήσει άλλον έναν…νέον να ξενιτευτεί και έτσι χάσουμε ένα ακόμη μεγάλο μυαλό από τον τόπο μας. Θα είναι άδικο και λάθος ο κύριος Κατσιφάρας να προσπεράσει το αίτημά μου.

  7. Δευτέρα αύριο, ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί να έρθει ταχυδρομικώς το ραβασάκι για τον διορισμό στο αστεροσκοπείο από τον κύριο Κατσιφάρα αυτοπροσώπως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog