Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προϊόντα με τον όρο “Μακεδονικός”. Τι φοβούνται οι Έλληνες έμποροι;

- Advertisement -

Προβλήματα με την κατοχύρωση των προϊόντων τους φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών εμπορικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την επωνυμία «μακεδονικός».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, ο πρόεδρος και μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος απευθύνθηκαν σε δικηγορικά γραφεία, που τους συμβούλευσαν να περιμένουν μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

«Η γεωγραφική ένδειξη Μακεδονίας είναι προστατευμένη, κατοχυρωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξέρουμε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις και πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπάρχει ο φόβος ή ο κίνδυνος κάτι από αυτό να αλλάξει», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βόρειας Ελλάδας, Γιάννης Αλμπάνης.

Ήδη, μάλιστα, παράγοντες του τουρισμού αναφέρουν πως σε διεθνείς εκθέσεις, συνάδελφοί τους από τη γειτονική χώρα χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία», και μάλιστα χωρίς τον προσδιορισμό «Βόρεια», προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες.

Όπως δήλωσε στο OPEN η Αναστασία Ιωσηφίδου, πρόεδρος Τουριστικής Ανάπτυξης του δήμου Καβάλας, «ήδη στην έκθεση της Αμερικής δεχθήκαμε το ερώτημα, δυστυχώς, αν εμείς ανήκουμε στη Βόρεια ή τη Νότια Μακεδονία. Πρέπει να λέμε ακριβώς στην Ελλάδα, στη Μακεδονία, σε ποια Μακεδονία, για να μην περάσουμε λάθος μήνυμα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να συσταθεί διεθνής επιτροπή υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης, η οποία θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους του θέματος, προκειμένου να βρεθεί ικανοποιητική λύση και για τις δύο πλευρές.

 

Πηγή: newsbeast.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog