Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι διαφημιστές, το νομικό γραφείο Αρτεμίου και οι ΔΕΚΟ

- Advertisement -

Όταν η Ελλάδα βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού και η κυβέρνηση Τσίπρα «φλερτάριζε» με το Grexit ένας Ελληνας και ένας Κύπριος, έδιναν τα χέρια για την ίδρυση διαφημιστικής εταιρίας, στο «κουβάρι» της οποίας θα μπλέκονταν φίλοι υπουργών, διοικητές ΔΕΚΟ και το γραφείο του Αρτέμη Αρτεμίου….

Στις 3 Ιουνίου 2015, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού και η κυβέρνηση Τσίπρα «φλερτάριζε» με το Grexit, στην Αγία Παρασκευή Αττικής δύο δικηγόροι, ένας Ελληνας και ένας Κύπριος, έδιναν τα χέρια για την ίδρυση μιας διαφημιστικής εταιρίας, στο «κουβάρι» της οποίας θα μπλέκονταν φίλοι υπουργών, διοικητές ΔΕΚΟ και το γραφείο του περιβόητου πλέον Κύπριου νομικού Αρτέμη Αρτεμίου.

Το όνομα της εταιρίας, Maze Media, δεν λέει πολλά, ακόμη και σε έμπειρα στελέχη της διαφημιστικής αγοράς. Ομως, σε ένα μικρό διάστημα τριών χρόνων, που συμπίπτει με την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η συγκεκριμένη εταιρία κατάφερε να αποκτήσει πελατεία από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και να αλλάξει εν μέρει μετόχους, οι οποίοι όμως, είχαν πάντα ένα κοινό παρονομαστή: όλοι βρίσκονταν κοντά στον Αρτέμη Αρτεμίου, τον εξειδικευμένο νομικό σε θέματα offshore, ο οποίος το καλοκαίρι του 2013 συνταξίδεψε με τον Νίκο Παππά από το Καράκας στη νήσο Μαργαρίτα με το λίαρ τζετ αμφιλεγόμενου επιχειρηματία της Βενεζουέλας.
Τα νεότερα στοιχεία από τα Panana Papers, που αποκάλυψε το protagon.gr, συνδέουν το γραφείο Aplaw του κ. Αρτεμίου με τρεις offshore εταιρίες που έχουν έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και τις εξωτικές Σεϋχέλλες.
Οταν ο Ελεύθερος Τύπος, τον Οκτώβριο του 2016, αποκάλυπτε ότι ο κ. Αρτεμίου μπαινόβγαινε στο Μαξίμου για συναντήσεις με υπουργούς και άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ο Κύπριος δικηγόρος, στην απάντησή του προς την εφημερίδα μας, είχε ισχυριστεί ότι οι offshore εταιρίες, στις οποίες εμφανιζόταν, είχαν συσταθεί και λειτουργούσαν για λογαριασμό πελατών του.
Ωστόσο, από τις νεότερες διαρροές email των Panama Papers προκύπτει ότι στις δύο από τις τρεις offshore εταιρίες ο κ. Αρτεμίου εμφανίζεται να είναι ο πραγματικός δικαιούχος και όχι κάποιος πελάτης του.
Πρόκειται για τις εταιρίες Pizzazz Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και Alicium Limited, με έδρα τις Σεϋχέλλες. Και οι δύο φαίνεται ότι πέρασαν στη διαχείριση του δικηγορικού γραφείου του το 2015. Σε έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνεται στη νέα διαρροή, αναφέρεται η αποδοχή της κυριότητας της Alicium Limited από τον κ. Αρτεμίου τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ πριν από αυτό το χρονικό σημείο η Mossack Fonseca δεν εμφανιζόταν να έχει γνώση σε ποιον ανήκει η εν λόγω offshore.
Σε άλλο νέο αρχείο της παναμέζικης δικηγορικής εταιρίας, το οποίο δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2016 (ένα μήνα μετά τις αρχικές αποκαλύψεις των Panama Papers), το όνομα του κ. Αρτεμίου φέρεται να εμφανίζεται ως αυτό του πραγματικού ιδιοκτήτη της Pizzazz Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.
Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει η τρίτη offshore εταιρία με την οποία συνδεόταν το γραφείο Αρτεμίου. Πρόκειται για την εταιρία Elazzoulian Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Ως μέτοχος της Elazzoulian εμφανίζεται ο κ. Λάμπρου Πιερή, συνιδρυτής του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου και αντιπρόεδρος της Συνεργατικής Τράπεζας Κύπρου, πιστωτικού ιδρύματος που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικής και οικονομικής θύελλας στη Λευκωσία, λόγω των άκριτων χορηγήσεών του.
Και εδώ αρχίζουν οι διασυνδέσεις του Πιερή με την ελληνική διαφημιστική εταιρία Maze Media. Ο βασικός συνεταίρος του Αρτεμίου, Λάμπρος Πιερή, το καλοκαίρι του 2015 ίδρυσε τη διαφημιστική εταιρία μαζί με Ελληνα δικηγόρο, κατέχοντας από 50% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου των 45.000 ευρώ.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2016 και αφού είχαν μεσολαβήσει τα δημοσιεύματα του «Ελεύθερου Τύπου» για τα ταξίδια Παππά και Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, ο κ. Πιερή αποφασίζει να αποσυρθεί από τη διαφημιστική εταιρία, πουλώντας το 50% της Maze Media στο δικηγόρο Σωτηράκη Παναγιώτου αντί 1.960,50 ευρώ. Επίσης, ο Ελληνας δικηγόρος, ο οποίος κατέχει το υπόλοιπο 50%, αποφασίζει να πουλήσει το 5% των μετοχών του αντί 39,50 ευρώ στον κ. Παναγιώτου, ο οποίος έτσι, αντί του ευτελούς τιμήματος των 2.000 ευρώ, απέκτησε τον έλεγχο της διαφημιστικής, κατέχοντας το 55%.
Ο κ. Σωτηράκης Παναγιώτου δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κυπριακών Αρχών είναι ο διευθυντής (director) του νομικού γραφείου Αρτεμίου-Πιερή APLaw Services Limited. Δηλαδή ο κ. Πιερή μεταβιβάζει στο διευθυντή του το μερίδιο που κατείχε στη Maze Media.
Η διαφημιστική εταιρία, στα 3 χρόνια της λειτουργίας της στην Αθήνα, κατάφερε να αποσπάσει δουλειές από ΔΕΚΟ, που εποπτεύονται από τους υπουργούς Υποδομών και Ψηφιακής Πολιτικής. Το ύψος των εργασιών δεν ήταν μεγάλο, όμως ήταν αξιοσημείωτη η ευκολία με την οποία μία νέα εταιρία κέρδισε την εμπιστοσύνη κρατικών διοικήσεων, όπως παρατηρούσαν γνώστες της αγοράς.
Ετσι, τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2017, η Maze Media εισέπραξε περίπου 8.700 ευρώ από την ΕΥΔΑΠ για την παραγωγή εντύπων καθώς και για κάποια δημιουργικά πρότζεκτ σχετικά με τις ηλεκτρονικές σελίδες και τους λογαριασμούς της εταιρίας υδάτων.
Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2017 η Maze είχε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, της τάξης των 1.750 ευρώ, ενώ εξασφάλισε συμβόλαιο με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας αλλά και με τηλεοπτικό σταθμό που έχει φιλοκυβερνητικό προφίλ.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν διαψεύσθηκαν, τις ΔΕΚΟ τις προσέγγιζε για συνεργασία με τη Maze Media ένας, πρώην πλέον, σύμβουλος υπουργού.
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρία είχε συνεργασία με εταιρία δημοσκοπήσεων, χωρίς όμως ποτέ να δημοσιεύσει κάποια έρευνα, γεγονός που ενδεχομένως να δηλοί ότι λειτουργούσε για λογαριασμό κυβερνητικού οργανισμού.
Το δίδυμο Αρτεμίου-Πιερή φαίνεται ότι είχε σημαντικές γνωριμίες σε αυτό που αποκαλείται «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ».

Ντοκουμέντο

Ο Αρτέμης Αρτεμίου, όπως ήδη έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.», μπαινόβγαινε στο Μαξίμου, κάτι που ο ίδιος είχε παραδεχθεί, δηλώνοντας ότι τον Οκτώβριο, όταν ο φωτογραφικός φακός τον «συνέλαβε» έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο κρατώντας μία άδεια σακούλα σούπερ μάρκετ, είχε κομίσει στην κυβέρνηση πρόταση επενδυτών προς την Ελληνική Δημοκρατία. Εκτοτε βέβαια δεν προέκυψε κάποιο νέο για την τύχη της επενδυτικής πρότασης Αρτεμίου, ο οποίος έγινε πανελληνίως γνωστός από τα δημοσιεύματα του «Ε.Τ.» για το ταξίδι του στη Βενεζουέλα το καλοκαίρι του 2013, με τον Νίκο Παππά, τότε διευθυντή του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Παππάς είχε παραδεχθεί ότι το ταξίδι στη Βενεζουέλα είχε πραγματοποιηθεί, ισχυριζόμενος ότι τότε είχε γίνει μια διερεύνηση αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα, ενώ είχε εξεταστεί η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας!
%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%b7%ce%bc%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b5-5c4657417c183
Παππάς και Αρτεμίου είχαν συνταξιδέψει στη νήσο Μαργαρίτα με λίαρ τζετ επιχειρηματία, ο οποίος ελέγχεται από τις αμερικανικές αρχές για τις δραστηριότητές του.
Ο κ. Πιερή, από την πλευρά του, είχε ενεργό ρόλο για 1,5 χρόνο στην Αθήνα με τη διαφημιστική εταιρία Maze Media, ενώ φέρεται να έχει στενή συνεργασία με άτυπο αλλά ισχυρό σε προσβάσεις συνεργάτη υπουργού της κυβέρνησης. Ως αντιπρόεδρος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας αντιμετωπίζει θύελλα αντιδράσεων για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το πιστωτικό ίδρυμα στη Μεγαλόνησο.

Θέμα και στη Βενεζουέλα το ταξίδι στη Μαργαρίτα

Οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς της Βενεζουέλας αλλά και τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ, που είχαν αποκαλύψει πριν από ένα χρόνο ο Ελεύθερος Τύπος και ο Ιάσων Πιπίνης, απασχολούν πλέον και τα μέσα ενημέρωσης της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Βενεζουέλας, Armando Info, σε ρεπορτάζ της με τίτλο: «Το νησί Μαργαρίτα είναι η Ιθάκη για τις σχέσεις ανάμεσα στον τσαβισμό και το κυβερνητικό κόμμα της Ελλάδας», αποκαλύπτει τις στενές και προνομιακές σχέσεις του επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ, λιβανο-βενεζουελάνικης καταγωγής, με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, ενώ αναδεικνύει τις επαφές που είχε με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, το καλοκαίρι του 2013.
Σημειώνεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.», ο κ. Νίκος Παππάς, μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο στη διαχείριση offshore εταιριών, Αρτέμη Αρτεμίου, είχαν ταξιδέψει με το ιδιωτικό λίαρ τζετ του Λιβανέζου επιχειρηματία στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής. Το ταξίδι αυτό δεν είχε ανακοινωθεί ποτέ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Μαχέντ Χαλίλ, μαζί με το μεγαλύτερό του αδελφό, Χαλέντ, έχουν στήσει στη Βενεζουέλα έναν οικονομικό κολοσσό επιχειρηματικών και βιομηχανικών συμφερόντων, υπό τη σκέπη του μπολιβαριανού καθεστώτος που ασκεί την εξουσία στη χώρα από το 1999», αναφέρει η ιστοσελίδα και προσθέτει: «Το ταξίδι του Αυγούστου του 2013 των Παππά και Αρτεμίου είχε ως προορισμό την τουριστική νήσο Μαργαρίτα της Βενεζουέλας, στη θάλασσα της Καραϊβικής, όπου οι εν λόγω ταξιδιώτες έφτασαν με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Μαχέντ Χαλίλ Μαζούμπ, ενός λιβανο-βενεζουελανού επιχειρηματία που διατηρούσε στενές σχέσεις με υψηλά ιστάμενα στελέχη της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο. Οι ταξιδιώτες κατέλυσαν στο πολυτελές ξενοδοχείο “Ikin Margarita”, στο ανατολικό τμήμα του νησιού, στην ακτή Καρδόν».
Η βενεζουελάνικη ιστοσελίδα, δημοσιογράφοι της οποίας υφίστανται διώξεις από το καθεστώς της Βενεζουέλας για τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ τους, επικαλείται και το πρόσφατο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας protagon.gr, το οποίο αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τις offshore που διαχειρίζεται ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog