Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μυστηριώδης σεισμός προβληματίζει τους επιστήμονες: Κράτησε 20 λεπτά, διήνυσε 18.000 χιλιόμετρα και δεν τον κατάλαβε κανείς (pics)

- Advertisement -

Προβληματισμό κι «αναστάτωση» έχει προκαλέσει στη διεθνή σεισμολογική κοινότητα η αποκάλυψη ότι μία σεισμική δόνηση στα μέσα Νοεμβρίου διήρκησε είκοσι ολόκληρα λεπτά, διανύοντας σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη χωρίς να γίνει αντιληπτή από κανέναν….

Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της 11ης Νοεμβρίου οι σεισμογράφοι σε παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Αφρικής κατέγραψαν σεισμικά κύματα που προέρχονταν από τα ανοιχτά των νησιών Μαγιότ, κοντά στην Μαδαγασκάρη.

Η διάρκεια του φαινομένου, που ήταν περίπου 20 λεπτά, όμως, δεν ήταν το μοναδικό παράξενο της ημέρας, καθώς τα σεισμικά κύματα διέτρεξαν σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη, χωρίς ωστόσο να γίνουν αντιληπτά από κανέναν.

Ο μόνος που παραξενεύθηκε από το περίεργο αυτό φαινόμενο ήταν ένας από τους παρατηρητές των σεισμογράφων στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ο οποίος κι απαθανάτισε τις καταγραφές, αναρτώντας τις επίμαχες φωτογραφίες στα social media.

Αμέσως, το θέμα έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις με επιφανείς σεισμολόγους να καταπιάνονται με το φαινόμενο, καθώς ήταν ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά που παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο.

Η διάρκεια των σεισμικών κυμάτων αλλά κι η ταχύτητα και το εύρος της διασποράς τους (καθώς έφτασαν μέχρι την Χαβάη, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά) οδήγησαν τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για την εμφάνιση ενός σπανιότατου φαινομένου, το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι κάτω από την περιοχή του Μαγιότ πιθανότατα υπάρχει ένας τεράστιος κινούμενος όγκος μάγματος, που προκαλεί τους λεγόμενους «αργούς σεισμούς», όπως τον συγκεκριμένο.

%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%cf%8e%ce%b4%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84-5c465bdee969d

Παρόλα αυτά, κανείς μέχρι στιγμής δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με σαφήνεια κι ασφάλεια την προέλευση του φαινομένου, καθώς παρά το γεγονός ότι στην περιοχή του Μαγιότ υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο καιρό, δεν καταγράφηκε κάποια σεισμική δόνηση μεγάλης ισχύος που να εξηγεί την μετατόπιση του μάγματος.

gazzetta.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog