Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των σπιτιών μας λόγω έξαρσης της εγκληματικότητας

- Advertisement -

 ‘Οπως βλέπουμε στις μέρες μας έχει αυξηθεί κατακόρυφα η εγκληματικότητα και συγκεκριμένα οι κλοπές σε οικίες και επιχειρήσεις γι΄αυτό το λόγο θα πρέπει οι πολίτες να λαμβάνουν κάποια μέτρα ασφάλειας για να προστρατεύσουν τον ιδιωτικό τους χώρο απο διαρρήκτες ή ληστές .
Γράφει ο Βασίλης Λαντινιώτης

Δυστυχώς κάποιες φορές δεν είναι δυνατή ή αμεση επέμβαση της αστυνομίας μιας και το προσωπικό σε ορισμένες  περιοχές δεν είναι αρκετό , και οι περιοχές που καλύπτει ενα αστυνομικό τμήμα να είναι  αρκετά μεγάλες οπότε και να καθυστερεί να μεταβεί σε κάποιο συμβάν. Γι αυτό θα πρέπει φίλοι μου  να βοηθήσουμε και μεις το έργο της , χώρις να απασχολούμε τους αστυνομικούς με συμβάντα όχι τόσο σημαντικά που θα μπορούσαν να λυθούν χώρις την παρουσία τους αρκεί να υπάρχει σύνεση και ηρεμία μεταξύ των εμπλεκόμενων προσώπων. Έτσι θα μπορεσει να υπάρχει περισσότερος χρόνος για να επέμβουν άμεσα σε σοβάρά περιστατικά οπως είναι ληστείες ή κλοπές .

Παρόλα αυτά θα πρέπει να θυμόμαστε μερικούς απλούς κανόνες που μπορούν να μας κρατήσουν ασφαλείς.
Κλειδώνουμε πάντα την κεντρική είσοδο ή την κύρια πόρτα της πολυκατοικίας και δεν αφήνουμε ποτέ την πόρτα ανοιχτή ή πάνω κλειδιά πάνω ώστε να μήν βρει ελευθέρο πεδίο ο διαρρηκτης .
Ποτέ δεν αφήνουμε εφεδρικά κλειδιά κάτω απο χαλάκια ή γλάστρες .
Δεν ανοίγουμε ποτέ χωρίς να έχουμε ελέγξει ποιος βρίσκεται στην είσοδο και αν είναι οικείο προς εμάς πρόσωπο .
Δεν πρέπει να αφήνουμε μεγάλα χρηματικά ποσά ή χρυσαφικά σε σημεία που είναι συνηθισμένα για φύλαξη, όπως είναι κρεβατοκάμερες .
Όταν πρόκειται να απουσιάσετε να αφήνετε σημάδια οτι κάποιος έχει μείνει πίσω στο σπίτι
,όποτε αφήστε κρεμασμένα ρούχα στο μπαλκόνι ή κάποιο φως ανοιχτό .Υπάρχουν στην αγορά χρονοδιακόπτες που μπορείτε να προμηθευτείτε ώστε να ανάβει το φως για συγκεκριμένες ώρες.
Αν υπάρχει σύστημα συναγερμού θα είναι αρκετά αποτρεπτικό για τους <<εισβολείς>> αν δεν υπάρχει όμως υπάρχουν απομιμήσεις συναγερμών που θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε .
Εχουμε πει αρκετές φορές και πρέπει να το θυμόμαστε καλά ..οτι ποτέ δεν φωνάζουμε δυνατα για τα σχέδια μας ,εαν δηλαδη πρόκειται να απουσιάσουμε και πόσο ή αν θα μείνουμε μόνοι μας στο σπιτι. Οι κακοποιοί καραδοκούν και ακουν για να μπορέσουν να <<χτυπήσουν>> .

 Θα πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή σε κάποια πράγματα ώστε να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους γύρω μας . Οπότε αν δείτε στην γειτονιά σας ή όπου αλλού βρίσκεστε να κινούνται ύποπτα αγνωστα άτομα , μη διστάσετε να καλέσετε το τοπικό αστυνομικό τμήμα ή το 100. Παρακολουθείστε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά των υπόπτων ,ενδυμασία ,ηλικία,αυτοκίνητο ή μηχανάκι ωστε να δώσετε περιγραφή στην αστυνομία για να κινηθεί άμεσα και να τους εντοπίσει .Συζητηστε με συγκατοίκους σας , ή άλλους ενοικους της πολυκατοικίας σας ή της γειτονιας σας ώστε να είστε προετοιμασμένοι σε τέτοιες περιπτώσεις και να <<οχυρώσετε >> την περιοχή σας για να αποφύγετε  τέτοια κρούσματα. Ποτέ ομως μην πάρετε την πρωτοβουλία να κινηθείτε εσεις εναντίον των κακοποιών γιατι μπορεί να οπλοφορούν και δεν θα διστάσουν να σας τραυματίσουν για να ξεφύγουν . Ενημερώνουμε πάντα την αστυνομία και  προσπαθούμε  να είμαστε ψύχραιμοι .
                                                     

Ο κ. Λιαντινιώτης Βασίλειος είναι 

                    Απόστρατος της ΕΛ. ΑΣ -Τέως Εκπαιδευτής Αυτοπροστασίας

Ελ. Αστυνομίας 

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog