Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνέντευξη με το Σπύρο Καραβούλη για τον αθλοτουρισμό και τα οφέλη του στο Δήμο

- Advertisement -


Mε αφορμή την ομιλία του στην Αθήνα, σε διημερίδα που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Ελλάδας, επικοινωνήσαμε με τον κ. Καραβούλη Σπύρο,
ο οποίος είναι ως γνωστόν ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου. Θελήσαμε να μας πει για την ημερίδα αυτή, τον αθλοτουρισμό και τα οφέλη του στην κοινωνία.

Πριν λίγες μέρες ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας – ΕΘΝ.Ο.Α. να συμμετέχετε ως ομιλητής σε διημερίδα με τίτλο “ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” για να παρουσιάσετε το Λουτράκι. Έχει τελικά καταφέρει η πόλη μας να μπει στον χάρτη των αθλοτουριστικών προορισμών και πως φτάσαμε ως εδώ;

Το Λουτράκι διαθέτει πλέον μία διαδρομή άνω των 20 ετών στην ανάληψη και την υλοποίηση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Ο στόχος αυτός επετεύχθη σταδιακά στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας και ήταν το αποτέλεσμα του κοινού οράματος του Δήμου Λουτρακίου, των τουριστικών φορέων, αθλητικών παραγόντων, της εταιρείας SPORTCAMP και άλλων τοπικών διοργανωτών, οι οποίοι άνοιξαν το δρόμο λαμβάνοντας τη θαρραλέα -για τα ελληνικά δεδομένα- απόφαση, να συνεργαστούν σε έναν κοινό στόχο. Οι προσπάθεια αυτή, έλαβε στην πορεία τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ΕΟΤ, κ.α. φορέων και οργανισμών. Ορόσημο θα έλεγα ότι αποτέλεσε η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Άρσης Βαρών το 2003, της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης που έγινε στην χώρα μας πριν την Ολυμπιάδα του 2004 και της πρώτης σημαντικής διοργάνωσης στο Λουτράκι και η διοργάνωση του WRC Acropolis Rally που κυριολεκτικά απογείωσε τον προορισμό.

Ποια είναι τα οφέλη του αθλοτουρισμού για την πόλη; Τι επιστρέφει πίσω στον Δήμο και τους Δημότες;

Στην περίπτωση του Λουτρακίου, πετύχαμε ο αθλητισμός και ο τουρισμός να λειτουργήσουν με τρόπο ενιαίο, δημιουργώντας αμοιβαία οφέλη και μια σχέση αμφίδρομης ανατροφοδότησης. Ειδικότερα, ο αθλητισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πόλους έλξης τουριστών στην περιοχή, εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους και έσοδα για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης του αθλητισμού.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο αθλητικός τουρισμός δημιουργεί ροές εκτός των περιόδων αιχμής (όπως το καλοκαίρι και οι περίοδοι εορτών), προσδίδοντας σημαντική προστιθέμενη αξία και λειτουργώντας συμπληρωματικά στο συνολικό τουριστικό προϊόν της περιοχής. Τόσο οι αθλητικές προετοιμασίες όσο και οι διοργανώσεις, λαμβάνουν χώρα κατά κύριο λόγο την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά στην επιθυμητή επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Ποια είναι τα συστατικά στοιχεία που οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα;

Η σταδιακή δημιουργία και άρτια λειτουργία των κατάλληλων εγκαταστάσεων ήταν η βάση για την εξέλιξη του αθλοτουριστικού προϊόντος, δεδομένου ότι το πρώτο πράγμα που αναζητούν οι αθλητές και οι προπονητές στη λήψη της απόφασής τους για την επιλογή ενός προορισμού, είναι η επάρκεια, η καταλληλότητα και η διαθεσιμότητα

των αθλητικών εγκαταστάσεων. Εκτός από τις υποδομές, ωστόσο, είναι απαραίτητο να υπάρχει το ποιοτικό προϊόν, σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση του οποίου έπαιξε κατ’ αρχήν η σταδιακή απόκτηση της απαραίτητης εμπειρίας, τόσο στο αθλητικό όσο και στο τουριστικό σκέλος. Για παράδειγμα, το αίσθημα της ευθύνης που απορρέει από την υποστήριξη της προετοιμασίας ενός αθλητή ή μιας ομάδας υψηλού επιπέδου πριν από τη συμμετοχή τους σε μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, όπου το παραμικρό κενό στην παροχή των υποστηρικτικών υπηρεσιών διαμονής, μετακίνησης ή εστίασης μπορεί να τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες ετών.

Ποιος ήταν ο ρόλος του LTO στην εξέλιξη των θεματικών μορφών τουρισμού, όπως ο αθλοτουρισμός;

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, έχοντας από την ίδρυσή του θέσει ως στρατηγικό στόχο την ανάπτυξη των Θεματικών Μορφών Τουρισμού και με σκοπό την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, εκπόνησε και υλοποίησε ένα πενταετές πλάνο ενεργειών marketing προς αυτή την κατεύθυνση με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Δήμου. Δημιουργήσαμε ποιοτικό και εξειδικευμένο περιεχόμενο ανα θεματική μορφή τουρισμού (Θεματικά Προωθητικά Video, Θεματικές Παρουσιάσεις, Πακέτα Θεματικών Μορφών Τουρισμού, Νέα ιστοσελίδα με ειδική ενότητα Θεματικών Μορφών Τουρισμού). Το περιεχόμενο αυτό επικοινωνήθηκε τόσο στους Τουριστικούς Πράκτορες που εξειδικεύονται στο θεματικό ταξίδι, όσο και στο ευρύ κοινό με ραδιοφωνικές και ψηφιακές καμπάνιες. Το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών έχει ήδη ξεκινήσει να αποφέρει απτά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία με επενδύσεις των επιχειρηματιών σε ανακαινίσεις ή και επαναλειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων, γεγονός που δικαιώνει την επιμονή στην υλοποίηση της στρατηγικής μας.

Ποιες είναι οι προοπτικές του αθλητικού τουρισμού για την Ελλάδα;

Ο Αθλητικός Τουρισμός αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία και ένα στοίχημα για την Ελλάδα. Η ελλιπής μεταολυμπιακή αξιοποίηση των υποδομών που δημιουργήθηκαν και η κρίση που έπληξε την χώρα μας, περιόρισαν σημαντικά την προσδοκώμενη κεφαλαιοποίηση της τεράστιας κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ευκαιρία έχει χαθεί. Η Ελλάδα διαθέτει ικανά και έμπειρα στελέχη αθλητικής διοίκησης, σημαντικές υποδομές και εμπειρία και πληθώρα προνομιούχων προορισμών σε νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα ιδανικών για τη διοργάνωση αθλητικών προετοιμασιών και εκδηλώσεων σε διάφορα αθλήματα. Από την προσωπική μου εμπειρία είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τους ανθρώπους του αθλητισμού από όλο τον κόσμο. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε για να τους προσελκύσουμε είναι να τους προσφέρουμε ποιοτικές, ολοκληρωμένες αθλοτουριστικές υπηρεσίες και εμπειρίες, μέσα από την άψογη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών. Αυτό πιστεύω έχουμε πετύχει έως τώρα σαν Λουτράκι έχοντας τοποθετήσει το Δήμο μας σε ηγετική θέση στον τομέα αυτό σε Εθνικό επίπεδο!

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το μέλλον στο θέμα αυτό?

Οι δυνατότητες που υπάρχουν και οι προοπτικές που παρουσιάζονται είναι σημαντικές. Πιστεύω πως μια καλή ιδέα κατ αρχήν θα ήταν η διοργάνωση μιας ημερίδας με θέμα τον Αθλοτουρισμό όπου θα έχουν την ευκαιρία όλοι οι φορείς και οι παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα να παρουσιάσουν τις ιδέες, τις προτάσεις και τις δυνατότητές τους.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog