Πιθανή η ψήφος εμπιστοσύνης οριακά από 151 βουλευτές
Μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και την ψήφο εμπιστοσύνης που ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας έχουν ήδη βγει τα μπλοκάκια στο Μαξίμου
Αυτή την στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας έχει 145 διασφαλισμένες ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλει άλλες έξι για να πιάσει το όριο των 151 που θα του επιτρέψουν να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Πώς διαμορφώνεται «η αριθμητική» της Βουλής;

· Ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 145 βουλευτές.

· Ο κ. Καμμένος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, διευκρίνισε κατά λέξη: «δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης εγώ, η κυρία Κόλλια και ο κύριος Κατσίκης».

Αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουν, δηλαδή οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις που το έχουν δηλώσει και δημοσίως, η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης (το έχουν διαμηνύσει).

· Θετικός σε ψήφο εμπιστοσύνης φέρεται και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, παρά το ισχυρό ενδεχόμενο να διαγραφεί στη συνέχεια από το κόμμα του.

· Μαζί με την ανεξάρτητη βουλευτή και υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Κατερίνα Παπακώστα, συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Παραμένει ασαφές αν υπάρξουν θετικές ψήφοι και άλλων βουλευτών.

Τι είναι η ψήφος εμπιστοσύνης
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.