Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Ωκεανίς»: 2.000 κεραυνοί, νεροποντές, ψύχος και μανιασμένοι άνεμοι

- Advertisement -

Σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στα ανατολικά, μεγάλο αριθμό κεραυνών και θυελλώδεις ανέμους έφερε το Σάββατο η κακοκαιρία «Ωκεανίς» .

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr, τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 18:30 το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν σε Μόλυβο Λέσβου (80 mm), Αγία Παρασκευή Λέσβου (55), Χίο (44), Σιμωνόπετρα Αγίου Όρους (42), Βατερή Εύβοιας (40), Καβομαλιάς (40), Στενή Εύβοιας (39) και Ζάρακες Εύβοιας (38).

Παράλληλα, περίπου 2.000 κεραυνοί έχουν καταγραφεί από την αρχή της ημέρας, κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου, όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr και παρουσιάζονται στον σχετικό χάρτη του.

Στο μεταξύ, προβλήματα προκαλούν οι θυελλώδεις άνεμοι στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές, όπου οι 318 μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ καταγράφουν ριπές έως και άνω των 140 χλμ/ώρα. Ενδεικτικά, έφθασαν τα 142 στην Παξιμάδα Καρύστου, 121 στη Σαμοθράκη, 119 σε Πορταριά Μαγνησίας και Ρωμανό Πάτρας, 109 στη Μακρινίτσα, 105 στην Πεντέλη, 103 στη Λευκάδα και 93 στο Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Η «Ωκεανίδα» «ξαναέντυσε» και τη Θεσσαλονίκη στα λευκά, αφού το πρωί του Σαββάτου χιόνισε ακόμη και στο κέντρο της. Εντυπωσιακή, από 6 έως και 11,4 βαθμούς χαμηλότερη, είναι σήμερα η πτώση της θερμοκρασίας σε διάφορες περιοχές της πόλης, συγκριτικά με το πρωί της Παρασκευής.

Ανάλογα μεγάλη είναι η «βουτιά» του υδράργυρου και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Για παράδειγμα, διαφορά θερμοκρασίας άνω των 10 βαθμών έχει καταγραφεί στη Νάουσα (11,1), στο Κιλκίς (10,5), στην Αλεξανδρούπολη (11,6), και στη Σαμοθράκη (12,9).

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις

Η κακοκαιρία προκαλεί σοβαρά προβλήματα τόσο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (απαγορευτικό από Πειραιά-Ραφήνα-Λαύριο), όσο και στις οδικές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. (ώρα 21:00 Σαββάτου), η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε 21 Νομούς της χώρας, ενώ σε 22 τα οχήματα κινούνται μόνο με αλυσίδες και κατά τόπους απαγορεύεται η κυκλοφορία των μεγάλων φορτηγών.

Στην Αττική, κλειστές λόγω χιονόπτωσης είναι η Λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο, καθώς και η περιφερειακή οδός Πεντέλης-Νέας Μάκρης από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τον Άγιο Πέτρο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παράλληλα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου, η πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 130 κλήσεις, για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Επιπλέον, παρατηρούνται και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε περιοχές της ανατολικής Aττικής.

Στη Λήμνο αλυσίδες χρειάζονται σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νησιού.

Στην Κεφαλονιά, τέλος, η πυροσβεστική επιχειρεί να απεγκλωβίσει δύο άτομα που βρίσκονται με το αυτοκίνητό τους στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου στον Αίνο, όπου παγιδεύτηκαν εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης.

Την Κυριακή 

Διατήρηση της κακοκαιρίας κυρίως στην κεντρική, ανατολική και νότια χώρα και στο Αιγαίο αναμένεται την Κυριακή, ενώ χιόνια θα πέσουν και στα βόρεια προάστια της Αττικής. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Εύβοιας καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στη Δυτική Ελλάδα αναμένονται βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Κεντρικό Ιόνιο και στη Δυτική Στερεά, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα, με περισσότερα φαινόμενα στη Δυτική Μακεδονία.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη θα κυμανθεί από -9 έως 1 βαθμό, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -6 έως 4 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά από -2 έως 4 βαθμούς, στην Ήπειρο από -1 έως 7, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 1 έως 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 6, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από -2 έως 3 βαθμούς, στις Σποράδες, στη Χίο και στη Λέσβο από 0 έως 6, στις Κυκλάδες από 2 έως 10 βαθμούς, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 8 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στο Νοτιοδυτικοί Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 8 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, 7 με 8 μποφόρ, και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, στα βόρεια προάστια και πιθανότατα κατά περιόδους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως κοντά στους ορεινούς όγκους. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι παροδικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ, και στα θαλάσσια τμήματα θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς, αλλά στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog