Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Brexit: Το «δράμα» της Βρετανίας κι όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

- Advertisement -

Μερικά από τα πιθανά σενάρια για όλα τα αποτελέσματα….
Η κρίσιμη ψηφοφορία της Τρίτης για τη συμφωνία του Brexit της Τερέζα Μέι είναι ένα από τα πιο αναμενόμενα γεγονότα στη βρετανική Βουλή εδώ και χρόνια… Οι εικασίες για το τι μπορεί να συμβεί την επόμενη ημέρα είναι πολλές, αλλά εδώ είναι μερικά από τα πιθανά σενάρια για όλα τα αποτελέσματα.

Η Μέι κερδίζει την ψηφοφορία

Το πιο απλό, αν και απίθανο, αποτέλεσμα της αποψινή ψηφοφορίας. Εάν η Μέι με κάποιον τρόπο καταφέρει την τελευταία στιγμή να δελεάσει αρκετούς αντάρτες και επικρατήσει, θα υπήρχε μια συμφωνηθείσα συμφωνία αναχώρησης με την οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει η ΕΕ και να πάμε σε ένα ομαλό διαζύγιο στις 29 Μαρτίου. Θα υπήρξαν σίγουρα κάποια προβλήματα στο μέλλον, από τα Ιρλανδικά σύνορα μέχρι τη μελλοντική εμπορική συμφωνία, αλλά τα βασικά θέματα θα είχαν τακτοποιηθεί.

Πιθανότητες να συμβεί αυτό: 1/5
Η Μέι χάνει και αποφασίζει να δοκιμάσει ξανά
Αν αποφευχθεί μια ιδιαίτερα μεγάλη ήττα για την Βρετανίδα πρωθυπουργό, πολλοί βουλευτές πιστεύουν ότι θα η Μέι θα κάνει μια γρήγορη δήλωση λέγοντας ότι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες και θα επιδιώξει περισσότερες παραχωρήσεις, κυρίως για το Ιρλανδικό backstop. Το σκεπτικό είναι ότι από τη στιγμή που η ΕΕ έχει δει τι συμβαίνει θα κάνει κάποιες παραχωρήσεις ώστε να προσπαθήσει να αποφύγει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Πιθανότητες να συμβεί αυτό: 3/5
Επέκταση του άρθρου 50

Θεωρούμενο αναγκαίο σε περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων όρων του διαζυγίου – και ίσως απαραίτητο σε σχεδόν οποιοδήποτε άλλο σενάριο – η ΕΕ έει ήδη, ανεπίσημα, υποσχεθεί την επέκταση του Άρθρου 50. Ο πιθανότερος τρόπος να συμβεί αυτό θα ήταν μια «τεχνική» επέκταση μέχρι τον Ιούλιο ή και λίγο αργότερα, για να δοθεί περισσότερος χρόνος για μια δεύτερη ψηφοφορία και να περάσει άλλη νομοθεσία σχετικά με το Brexit. Αλλά αν υπήρχε κάτι νέο, δηλαδή γενικές εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα, θα μπορούσε να προσφερθεί ένα μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα.

Πιθανότητες να συμβεί αυτό: 4/5

brexit-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b9-%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%cf%83%ce%b5-5c46502c0741c

Η Μέι χάνει κι ένα σχέδιο Β αναδύεται
Ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές προβλέπουν ότι εάν το περιθώριο της ήττας είναι βαρύ, η Μέι θα μπορούσε τελικά να αποφασίσει – ή να πειστεί – να εγκαταλείψει το μακροχρόνιο της σχέδιο, να επιδιώξει την παράταση του άρθρου 50 και να ξεκινήσει μια διαδικασία για ένα διαφορετικό Brexit, ίσως με βάση το μοντέλο της Νορβηγίας. Δεδομένου πόσο έντονα και πόσο συχνά η Βρετανίδα πρωθυπουργός απέρριψε μια τέτοια ιδέα, φαίνεται απίθανο. Πιο πιθανό, θα ήταν η προσπάθεια βουλευτών να χρησιμοποιούν την κοινοβουλευτική διαδικασία για να αναλάβουν άμεσα τον έλεγχο.

Πιθανότητες να συμβεί αυτό: 2/5
Γενικές εκλογές
Αυτό είναι το σενάριο που θα επιδιώξει το κόμμα των Εργατικών, αν η Μέι χάσει την ψηφοφορία για το Brexit. Σύμφωνα με το νόμο περί σταθερών κοινοβουλίων, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί, σχετικά σύντομα μια συγκεκριμένη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αν περάσει, θα υπάρξει μια περίοδος 14 ημερών για τη σύσταση μιας νέας κυβέρνησης, αλλά αν αυτό δεν συμβεί τότε θα ζητήσουν εκλογές. Ωστόσο, ενώ αρκετοί Συντηρητικοί είναι πιθανό να ψηφίσουν κατά της συμφωνίας του Μέι, δεν πρόκειται να ψηφίσουν και κατά της κυβέρνησής τους. Μια άλλη επιλογή, την οποία μερικοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος θεωρούν πιθανή, είναι η ίδια η Μέι να αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές, με στόχο να μπορέσει να παρουσιάσει μια πιο συνεκτική προσέγγιση Brexit από τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Πιθανότητες να συμβεί αυτό: 2/5
Δεύτερο δημοψήφισμα
Αυτή ήταν η ελπίδα πολλών βουλευτών του Συντηρητικού και του Εργατικού Κόμματος, υποστηριζόμενων από την εκστρατεία «η ψήφος στους πολίτες», αλλά αντιτάχθηκε έντονα από τον Μέι και άλλους στο κοινοβούλιο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο πιο πιθανός τρόπος για να επιτευχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα ήταν εάν οι Εργατικοί υποστήριζαν σαφώς την ιδέα. Ωστόσο, ο Κόρμπιν κατέστησε σαφές ότι προτιμά να διαπραγματευτεί μια διαφορετική συμφωνία Brexit.

Πιθανότητες να συμβεί αυτό: 2/5

brexit-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b9-%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%cf%83%ce%b5-5c46502c0741c

Έξοδος χωρίς συμφωνία
Αυτό το σενάριο αποτελεί την προεπιλεγμένη επιλογή – αν η συμφωνία της Μέι καταψηφιστεί και τίποτα νέο δεν έχει υποβληθεί στη θέση του, τότε μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα συνέβαινε αυτομάτως στις 29 Μαρτίου – κάτι όμως που δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από πολλούς βουλευτές. Ήδη πάνω από 200 βουλευτές από όλα τα κόμματα έχουν στείλει επιστολή στη Μέι ζητώντας της να εγγυηθεί πως ένα τέτοιο «εφιαλτικό», όπως το χαρακτηρίζουν σενάριο δεν θα συμβεί.

Πιθανότητες να συμβεί αυτό: 2/5

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog