Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επίδομα στέγασης: Αυστηροί όροι – Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

- Advertisement -

Με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά και με αυστηρούς όρους και διασταυρώσεις των στοιχείων που θα δηλώσουν τα νοικοκυριά θα χορηγηθεί το επίδομα στέγασης σε περίπου 300.000 δικαιούχους…

Ο χρόνος χορήγησης του επιδόματος θα ξεκινήσει να τρέχει από αυτόν τον μήνα ενώ στην τελική φάση επεξεργασίας βρίσκονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος που θα προβλέπονται σε νομοθετική διάταξη η οποία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Οι αιτήσεις για το στεγαστικό επίδομα θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα είναι αντίστοιχη με εκείνη για το κοινωνικό μέρισμα, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς του taxisnet, για να υποβάλουν την αίτηση και θα πληροφορούνται άμεσα αν δικαιούνται ή όχι την επιδότηση.

Το ύψος του επιδόματος θα ξεκινά από 70 ευρώ, τον μήνα για τον άγαμο και θα αυξάνεται μέχρι 210 ευρώ, τον μήνα για τον έγγαμο με τρία παιδιά.

Εκτός από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, στους όρους χορήγησης του επιδόματος θα προβλέπονται και τα εξής:

– Για όσους πληρώνουν ενοίκιο, το ποσό του επιδόματος θα καταβάλλεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

– Η ενοικίαση κατοικίας θα πρέπει να αποδεικνύεται μέσα από το σύστημα Τaxis όπου δηλώνονται οι ενοικιάσεις κατοικιών (ηλεκτρονικό μισθωτήριο).

– Στην περίπτωση δικαιούχου που επιβαρύνεται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, το επίδομα καταβάλλεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου. Δηλαδή, δεν θα του πιστώνεται σε άλλο λογαριασμό, παρά μόνο σε εκείνον από τον οποίο αποπληρώνεται το δάνειο.

– Η ειδική εφαρμογή θα ελέγχει τα στοιχεία του δανείου, με βάση τις δηλώσεις των προηγουμένων ετών, αλλά και της τράπεζας.

– Η διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες από την ημερομηνία της αρχικής καταβολής. Με την πάροδο δώδεκα μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος δύναται να υποβάλει εκ νέου αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

– Η έγκριση του επιδόματος στέγασης ανακαλείται σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένα ή περισσότερα μέλη νοικοκυριού συμμετέχουν σε παραπάνω από μια αιτήσεις. Σε αυτή την περίπτωση το νοικοκυριό δικαιούται να επανυποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα μετά την πάροδο πέντε (5) ετών και με την προϋπόθεση ότι έχουν επιστραφεί τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.

– Η σχετική πράξη ανάκλησης, η οποία περιλαμβάνει τους λόγους διακοπής καταβολής του επιδόματος στέγασης, αποστέλλεται στο δικαιούχο για την αναζήτηση τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων.

 dikaiologitika.gr

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog