Οι φαλαινοκαρχαρίες είναι το μεγαλύτερο ψάρι του κόσμου ωστόσο, όσον αφορά το φαγητό τους, δεν έχουν την ίδια φήμη με τους άλλους καρχαρίες…

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Ecological Monographs, οι φαλαινοκαρχαρίες φαίνεται πως είναι παμφάγα ζώα και η διατροφή τους περιλαμβάνει θαλάσσια φυτά και άλγη.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον βιολόγο του Πανεπιστημίου του Τόκιο, Alex Wyatt, μελέτησε ελεύθερους αλλά και σε αιχμαλωσία καρχαρίες για να απομυθοποιήσει τις διατροφικές συνήθειες των αινιγματικών αυτών πλασμάτων.

Ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως υπήρχαν φύκια στα στομάχια τους, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι δεν κατάπιναν απλώς τα φύκια αλλά είναι βασικό στοιχείο της διατροφής τους.

«Οι φαλαινοκαρχαρίες ένα πολύ χαρισματικά πλάσματα που απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε αρκετά για αυτούς», δήλωσε ο Wyatt στο National Geographic.

«Είμαι πολύ πρόθυμος να συμβάλω στην κατανόηση του είδους αυτού», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον βιολόγο, είναι πολύ δύσκολο να μελετήσουν τους καρχαρίες αυτούς και τις διατροφικές συνήθειες τους γιατί είναι πλάσματα που αλλάζουν συνεχώς νερά.

Οι «ευγενείς γίγαντες», όπως χαρακτηρίζονται, δεν είναι τόσο γρήγοροι όσο οι άλλοι καρχαρίες, όμως ένα και μόνο πλατάγιασμα της ουράς τους, μπορεί να τους κάνει να κολυμπούν γρηγορότερα από κάθε άνθρωπο. Έχουν μεγάλα και πλατιά κεφάλια, ενώ το σκούρο μπλε σώμα τους είναι καλυμένο από βούλες και λειτουργεί ως υποβρύχιο καμουφλάζ.

Ο φαλαινοκαρχαρίας προτιμά τα θερμά νερά και συχνά συναντάται στα νερά της Αυστραλίας, των Φιλιππινών, του Μεξικού ακόμη και στo Κατάρ.

Το είδος θεωρείται ότι έχει εμφανιστεί περίπου πριν από 60 εκατομμύρια έτη.

 cnn.gr