Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αχτσιόγλου: Τον Μάρτιο η ρύθμιση με κούρεμα ακόμη και της οφειλής για 900.000 ασφαλισμένους

- Advertisement -

Τον επανυπολογισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών ελεύθερών επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με κούρεμα των προσαυξήσεων έως και 85% και συνολικά μέση μείωση της οφειλής στο 70% προανήγγειλε χθες η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου…
Όπως ανακοίνωσε η ρύθμιση θα ισχύσει από τον Μάρτιο και θα υπάρξει κούρεμα τόσο της οφειλής όσο και των προσαυξησεων ενώ θα πάρουν επιτέλους την σύνταξη τους όσοι έχουν εγκλωβιστεί.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος με την έλευση των δανειστών στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, με στόχο η ρύθμιση να τεθεί σε εφαρμογή εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, αφορά περισσότερους από 900.000 εγκλωβισμένους ασφαλισμένους που βρίσκονται στη λίστα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και κινδυνεύουν με κατασχέσεις με οφειλές περίπου 20 δισ. ευρώ.

Η πλειοψηφία των οφειλετών είναι ελεύθεροι επαγγελματίες 550.000, 350.000 αγρότες και περίπου 20.000 αυτοαπασχολούμενοι.

Υπολογίζεται ότι εξ’ αυτών περίπου 80.000 οφειλέτες είναι ένα βήμα πριν την συνταξιοδότηση και επειδή οφείλουν δεν έχουν κανένα εισόδημα. Μετά τον επανυπολογισμό, η νέα οφειλή θα αποπληρωθεί σε κλιμακωτές 36 έως 120 δόσεις, ανάλογα με την δυνατότητα του εκάστοτε οφειλέτη.

Το οικονομικό επιτελείο έχει υποβάλει τεκμηριωμένη πρόταση στα τεχνικά κλιμάκια με την οποία ζητά τον επανυπολογισμό των οφειλών με βάση το νέο σύστημα που προβλέπεται στο νόμο Κατρούγκαλου.

Οι δανειστές δεν είναι αρνητικοί στη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία, καθώς δεν επηρεάζει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης αφού οι ασφαλισμένοι θα λάβουν αναλογική σύνταξη σύμφωνα με το ύψος των εισφορών που θα αποπληρώσουν. Με το παλαιό καθεστώς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλλαν μέση μηνιαία εισφορά 342 ευρώ, ενώ οι αγρότες κατέβαλλαν 132 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», ο νέος υπολογισμός των εισφορών για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα περιορίζει την ελάχιστη εισφορά στα 158 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και 58 ευρώ για τους αγρότες. Με αυτό τον τρόπο, η οφειλή για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα κουρευτεί κατά 54% και για τους αγρότες κατά 56%. Παράλληλα, οι προσαυξήσεις θα μειωθούν κατά 85%.

Ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα αφορά μόνο σε όσους δεν μπορούν αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με την προσκόμιση όλων των απαιτούμενων εγγράφων μεταξύ των οποίων και αποδεικτικά τραπεζικών λογαριασμών.

Σε περίπτωση που κάποιος είναι σε ρύθμιση οφειλών και την απολέσει δεν θα μπορεί να ενταχθεί στον επανυπολογισμό. Αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι η απαλλαγή από υπέρογκες οφειλές είναι ένα μέτρο ανακούφισης για χιλιάδες ασφαλισμένους που θέλουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το ύψος της τελικής σύνταξής τους.

Ο επανυπολογισμός σε συνδυασμό με τη μείωση των προσαυξήσεων οδηγεί σε μεγαλύτερο συγκριτικά όφελος για το σύνολο των οφειλετών. Ο επανυπολογισμός των οφειλών θα βοηθήσει ιδιαίτερα περίπου 80.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύνταξη και δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Η οφειλή τους θα περιοριστεί σημαντικά και θα καταστεί εφικτή η ένταξη τους σε μια ρύθμιση, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται με παρακράτηση ποσού της σύνταξης. Ωστόσο, το τελικό ύψος της σύνταξη θα είναι ανάλογο των ασφαλιστικών εισφορών που θα έχουν καταβάλει στο σύστημα.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφαλίζονταν σε ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ και οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ (ΟΑΕΕ) ή 15.000 ευρώ (ΕΤΑΑ) δε μπορούσαν να πάρουν σύνταξη μέχρι να αποπληρώσουν το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ή τις 15.000 ευρώ αντίστοιχα.

Πως θα γίνει ο επανυπολογισμός βήμα – βήμα Ενεργός ασφαλισμένος ηλικίας 50 ετών ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει μέχρι την 31/12/2016 κύρια οφειλή ύψους 50.000 ευρώ και με τις προσαυξήσεις αγγίζει τα 100.000 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση οι προσαυξήσεις θα μειωθούν κατά 85% και το ποσό που θα απομείνει προς ρύθμιση θα πέσει στα 57.500 ευρώ.

Το όφελος μόνο από τις προσαυξήσεις φτάνει τις 42.500 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό της οφειλής με βάση την ελάχιστη εισφορά, που οδηγεί σε μείωση κατά 54%, η συνολική οφειλή θα πέσει στα 26.450 ευρώ. Το όφελος από τον επανυπολογισμό των εισφορών είναι 31.050 ευρώ.

Για την αποπληρωμή της οφειλής θα ληφθεί υπόψη το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη την προηγούμενη χρονιά με βάση την φορολογική του δήλωση. Έστω ότι το εισόδημα του είναι 10.000 ευρώ το χρόνο. Η εισφορά του από 1/1/2019 θα είναι 175 ευρώ το μήνα από 225 ευρώ που κατέβαλε το 2018 (μείωση 22%).

Το νέο οφειλόμενο ποσό θα μπορεί να ρυθμιστεί σε 120 δόσεις ύψους 220 ευρώ μηνιαίως. Έτσι ο ασφαλισμένος καταβάλλοντας την τρέχουσα εισφορά και το ποσό της ρύθμισης, δηλαδή 395 ευρώ το μήνα θα είναι ενήμερος και θα μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητα του, χωρίς να κινδυνεύει από κατάσχεση. Το συνολικό όφελος για τον οφειλέτη ανέρχεται σε 73.550 ευρώ.

 dikaiologitika.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog