Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ψινάκης για Μάτι: Ως δήμαρχος Μαραθώνα έκανα το καθήκον μου

- Advertisement -
«Πιστεύω πως κατέδειξα ότι ως δήμαρχος Μαραθώνα επιτέλεσα το καθήκον μου». Αυτή είναι η κατακλείδα του 28σελιδου υπομνήματος που κατέθεσε στις εισαγγελικές αρχές ο Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος έχει κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τους υπαιτίους της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, με τραγικό απολογισμό 99 νεκρούς…
Σύμφωνα με τις έγγραφες εξηγήσεις του κ. Ψινάκη ο δήμος Μαραθώνα ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα για τις καλοκαιρινές πυρκαγιές.

«Ακλόνητη πεποίθησή μου είναι πως οι υπηρεσίες του δήμου ήταν από το πρωί της 23/7 σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή, αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό, παρείχαν δε από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες της πύρινης λαίλαπας» αναφέρει στο υπόμνημά του ο κ. Ψινάκης επαναλαμβάνοντας ότι ο δήμος ήταν όσο καλύτερα προετοιμασμένος μπορούσε να είναι, με τα μέσα που διαθέτει.

«Καθημερινά το προσωπικό του δήμου αποδύεται σε μια τιτάνια προσπάθεια για καθαρισμούς, περισυλλογή ξερών χόρτων κλπ» τονίζει ο ίδιος.
Επιρρίπτει ευθύνες στην Πυροσβεστική

Στις έγγραφες εξηγήσεις του ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «ο δήμος δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα για την ακτογραμμή ούτε φυσικά για τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι», ενώ σχετικά με την απομάκρυνση των πολιτών, ο κ. Ψινάκης υποστηρίζει πως «ουδέποτε υπήρξε επίσημα ή ανεπίσημα, σήμα για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από την Πυροσβεστική, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να το εισηγηθεί στο δήμο που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή αφορά περισσότερους του ενός δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την περιφέρεια. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί αφού η πυροσβεστική εκτιμούσε, καταφανώς εσφαλμένα, πως η φωτιά κατευθυνόταν προς Διόνι. Δυστυχώς υπήρξε μια ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά».

Σε ό,τι αφορά στην ημέρα της 23ης Ιουλίου ο δήμαρχος Μαραθώνα αναφέρει πως είχε λάβει ενημέρωση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς επιπέδου 4, κάτι που συμβαίνει πολλές φορές κάθε καλοκαίρι:

«Απουσίαζα για λίγες μέρες, δεδομένου ότι είχα επιλέξει να μη λείψω από το Μαραθώνα τον Αύγουστο, που θεωρούνταν ο πλέον επικίνδυνος μήνας για τις πυρκαγιές. Αφού ξέσπασε η φωτιά, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες μου. Αμέσως αναζήτησα τρόπους να επιστρέψω το ταχύτερο δυνατό στο Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρω. Δεν υπήρχε δυνατότητα πτητικού μέσου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιάς. Επιχείρησα να επιστρέψω στο Μαραθώνα δια θαλάσσης με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος. Μετά τη Σύρο η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο μέχρι να καταλαγιάσει η θύελλα».

Κατά τον δήμαρχο Μαραθώνα το προσωπικό του δήμου ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα: «Η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, άλλα από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος. Η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του δήμου Μαραθώνα. Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία…. Με το σύνολο του προσωπικού του δήμου που εντάσσεται στην πολιτική προστασία, στην κατάσβεση υπό τις οδηγίες της πυροσβεστικής, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρχε οτιδήποτε άλλο που μπορούσε να κάνει ο δήμος».

 
 cnn.gr
- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μην μου κλέβεις τις ατάκες!πλάκα κάνω αγορίνα μου!!στα σοβαρά τώρα ο Ψινακης όταν γίνονταν αυτά τα αυθαίρετα και όλες οι άλλες ομορφιές στο Μάτι δεν ήξερε πού είναι το Μάτι!!Δεν υπερασπιζωμε τον Ηλία και αν έχει ευθύνες αυτός και όποιος άλλος να πάνε και δις ισόβια για τους 100 ανθρώπους που χάθηκαν. Καλημέρα αδερφε!☆☆☆☆

  2. Εσύ την πας μακρυά την δουλειά. Δεν μιλάμε για τα αυθαίρετα, αλλά για τις ευθύνες του πισωδημάρχου περί έγκαιρης εκκένωσης του χώρου.

  3. Αφού ήταν Μύκονο ο Ηλίας!για διακοπές. Μήπως φταίει ο αντιδήμαρχος.αυτά είναι να μην γίνονται αδερφε και σε ποιόν θα ρίξουμε τις ευθύνες είναι δώρον άδωρον που λένε και οι μορφωμένοι. Και αλλου στις ΗΠΑ Πορτογαλία Αυστραλία που είναι σοβαρά κρατοι και έχουν και εμπειρίες σας και εμάς στις φωτιές έχουν απώλειες.τέλος πάντων εγώ αστείο έλεγα κάτω τα χέρια από τον Ηλία. Καλησπέρα αδερφε! ☆☆☆☆

  4. Ανδρέα, ακόμη κι αν δεν φέρει την ελάχιστη ευθύνη, υπάρχει πάντα η ηθική πλευρά του θέματος. Όφειλε να παραιτηθεί για τους 99 νεκρούς. Το ξέρεις πολύ καλά που υπάρχουν φορές στην ζωή μας που πληρώνουμε λάθη άλλων ενώ έχουμε 100% δίκιο. Εδώ άλλοι μπαίνουν στην φυλακή για 20 χρόνια για έγκλημα που δεν διέπραξαν ποτέ. Και όσο κι αν τους αποζημειώνει η αμερικανική κυβέρνηση, τον χρόνο δεν μπορεί κανείς να τον γυρίσει πίσω. Διάβασα, άλλος αποφυλακίστηκε 23 χρόνια μετά για έγκλημα που δεν διέπραξε, αφού επανεξετάστηκαν τα στοιχεία του DNA. Πες δηλαδή μπήκε στα 30 και βγήκε στα 53 του. Και τι να το κάνει???? Άλλωστε κι ο Ψινάκης δεν είναι πολιτικός καριέρας να πεις πως αν βγει από την βουλή, χάθηκε μετά.

  5. Σωστά τα λες αυτά αλλά τους 99 που χάθηκαν δεν τους φέρνουμε πίσω!!Πάντα την"πληρώνουν"αθώοι και άτυχοι όπως ήταν στο Μάτι.Μην τα ψάχνουμε άκρη δεν βγάζουμε και τάχα μου τώρα ψάχνουμε να φορτώσουμε την ευθύνη κάπου. Σε άλλο κράτος μπορούσε ο Δήμαρχος να παραιτηθη για λόγους ηθικής.Στην Ελλάδα θα το λέγαμε??!☆☆☆☆

  6. Δεν τους φέρνουμε πίσω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τους ξεχάσαμε (διότι αύριο δικοί μας άνθρωποι μπορεί να χαθούν με τον ίδιο τρόπο) και πως κανείς δεν πρέπει να τιμωρηθεί για ολιγωρία και ανευθυνότητα, διότι το επόμενο καλοκαίρι μπορούμε ανέτως να θρηνίσουμε άλλους 99.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog