Έρευνα: Ο εγκέφαλος των γυναικών φαίνεται τρία χρόνια νεότερος σε σχέση με των ανδρών της ίδιας ηλικίας

2019-02-12T08:46:38+03:0005 Φεβ 2019 | 17:01|Κατηγορίες: Λουτράκι, ΤΟΠΙΚΑ|Ετικέτες: |5 Σχόλια

Η φθορά του χρόνου αφήνει περισσότερα ίχνη στον εγκέφαλο των ανδρών από ό,τι των γυναικών, πράγμα που μπορεί να εξηγεί -εν μέρει τουλάχιστον- γιατί οι γυναίκες είναι πιθανότερο να διατηρήσουν κοφτερό μυαλό στα γεράματά τους…

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος μιας γυναίκας φαίνεται να είναι κατά μέσο όρο τρία χρόνια νεότερος από ό,τι ο εγκέφαλος ενός συνομήλικου άνδρα, από άποψη μεταβολισμού.

Με άλλα λόγια, μπορεί ο εγκέφαλος των δύο φύλων να έχει την ίδια χρονολογική ηλικία, όμως η βιολογική ηλικία του γυναικείου εγκεφάλου δείχνει νεότερη σε σχέση με τους ανδρικού. Ίσως γι’ αυτό οι γυναίκες της τρίτης ηλικίας συχνά διατηρούν τη νοητική διαύγειά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι οι άνδρες. Οι ηλικιωμένες γυναίκες έχει διαπιστωθεί ότι τα καταφέρνουν συνήθως καλύτερα από ό,τι οι άνδρες της ίδιας ηλικίας στα νοητικά και μνημονικά τεστ.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για να λειτουργήσει και ο τρόπος που αυτό συμβαίνει, μεταβάλλεται όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Το ποσοστό σακχάρου που χρησιμοποιείται ως εγκεφαλικό «καύσιμο», συνεχώς μειώνεται με την ηλικία. Καθώς ο εγκέφαλος τείνει να συρρικνωθεί με το πέρασμα του χρόνου, η λειτουργία του μεταβολισμού στον εγκέφαλο γίνεται επίσης πιο αργή στους ηλικιωμένους. Και στις δύο περιπτώσεις οι άνδρες φαίνεται να υστερούν, καθώς ο ανδρικός εγκέφαλος τείνει να συρρικνωθεί ταχύτερα από τον γυναικείο, ενώ και ο μεταβολισμός του ανδρικού εγκεφάλου επιβραδύνεται πιο γρήγορα από ό,τι του γυναικείου.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ακτινολογίας και νευρολογίας-νευροεπιστήμης Μανού Γκογιάλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν με απεικόνιση ΡΕΤ (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) τους εγκεφάλους 121 γυναικών και 84 ανδρών ηλικίας 20 έως 82 ετών, μετρώντας την κυκλοφορία οξυγόνου και σακχάρου (γλυκόζης) στον εγκέφαλο.

Με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης, ανέλυσαν τη σχέση ανάμεσα στη χρονολογική ηλικία καθενός συμμετέχοντος και στον μεταβολισμό του εγκεφάλου του. Ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης υπολόγισε ότι ο εγκέφαλος μιας γυναίκας έχει κατά μέσο όρο 3,8 χρόνια μικρότερη βιολογική ηλικία από ό,τι η χρονολογική ηλικία της.

Αντίθετα, στην περίπτωση των ανδρών ο αλγόριθμος εκτίμησε ότι η βιολογική ηλικία του εγκεφάλου τους είναι κατά μέσο όρο 2,4 χρόνια μεγαλύτερη από την χρονολογική ηλικία. Η συγκριτικά πιο νεανική βιολογική εικόνα του γυναικείου εγκεφάλου σε σχέση με τον ανδρικό ήταν ορατή ακόμη και σε άτομα 20 έως 30 ετών.

«Δεν έχει να κάνει με το ότι οι εγκέφαλοι των ανδρών γερνάνε πιο γρήγορα. Ξεκινούν την ενηλικίωση περίπου τρία χρόνια αργότερα από τις γυναίκες και αυτή η διαφορά παραμένει στην υπόλοιπη ζωή. Αυτό που δεν γνωρίζουμε, είναι τι αυτό σημαίνει. Ίσως ο λόγος που οι γυναίκες δεν βιώνουν τόσο μεγάλη γνωσιακή έκπτωση στα γεράματα, είναι επειδή οι εγκέφαλοί τους είναι σχετικά νεότεροι», δήλωσε ο Γκογιάλ.

dikaiologitika.gr

5 Σχόλια

 1. ANONYMOUS 7 Φεβρουαρίου 2019 σε 09:58 - Απάντηση

  EINAI ELAFROMIALES

 2. ΑνρεαςΛεκκαςΟυαλλια⭐️⭐️⭐️⭐️🎭🎭 7 Φεβρουαρίου 2019 σε 15:53 - Απάντηση

  SOSTOS O GREEGLISH😻και άμα είναι και λίγο «ξανθιές»👩🏼σορρυ Χαρουλα 🤭

 3. ANONYMOUS 7 Φεβρουαρίου 2019 σε 16:41 - Απάντηση

  Σόρρυ, σόρρυ, αλλά την είπες την κουβέντα σου Ανδρέα μου. Ευτυχώς που ανακάλεσες, διότι εσύ ξέρουμε ότι είσαι κύριος, όχι σαν το τριγλυκερίδιο με θαμπά γυαλιά. Την καλησπέρα μου, Ελένη

 4. ΑντρεαςΛεκκαςΟυαλλια⭐️⭐️⭐️⭐️🎭🎭 7 Φεβρουαρίου 2019 σε 17:25 - Απάντηση

  Χάρηκα που είστε καλά αγαπητή Ελένη !Ειναι που έχουν «στιγματιστεί»οι ξανθιές Ελένη για αυτο το λέω 🤭Εγώ πάντως έχω καλές εμπειρίες η καλύτερα καλή εντύπωση σχηματίσει από τις ξανθιές που έχω γνωρίσει 👩‍🦳Μπορεί αυτο να υσχυει για τις ξανθιές που τα «βάφουν «κιόλας αυτά είναι γυναικεία θέματα δεν μπλέκομαι 🤭😮😀😜Καλησπερα σε όλες τις γυναίκες που ομορφαίνουν αυτόν το πλανήτη Γη⭐️

 5. ANONYMOUS 10 Φεβρουαρίου 2019 σε 20:23 - Απάντηση

  Είναι ξεδιάντροπος, Αντρέα μου. Τί άλλο να του πω? Ελένη