Το 2018 ήταν μία πάρα πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό στην Ελλάδα, ήταν η καλύτερη χρονιά από ποτέ, ξεπεράσαμε τα 33 εκατομμύρια τουρίστες, ήταν μία πάρα πολύ καλή χρονιά και σε αριθμούς αλλά και σε έσοδα» τονίζει ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού
Κωνσταντίνος Τσέγας, σε σημερινή συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, όπου βρίσκεται για την εκεί Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, στην οποία η χώρα μας δίνει δυναμικό “παρών” με το περίπτερο του ΕΟΤ και 18 συνεκθετών του.

Ως «πάρα πολύ φιλόδοξη» χαρακτηρίζει ο ίδιος τη στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού και της υπουργού Έλενας Κουντουρά για τουρισμό «365 ημέρες τον χρόνο», επισημαίνοντας πως οι αριθμοί της πρώτης χρονιάς ήταν εξαιρετικά καλοί, τον Οκτώβριο και Νοέμβριο υπήρξαν αφίξεις που κανείς δεν περίμενε. Πρόκειται, όπως σημειώνει, για έναν θεσμό που τώρα ξεκινάει και στο άμεσο μέλλον θα υπάρχουν πολύ καλά αποτελέσματα, και αυτό έγινε σε συντονισμό με τους παράγοντες της αγοράς, γιατί δεν αρκεί να προωθείται μόνον από το υπουργείο, αλλά και οι παράγοντες της αγοράς πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχθούν τον κόσμο και να τον εξυπηρετήσουν.

Θεαματικά αποτελέσματα μέσα στα επόμενα χρόνια, αναμένονται, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ και από τον θεματικό τουρισμό, στον οποίο πρόσφατα άρχισαν να τίθενται οι βάσεις και ήδη είναι πολύ ικανοποιητικές οι έως τώρα επιδόσεις.

«Πρόκειται για τομείς που δυστυχώς δεν είχαν αξιοποιηθεί όσο έπρεπε» παρατηρεί για να προσθέσει πως με θεσμοθετήσεις γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης των πάντων και με το πρόσφατο νομοσχέδιο, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, κατηγοριοποιούνται πολλές μορφές τουρισμού, οι οποίες μέχρι πρότινος δεν ήταν θεσμοθετημένες.

Κατά την άποψή του, εναπόκεινταν μόνον σε κάποιους ανθρώπους, «ρομαντικούς», οι οποίοι προσπαθούσαν να προσφέρουν χωρίς η πολιτεία να κάνει τα βασικά, και τώρα τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ άμεσα γιατί στόχος είναι πλέον να αξιοποιηθεί, πέραν του πολιτισμού και όλος ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ είναι πεπεισμένος ότι η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα είναι πάρα πολύ σημαντική για την επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων, ενώ θεωρεί πως ένα από τα κυριότερα «όπλα» της καλής πορείας του ελληνικού τουρισμού είναι και παραμένει αυτό που διαθέτουν οι Έλληνες, τη μοναδική φιλοξενία.

«Εξαιρετική», όπως τονίζει ο Κωνσταντίνος Τσέγας ήταν την περασμένη χρονιά η τουριστική κίνηση από την Αυστρία προς την Ελλάδα, με μία σημαντική αύξηση της τάξης του 18%, που το επιβεβαιώνουν και οι συνομιλητές του -μεγάλοι τουριστικοί παράγοντες στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού της Βιέννης- οι οποίοι επισημαίνουν και μία αύξηση πέραν του 10%, ήδη στις προκρατήσεις για το 2019.

Είναι κοινή διαπίστωση, όπως σημειώνει, ότι οι Αυστριακοί είναι λαός ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση για την Ελλάδα ως χώρα των διακοπών του και μόλις προχθές ο μεγάλος διεθνής όμιλος TUI ανακοίνωσε πως η Ελλάδα ανακηρύχθηκε «ο πιο δημοφιλής τόπος θερινών διακοπών».

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, στο πλαίσιο της έκθεσης -στην οποία συμμετέχουν πάνω από 850 εκθέτες από 80 χώρες στη δε διάρκειά της, έως μεθαύριο Κυριακή, αναμένονται πάνω από 150.000 επισκέπτες- έχει μία σειρά συναντήσεις και επαφές με παράγοντες του τουρισμού στην Αυστρία με τους οποίους, όπως υπογραμμίζει, επιδιώκεται η καλύτερη δυνατή συνεργασία και η αναζήτηση των καλύτερων δυνατών λύσεων.

Στο περίπτερο του ΕΟΤ στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Βιέννης με 18 συνεκθέτες, συμμετέχουν διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως οι Περιφέρειες Κρήτης και Ιονίων Νήσων, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Χαλκιδική, Καβάλα, Ύδρα, Πάργα, Πάρος, Βόλος-Πήλιο, Κάρπαθος, Κύθηρα-Αντικύθηρα, αλλά και μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός κατέχει εδώ και χρόνια μία από τις πρώτες θέσεις, ή και επανειλημμένα την πρώτη θέση, στις προτιμήσεις των Αυστριακών τουριστών για τις θερινές διακοπές τους, με κατά μέσο όρο 400.000 να καταφθάνουν ετησίως στη χώρα μας και, ως εκ τούτου, η Αυστρία σε αναλογία με τον πληθυσμό της -8,8 εκατομμύρια κάτοικοι- βρίσκεται στην πρώτη θέση από πλευράς αφίξεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα