Συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από τότε που συστήθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα του ελληνικού μπάσκετ και έκανε τον Άρη την ομάδα όλων των Ελλήνων.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1979, ο Νίκος Γκάλης έκανε το ντεμπούτο του σε παιχνίδι με τον Ηρακλή, το οποίο ο Άρης κέρδισε δύσκολα με 79-78.

Παρά το γεγονός ότι πέτυχε το νικητήριο καλάθι και συνολικά 30 πόντους, έχασε πολλά σουτ και αρκετοί τον χαρακτήρισαν ατομιστή. Ο τότε γενικός αρχηγός του Άρη, ο αείμνηστος Ανέστης Πεταλίδης, βγαίνοντας έξω από το γήπεδο, είδε αρκετούς από τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους να εκφράζουν τη δυσπιστία τους. «Γράψτε ότι θέλετε, αλλά να είστε προσεκτικοί, γιατί εκεί που τώρα φτύνετε, εκεί θα γλείφετε. Αυτός θα αποδείξει ότι στο μπάσκετ, μπορεί ένας να νικήσει τους πέντε».

Ο Νίκος Γκάλης εισέπραξε το κλίμα αμφισβήτησης και την άλλη μέρα στη προπόνηση, ζήτησε τη γνώμη του Βαγγέλη Αλεξανδρή, του τότε αρχηγού του Άρη. Αυτός του απάντησε: «Ο κόσμος γκρινιάζει γιατί έχασες πολλά σουτ».  Τότε ο Γκάλης του απάντησε. «Πιστεύεις ότι θα τα ξαναχάσω;» Ανεξάρτητα από τι πίστευε ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου που έκανε τον Άρη, Αυτοκράτορα…

Το ντεμπούτο του “γκάνγκστερ”