Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Απάντηση για γέλια και για κλάματα από την Attica Bank

- Advertisement -

 

Ενώ η κρατική και απόλυτα ελεγχόμενη από την κυβέρνηση τράπεζα Attica Bank, παραδέχεται ανερυθρίαστα ότι παραχώρησε καταναλωτικό δάνειο 100.000 ευρώ στον εκλεκτό υπουργό του κύριου Τσίπρα και μόνιμο υβριστή των μέσων ενημέρωσης Παύλο Πολάκη, καμία απάντηση δεν δίνει για τα ποσά και τι ύψους άλλα παρεμφερή δάνεια έχει παραχωρήσει σε άλλα φυσικά πρόσωπα, όπως ισχυρίζεται στην ανακοίνωση της.

Επίσης ενώ αναφέρεται σε απόλυτα δήθεν αντικειμενικά τραπεζικά κριτήρια στη λήψη της απόφασης της, όπου ελήφθησαν προσωπικές και εμπράγματες εξασφαλίσεις, το ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσο ένα σπίτι αντικειμενικής αξίας 95.000 ευρώ, το οποίο ήδη βρίσκεται σε ενέχυρο από προηγούμενο στεγαστικό, μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική εξασφάλιση, όταν όλες οι τράπεζες της χώρας αρνούνται να δανείσουν ακόμη και επιχειρήσεις αντίστοιχα ποσά. Μόνο τον γέλωτα μπορεί να προκαλέσει η ανακοίνωση της τράπεζας η οποία κατ΄ ουσία προσβάλλει την νοημοσύνη όλων όσων σήμερα αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης τους είτε πρόκειται για νοικοκυριά, είτε για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας 

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα αναφέρει: “Αναφορικά με στοχοποιημένα δημοσιεύματα για δάνεια προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, η Attica bank ενημερώνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια (συνολικού ποσού 100 χιλ. ευρώ) αφορούσαν δύο (2) τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Attica Bank και σημειώνει: “Η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας”.

“Η Attica Bank, κατά το έτος 2018 μέχρι και σήμερα, έχει χορηγήσει ικανό αριθμό και παρομοίου ύψους τέτοια δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, όπως δε προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές Τράπεζες”, υπογραμμίζει και προσθέτει: “Η Attica Bank επισημαίνει ότι από την ανάληψη της παρούσας Διοίκησης, η Τράπεζα εξυγιαίνεται συνεχώς έχοντας αυξήσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεών της, μειώσει στο ελάχιστο τον δανεισμό της από τον ELA, μειώσει σημαντικά το λειτουργικό της κόστος και επιτύχει, προ φόρμα, συνολικό δείκτη φερεγγυότητας 16,2% και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 35% (έναντι του μέσου όρου των λοιπών Τραπεζών που κυμαίνεται στο 40%)”.

“Είναι λοιπόν άδικη η στοχοποίηση της Attica Bank, η οποία εξυγιασμένη μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας κατά το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες με όρους ελεύθερης αγοράς και στο μέτρο της τραπεζικής πρόνοιας”, καταλήγει η ανακοίνωση της τράπεζας.

Στο “μικροσκόπιο” της ΤτΕ το δάνειο Πολάκη

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις και πληθαίνουν τα ερωτήματα για το δάνειο ύψους 100.000 ευρώ που πήρε από την Attica Bank ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, σε μία περίοδο που οι τράπεζες χορηγούν πιστώσεις με το σταγονόμετρο.Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει στοιχεία για το συγκεκριμένο δάνειο, καθώς και για άλλα δάνεια που έχει χορηγήσει η Attica Bank. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη αργότερα μέσα στην ημέρα υπό τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, όπου θα συζητηθεί με στελέχη της Attica Bank το δάνειο προς τον υπουργό.

Στήριξη ΣΥΡΙΖΑ σε Πολάκη: Αν είχε πάρει μίζες δεν θα είχε πρόβλημα

Εν τω μεταξύ, την απόλυτη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνει ο Παύλος Πολάκης για την υπόθεση του καταναλωτικού του δανείου από την Τράπεζα Αττικής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κόμμα, ως απάντηση στις δηλώσεις της κ. Σπυράκη, αναφέρεται δηκτικά ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ούτε μίζες πήρε, ούτε οφ σορ διατηρεί αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη Ν.Δ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, με δηλώσεις του, τον Π. Πολάκη είχε στηρίξει αναφανδόν και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, υπουργός Επικρατείας, λέγοντας ότι είναι ένας εξαιρετικά έντιμος άνθρωπος …μέχρι αηδίας.

Η αποκάλυψη, η… ομολογία και το Πόθεν Έσχες 

Την αποκάλυψη για το δάνειο του Π. Πολάκη έκανε στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα Πρώτο Θέμα και λίγες ώρες μετά ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παραδέχθηκε σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, ότι πράγματι έλαβε 100.000 ευρώ δάνειο από την Attica Bank.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Πολάκη, αναγκάστηκε να καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό βάζοντας σε υποθήκη το σπίτι του για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του οικογενειακού και πολιτικού του βίου καθώς, όπως αναφέρει από τον Οκτώβριο του 2015 αναγκάστηκε να σταματήσει λόγω της υπουργικής του ιδιότητας να ασκεί το επάγγελμα του χειρουργού-εντατικολόγου που του εξασφάλιζε εδώ και πολλά χρόνια τα διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα.

Ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται πλήρως από τη δήλωση Πόθεν Έσχες του Π. Πολάκη. Σύμφωνα με αυτή το εισόδημα του ιδίου και της συζύγου του για τη χρήση 2015 (έτος κατά το οποίο εκλέχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ), ανήλθε στα 100.333 ευρώ. Το οικονομικό έτος 2014 διαμορφώθηκε στα 61.509 ευρώ, το 2013 σε 51.648 ευρώ και το 2012 ανήλθε στα 149.150 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με το Πόθεν Έσχες για το 2015, ο κ. Πολάκης και σύζυγός του έχουν πέντε ακίνητα, δύο μονοκατοικίες στην Κρήτη και τρία διαμερίσματα στην Αθήνα. Η μία εκ των δύο μονοκατοικιών, εμβαδού 158 τμ. σε οικόπεδο 1.200 τ.μ. ανεγέρθηκε το 2008 με στεγαστικό δάνειο ύψους 300.000 ευρώ που χορηγήθηκε από την Eurobank.  Επίσης ο κ. Πολάκης έχει στην κατοχή του ένα επιβατικό ΙΧ 3.165 cc που απέκτησε το 2003 με δάνειο, δύο δίκυκλα (125 cc και 1.170 cc) και ένα ταχύπλοο σκάφος μήκους 9 μέτρων και η σύζυγός του έχει ένα επιβατικό Ι.Χ. 1.329 cc.

Το σπαστό καταναλωτικό δάνειο της Attica Bank στον Παύλο Πολάκη (70.000 ευρώ και 30.000 ευρώ),  προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Σπυράκη: Με ποια κριτήρια χορήγησε η Attica Bank το δάνειο;

Στο ζήτημα που έχει προκύψει με το τραπεζικό δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη στάθηκε σήμερα η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη λέγοντας ότι “το ερώτημα να απευθυνθεί σε τράπεζα Αττικής, η διοίκηση της οποίας ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για άλλες υποθέσεις. Με ποια κριτήρια χορήγησε δάνειο στον κ. Πολάκη, από τη στιγμή που το ακίνητο ήταν ήδη υποθηκευμένο”.

Α. Γεωργιάδης: Λέτε αυτό το διαμάντι της ηθικής να ευνοήθηκε;

“Ας αναλογιστούμε πόση πιθανότητα έχει ο οποιοσδήποτε Έλληνας να πάρει ένα παρόμοιο καταναλωτικό δάνειο 100.000€; 0%…” ήταν το πρώτο σχόλιο του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη στο twitter μετά την επιβεβαίωση του ρεπορτάζ.

Άδωνις Γεωργιάδης

@AdonisGeorgiadi

Τώρα που επιβεβαιώνεται ότι είναι απολύτως αληθές το ρεπορτάζ και ο «Σαχλαμαρόμαγκας» κατά την @EFSYNTAKTON δεν έχει πει κιχ, ούτε καν μία μαντινάδα, ας αναλογιστούμε πόση πιθανότητα έχει ο οποιοσδήποτε Έλληνας να πάρει ένα παρόμοιο καταναλωτικό δάνειο 100.000€; 0%…

SKAI.gr

@skaigr

Από την κρατική και αμαρτωλή Attica Bank με υποθήκη το ήδη υποθηκευμένο για 300.000 ευρώ σπίτι του στα Σφακιά. Τα #δάνεια δεν καλύπτονται από την εμπορική αξία του ακινήτου. Νόμιμο αλλά… ακατόρθωτο για τους κοινούς θνητούς. #Πολάκης https://buff.ly/2DJBuwT 

356

Twitter Ads info and privacy
142 people are talking about this

Ο κ. Γεωργιάδης επανήλθε στο θέμα και λίγο μετά γράφοντας:

“Ένα περίεργο πράγμα, τώρα στην Τρίπολη, ρώτησα πάνω από 1000 ανθρώπους εάν πιστεύουν ότι αυτοί θα έπαιρναν ένα δάνειο 100.000€ με τους όρους που το πήρε ο Υπουργός Πολάκης και ούτε 1 δεν βρέθηκε που να πιστεύει ότι θα το έπαιρνε…λέτε αυτό το διαμάντι της ηθικής να ευνοήθηκε;”

Άδωνις Γεωργιάδης

@AdonisGeorgiadi

Ένα περίεργο πράγμα, τώρα στην Τρίπολη, ρώτησα πάνω από 1000 ανθρώπους εάν πιστεύουν ότι αυτοί θα έπαιρναν ένα δάνειο 100.000€ με τους όρους που το πήρε ο Υπουργός Πολάκης και ούτε 1 δεν βρέθηκε που να πιστεύει ότι θα το έπαιρνε…λέτε αυτό το διαμάντι της ηθικής να ευνοήθηκε;

1,051

Twitter Ads info and privacy
341 people are talking about this

Το Ποτάμι: Πώς έσπασε το εμπάργκο των τραπεζών ο υπουργός;

Το Ποτάμι από την πλευρά του, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το καταναλωτικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, διερωτάται πώς ο κ. Πολάκης έσπασε το εμπάργκο των τραπεζών.

“H αποκάλυψη ότι ένας υπουργός της κυβέρνησης έχει πάρει 100.000 καταναλωτικό δάνειο, βάζοντας ξανά και ξανά και ξανά υποθήκη το σπίτι του, γεννά από μόνο του πολλά ερωτηματικά. Το γεγονός δε, ότι το καταναλωτικό δάνειο δίνεται από μία τράπεζα που φημίζεται για στενές σχέσεις με την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της, δημιουργεί σοβαρό πολιτικό ζήτημα. Η διοίκηση της τράπεζας πρέπει να απαντήσει αν με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους δόθηκαν καταναλωτικά δάνεια 100.000€ και σε άλλους πολιτες. Η απάντηση του κ.Πολάκη “και εσείς βασανίζατε τους μαύρους” – κατά το γνωστό ανέκδοτο – δεν αποτελεί απάντηση. Πρέπει να απολογηθεί, δίνοντας στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες των δανείων του. Και να απαντήσει πώς ακριβώς έπεισε την τράπεζα να τον χρηματοδοτήσει σε μία περίοδο που, ακόμη και υγιέστατες επιχειρήσεις, βρίσκουν κλειστές πόρτες, αφού η κύρια δραστηριότητα των τραπεζών είναι οι κατασχέσεις – 19 κάθε ώρα – και όχι τα καταναλωτικά δάνεια.

Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς σχολίασε σχετικά, στο Twitter:

Η Τράπεζα Αττικής ξέραμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δίνει δάνεια σε “Τοξότες”. Δεν ξέρω τι ζώδιο είναι ο κ. Πολάκης αλλά 100,000 ευρώ δάνειο σε περίπτωση οικονομικής ασφυξίας είναι κάτι αξιοπρόσεκτο. Όπως αξιοπρόσεκτη είναι η ομολογία του ότι έβγαζε τα τριπλάσια ως γιατρός Δημοσίου…”

 

capital.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog