Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ποινές φυλάκισης για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΚΤΕΛ Κορινθίας

- Advertisement -

Στις αρχές Δεκεμβρίου το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κορίνθου καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο αλλά και τον αντιπρόεδρο της ΚΤΕΛ Κορινθίας ΑΕ
για παραβίαση του άρθρου 57 παρ. β του νόμου 2190-1920 δηλαδή για σύνταξη και έγκριση παράνομου ισολογισμού της ανώνυμης εταιρείας ΚΤΕΛ Κορινθίας καθώς δεν έπραξαν όσα προβλέπει ο νόμος παρόλο που ενημερωνόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τους ορκωτούς λογιστές της εταιρείας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται πλασματικοί δείκτες για την πραγματική κατάσταση της εταιρείας και στην ουσία να παραπλανούνται οι μέτοχοι αυτής και το ευρύτερο κοινό που επιθυμούσε να επενδύσει σε αυτή.

Μετά την απόφαση αυτή και ενώ είχαν προηγηθεί καταθέσεις πλήθους στοιχείων από μετόχους της εταιρείας, διετάχθη από την εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου στις 10 – 12- 2018 η κατά τόπον αρμόδια εισαγγελέας Πρωτοδικών Κορίνθου να προχωρήσει σε έρευνα για διάπραξη κακουργηματικών πράξεων από τα μέλη του Δ.Σ του ΚΤΕΛ Κορινθίας και κάθε υπαίτιο που θα προκύψει και ιδιαιτέρως:

Της κατ΄ επάγγελμα, τελεσθείσης κακουργηματικής απάτης από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση εκ της οποίας το παράνομο περιουσιακό όφελος και η αντίστοιχη βλάβη υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ
Της κακουργηματικής υπεξαιρέσεως, τελεσθείσα από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση από διαχωριστές ξένης περιουσίας, το αντικείμενο της οποίας υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ
Της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και
 Της κακουργηματικής απιστίας.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από προσφυγή δύο μετόχων του ΚΤΕΛ καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κορίνθου είχε απορρίψει την υπόθεση τον Μάιο του 2018.

Το ιστορικό

Η  υπόθεση ξεκίνησε στις δικαστικές αίθουσες από το 2013 περιλαμβάνοντας τουλάχιστον οκτώ μηνύσεις εκατέρωθεν για την οικονομική λειτουργία των ΚΤΕΛ.  Σύμφωνα με καταγγελίες ορισμένων εκ των μετόχων του ΚΤΕΛ στην Κόρινθο η διοίκηση ενώ εισέπραττε την εισφορά που πρέπει να κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό, δεν προέβαιναν στην κατάθεσή της, αλλά με τα χρηματικά αυτά ποσά κάλυπταν άλλες δαπάνες λειτουργικής φύσεως.

Βάση  των μηνύσεων που έχουν καταθέσει οι μέτοχοι, δημιουργήθηκε έλλειμμα στα ταμεία των αποθεματικών του ΚΤΕΛ, οδηγώντας σε τραπεζικό δανεισμό για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών.

Οι Ορκωτοί Ελεγκτές

Ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής για τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2011, στην έκθεσή του αναφέρει πως δεν έχουν κατατεθεί τα αντίστοιχα ποσά που όφειλε το ΚΤΕΛ στους ειδικούς λογαριασμούς (εισφορά 5%): «Οι διενεργούμενες κρατήσεις της ειδικής εισφοράς δεν φέρονται σε πίστωση των ειδικών λογαριασμών», ενώ πιο κάτω η έκθεση αναφέρει ότι ποσό από τις κρατήσεις αυτές χρησιμοποιήθηκε για άλλους λόγους, όπως «για εξυπηρέτηση τραπεζικού δανεισμού προς αντικατάσταση και ανανέωση λεωφορείων μετόχων», αλλά και για «τρέχουσες οικονομικές ανάγκες της εταιρείας».

Παράλληλα ο ίδιος ορκωτός λογιστής της εταιρείας βρίσκει ανάλογα ευρήματα και στον ισολογισμό της οικονομικής χρήσης του 2012.

Το δικαστήριο από την πλευρά του ορίζει ορκωτό πραγματογνώμονα ο οποίος ωστόσο κατά τον έλεγχο των ισολογισμών κατέγραψε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ή οικονομικές διαφορές που να προκαλούν την παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Την επόμενη χρονιά ο ορκωτός ελεγκτής της εταιρείας επανέρχεται και εντοπίζει τα ίδια παραβλήματα στον ισολογισμό,

Ορίζεται νέος πραγματογνώμονας ο οποίος με την σειρά του αναφέρει ότι συμφωνεί με την έκθεση του ορκωτού λογιστή της εταιρείας.

Στην καταγγελία που έκαναν, οι μέτοχοι υποστηρίζουν ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησαν και πήραν από την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας Πελοποννήσου- αποδεικνύεται ότι από το έτος 2003 που συστήθηκε η Α.Ε. του ΚΤΕΛ Κορινθίας δεν έχουν κατατεθεί χρήματα στους ειδικούς λογαριασμούς.

Για όλα τα ανωτέρω, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κορίνθου άσκησε δίωξη κατά 13 ατόμων της διοίκησης του ΚΤΕΛ Κορίνθου, η οποία εκδικάστηκε στις 3 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο οι μέτοχοι είχαν καταθέσει και άλλα στοιχεία στην Εισαγγελία που αφορούσαν τον Αλληλασφαλιστικό Συνεταιρισμό Ιδιοκτητών Υπεραστικών Λεωφορείων ΔΧ Μετόχων της ΚΤΕΛ ΑΕ νομού Κορινθίας  καθώς και άλλες υποθέσεις τις οποίες ωστόσο στις 10 Μαΐου 2018 η Εισαγγελέας Κορίνθου αποφάνθηκε ότι δεν ήταν τέτοια που να μπορούσε να εκφέρει γνώμη και μπήκαν στο αρχείο. Ωστόσο με την απόφαση του Δεκεμβρίου ζητείται από την Εισαγγελέα Κορίνθου να επανεξετάσει και πάλι όλα τα στοιχεία στο σύνολό τους.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι το 2015 είχε προηγηθεί  απόφαση  υπ’ αρ. 98/2015 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου, όπου έγινε δεκτή αγωγή αποζημιώσεως της εταιρείας ΚΤΕΛ Κορίνθου. Συγκεκριμένα έκρινε ως αναληθείς και συκοφαντικούς τους ισχυρισμούς τους «περί δήθεν παράνομης καθυστέρησης απόδοσης μερίσματος στους μετόχους, κακής διαχείρισης, την φημολογία περί διάλυσης της εταιρείας», ενώ η ίδια απόφαση δέχθηκε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς κατά τους οποίους ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κατά τα χρονικό διάστημα από το έτος 2003-2011 δεν διέθεσε όπως υποχρεούτο από το νόμο, τα σχετικά κονδύλια που αφορούν στην ειδική εισφορά του 4% επί των ακαθαρίστων εσόδων της εταιρείας του ΚΤΕΛ βάσει του άρθρου 13 παρ. 1β και 1γ του ν.2963/2001 και παράλληλα δεν διαπιστώθηκε καμία χρησιμοποίηση των ποσών της Ειδικής Κρατήσεως του 4% για άλλο σκοπό πέραν αυτού για το οποίο ορίζει ο νόμος».

Το Υπουργείο Μεταφορών

Μάλιστα το Νοέμβριο του 2014 υπήρξε επιστολή του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών κ. Πατσιαβού Γεώργιου στο οποίο κατέληγε ότι με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στην Υπηρεσία «η ΚΤΕΛ Κορίνθου Α.Ε. δεν έχει καταβάλλει την εν θέματι εισφορά για όλα τα τρίμηνα των οικονομικών χρήσεων που αφορούν τα έτη 2011, 12, 13 καθώς και τα Α και Β τρίμηνα του 2014 ως όφειλε».

Μάλιστα ορισμένοι εκ των μετόχων κατέθεσαν την Παρασκευή 13 Απριλίου 2018 εκ νέου ολόκληρο το φάκελο στον υπουργό Υποδομών Χ. Σπίρτζη. Ο ίδιος φάκελος έχει κατατεθεί και στην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Ξ. Δημητρίου.

Movenews.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog