Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γιατί είναι σημαντικό να τρώμε φυτικές ίνες και δημητριακά κάθε μέρα

- Advertisement -

Όσοι τρώνε κάθε μέρα πολλές φυτικές ίνες και πλήρη δημητριακά (ολικής άλεσης), έχουν μικρότερο κίνδυνο για διάφορες χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες και είναι γενικά πιο υγιείς, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)…
Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ποσότητας τουλάχιστον 25 γραμμαρίων φυτικών ινών τη μέρα σχετίζεται με μια μείωση κατά 15% ως 30% στην πρόωρη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους τρώνε μικρές ποσότητες τέτοιων διαιτητικών ινών.

Ειδικότερα, η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών σχετίζεται με μια μείωση κατά 16% ως 24% του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης σχετίζεται με μικρότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο επίπεδο χοληστερίνης μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για κάθε αύξηση κατά οκτώ γραμμάρια στην καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνεται κατά 5% ως 27% ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ υπάρχει καλύτερη προστασία έναντι εγκεφαλικού και καρκίνου του μαστού.

Επίσης, κάθε αύξηση κατά 15 γραμμάρια στην καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης οδηγεί σε μείωση κατά 2% ως 19% της πρόωρης θνησιμότητας, της στεφανιαίας νόσου, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα πλήρη δημητριακά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάτι που εξηγεί την προστατευτική δράση τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Μαν του Πανεπιστημίου του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις διαθέσιμες έρευνες (συνολικά 243 μελέτες) που έχουν γίνει έως τώρα σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι διεθνώς καταναλώνουν λιγότερα από 20 γραμμάρια φυτικών ινών τη μέρα, ενώ η νέα μελέτη -που θα οδηγήσει σε νέες συστάσεις από τον ΠΟΥ- συμβουλεύει 25 ως 30 γραμμάρια καθημερινά, ενώ ακόμη η μεγαλύτερη ποσότητα προσφέρει έξτρα όφελος για την υγεία.

Η νέα μελέτη βρήκε επίσης ότι η διατροφή με φαγητά που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, παρέχει περιορισμένη προστασία μόνο έναντι του διαβήτη τύπου 2 και του εγκεφαλικού. Οι τροφές αυτές μπορεί να περιέχουν σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και νάτριο (αλάτι), πράγμα που μειώνει το όφελός τους για την υγεία.

Αντίθετα, όπως επισημαίνει η νέα μελέτη, οι ωφέλειες από τις φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά είναι πιο ξεκάθαρες. «Τα οφέλη των ινών για την υγεία υποστηρίζονται από έρευνες τουλάχιστον 100 ετών», δήλωσε ο Μαν.

Αν και η μελέτη δεν δείχνει ότι οι ίνες ενέχουν κάποιους κινδύνους, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μεγάλη κατανάλωσή τους μπορεί να έχει παρενέργειες για όσους έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή άλλων ιχνοστοιχείων, επειδή οι φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά μπορούν να ρίξουν κι άλλο το επίπεδο του σιδήρου στον οργανισμό.

Εκτός από τα πλήρη δημητριακά, πολλές φυτικές ίνες υπάρχουν στα όσπρια, στα λαχανικά και στα φρούτα.

 newsbeast.gr

- Advertisement -

20 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τα δημητριακά και γενικώς οι φυτικές ίνες βοηθούν πολύ και την καλή λειτουργία του εντέρου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας, διότι έχω τονίσει πολλάκις και σε κάποιον συμπολίτη μας εδώ πως ο γέρος πάει ή από πέσιμο ή από…δέσιμο. Ελένη, την πολύ πολύ καλησπέρα και τα φιλιά μου στον Ανδρέα, τον κύριο Κώστα και τον Τάσο που έχουμε καιρό να τον ακούσουμε.

  2. Δεν τα ξέρεις και πολύ καλά κα νίτσα..
    Πάει και από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου..
    Που να τα ξέρεις εσύ αυτά..
    Και που τέτοια χαρά για σένα στα σκλσ…!?

  3. 2:28 Το σκόρδο κάνει καλό. Γιαυτό, συνέχεια ο μπακαλιάρο σκορδαλιά, έτσι? Τώρα εξηγείται. Αλλά κόψε και το ρημαδοτσιγάρο. Παφ-πουφ όλη την ώρα. Θέλε τα και πάθε τα. Συν Αθηνά και χείρα κίνει.

  4. Περαστικά σου! Εσύ κόμπαζες στο παρελθόν εδώ μέσα πως με τα λεφτά που έχεις δώσει για το τσιγάρο όλα τα χρόνια, θα είχες δική σου πολυκατοικία. Σου επιβάλαμε εμείς να καπνίζεις? Τόσες αντικαπνιστικές καμπάνιες δεν σε συγκίνησαν εσένα που βλέπεις μπροστά για την χώρα, σεισμούς κλπ αλλά όχι για τον εαυτόν σου? Εγώ πάντως ειλικρινά σου εύχομαι περαστικά και μακάρι να βάλεις μυαλό κόβοντας το τσιγάρο ειδεμή θα είσαι άξιος της μοίρας σου. Ελένη.

  5. Βρε τι μας λες? Καπνίζεις σαν φουγάρο, πίνεις σαν άλογο, και ξενυχτάς μέχρι τα χαράματα πίνοντας, καπνίζοντας και βλέποντας τα αστέρια μέσα από το τηλεσκόπιο. Καλά δεν του λέω βρε Αντρέα? Δεν θέλουμε το κακό του αλλά εμείς του φταίμε ή το κεφάλι του που είναι πιο ξερό κι από τα Άριστα Ματσάγγου με την άσωτη ζωή που κάνει? Κώστας

  6. Κάποτε ένας εξηντάρης ρώτησε τον γιατρό του…
    Πότε θα πεθάνω.. δεν καπνίζω-πίνω-κοιμάμαι νωρίς κτλ
    από το σαράντα μου….
    Πόσο θα ζήσω .. ? και ο γιατρός του απαντά..
    Εσύ έχεις πεθάνει από τα σαράντα σου..
    αλλά δεν το ξέρεις…!!
    Για αυτό όχι μαθήματα τέτοια σε μένα…
    Ξέρω τι έκανα-τι κάνω- τι πρόκειται να γίνει….!
    Τι να μου πείτε εσείς εμένα βρε ζωύφια..!?

  7. Τι λες βρε? Αυτό που είπες είναι ανέκδοτο, εδώ μιλάμε για την πραγματικότητα. Ευχές για καλή ανάρρωση σου δώσαμε όλοι και δεν τις δέχεσαι. Για Όνομα του Θεού και της Παναγίας!!! Είπαμε και κάποιες χρήσιμες συμβουλές που δεν τις βγάλαμε από το μυαλό μας, αλλά τις λένε οι γιατροί. Για καρδιά, πρώτη αιτία, κάπνισμα. Για καρκίνους το ίδιο. Για αλτσχάϊμερ το ίδιο. Για εγκεφαλικά, το ίδιο. Εσύ θες να βγάλεις την ιατρική επιστήμη ψεύτικη? Ωραία. Άσε τα χάπια και πήγαινε στην κυρά μας την μαμή να σε κάνει καλά με τα ματζούνια. Συνέχισε να τρως τηγανιτό μπακαλιάρο, να καπνίζεις σας π…ης, να κοιμάσαι την ώρα που ο κοσμάκης σηκώνεται για να ξεκινήσει τη μέρα του και να πίνεις μέχρι κιρρώσεως ήπατος. Εδώ είσαι, εδώ είμαστε. Εσύ θα μας κάνεις να βγάλουμε από την ναφθαλίνη το σκούρο μας κοστούμι πολύ νωρίτερα! Συνέχισε έτσι, το λοιπόν. Βρε Αντρέα, τί έχει στο κεφάλι του αυτός? Σπανακόριζο έχει? Το ευχαριστώ για τις ευχές μας είναι να μας πει και ζωύφια. Κώστας

  8. Αυτός στο ανέκδοτο δεν ήταν 70άρης και βάλε, όπως λένε εδώ, αλλά 60άρης. Επίσης, από τι έπασχε αυτός και πήγε στον γιατρό? Ρωτάω γιατί ίσως συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Φυσικά, περί πραγμάτων μιλάμε. Τάσος, με την καλησπέρα μου σε όλη την κομπανία.

  9. Οι άντρες που καπνίζουν λένε οι γιατροί δεν μπορούν να αποδώσουν και στο κρεβάτι. Γιαυτό το έκοψα εδώ και 2 χρόνια και έχω δει άλλη ζωή. Ο ραβανίς

  10. Βρε Αντρέα, δεν είναι πλάκα αυτό!!!!!! Μην τον παροτρύνεις στην καταστροφή του, γιατί αυτουνού δεν του κόβει και πολύ (ούτε λίγο δηλαδή, αλλά τέλος πάντων). Με το να τον ενθαρρύνεις, τον τελειώνεις. Με διαγνωσμένο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου πρέπει να προσέχει. Πλάκα-πλάκα, αλλά όχι και να τον χάσουμε από ανοησίες του. Μα χαζομάρα δεν είναι να πάει από τηλεσκόπιο ο καψερός? Εσύ για μπάϊ-πας τον πας σούμπιτο, μετά θα του ζητήσει ο γιατρός κανα χοντρό φακελάκι κι εκεί να δω αν θα κάνει μαγγιές και δεν θα το δώσει. Μωρέ θα το δώσει και θα του φιλήσει και το…χέρι του γιατρού. Πρόσεχε ανθυπίλαρχε! Ακολούθησε υγιεινό τρόπο ζωής για να σε χαρούμε και στο καρναβάλι που επέρχεται.

  11. Για το περιστατικό με το γιατρό είπα το μπράβο όχι για τα άλλα. Πάντως θα του αφιερώσω το τραγουδάκι της μιας και μοναδικής Ρίτας "Αν κάνω άτακτη ζωή δικός μου είναι λογαριασμος"!Άστους να λένε" αρχηγε "κατά βάθος όλοι θέλουν το καλό σου και σε θέλουμε μαζί μας για πολλά ακόμα χρονιά αλλά να ακούς και τις συμβουλές μας για το καλό σου τα λένε τα παιδιά. Καλησπέρα πέρα ως πέρα ☆

  12. Εδώ είμαι φίλε Αντρέα. Μου αρέσει πολύ αυτός ο διάλογος εδώ. Καλά δεν καταλαβαίνει πως πάει ντουγρού για κιλλίβαντα πυροβόλου ο άλλος?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog