Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αυτές ήταν οι δράσεις του Συλλόγου Φίλων Μουσικής για το 2018

- Advertisement -

O Σύλλογος «Φίλων Μουσικής» του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, πιστός στις ιδρυτικές του αρχές, υλοποίησε το 2018 μια σειρά δράσεων στον τομέα του Πολιτισμού.

Η εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας, η καλλιέργεια μουσικής παιδείας στους νέους, η εξωστρέφεια, η γόνιμη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς και επιχειρήσεις αλλά και η παροχή υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για κατοίκους και επισκέπτες τέθηκαν ως προτεραιότητες από ιδρύσεως του Συλλόγου.

Η αγαστή συνεργασία με το Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, οι χορηγοί και υποστηρικτές μας, συνεργάτες, εθελοντές και φίλοι κατέστησαν εφικτή την επιτυχή υλοποίηση ενός φιλόδοξου και μακρόπνοου προγράμματος που γνώρισε καθολική αποδοχή. Και έχοντας υψηλούς στόχους συνεχίζουμε δυναμικά και το 2019!

Πελοπίδας Μαυρόπουλος
Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Παιδική Αποκριά
Με στόχο την επαναπροσέγγιση του εορτασμού της Αποκριάς και των εκδηλώσεων που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους πραγματοποιήσαμε το Φεβρουάριο του 2018 την «Παιδική Αποκριά». Μέσω δημιουργικών διαδραστικών δραστηριοτήτων τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν με την καθοδήγηση ειδικών συνεργατών μας, ανιματέρ και κλόουν. Συναυλίες, παιχνίδια, μουσικοί γρίφοι, κατασκευές και face painting ήταν μερικά από τα δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Λουτρακίου με τεράστια συμμετοχή και ανταπόκριση από τους μικρούς μας φίλους. Στην εκδήλωση συμμετείχε η ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Κορίνθου και η Φιλαρμονική Λουτρακίου.
Ημερίδα:
Μουσική – ένας μοχλός ανάπτυξης και εξωστρέφειας
Με αφορμή τη μουσική και το πώς μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την τοπική κοινωνία το Μάρτιο του 2018 διοργανώθηκε ημερίδα στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο στην οποία συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, τη Μουσική και τον τρόπο που συνδυαστικά και συντονισμένα τροφοδοτούν την κοινωνία και το οικονομικό γίγνεσθαι στην Περιφέρεια. Συζητήθηκαν αποτελεσματικοί τρόποι συνεργασίας ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους φορείς, τις επιχειρήσεις, τους παραγωγούς, τους καλλιτέχνες. Αναφέρθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι χώροι και κλάδοι και πόσο αποτελεσματικά θα μπορούσαν από κοινού να αντιμετωπιστούν. Ήρθαν σε επαφή σημαντικοί φορείς και επαγγελματίες που μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους στο μέλλον, προκειμένου να προχωρήσουν στην αξιοποίηση τοπικών συνεργειών και χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και όχι μόνο.
Carmen
Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο και Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
H όπερα Carmen του Georges Bizet παρουσιάστηκε με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και με μεγάλη επιτυχία, σε χοροθεατρική απόδοση Flamenco από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου σε συνεργασία με τη 30μελή επαγγελματική χορευτική ομάδα Danza Flamenca Grupo του Βασίλη Σκεπετάρη στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου και ακολούθως στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στην Αθήνα. Ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα με περισσότερους από 80 μουσικούς, χορευτές, τραγουδιστές και σολίστ επί σκηνής που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές! Την παρουσίαση έκανε ο Αλέξης Κωστάλας.
Loutraki Festival 2018
Υπό την οργάνωση και καλλιτεχνική διεύθυνση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και τη συνεργασία του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά το Loutraki Festival, μια εξαιρετική διοργάνωση, μια γιορτή της τέχνης και του πολιτισμού. Πληθώρα παραστάσεων σε διαφορετικούς χώρους και με στόχο να αξιοποιηθεί όλη η επικράτεια του διευρυμένου Δήμου, προσέλκυσαν περισσότερους από 7.000 θεατές! Με στόχο την ανάδειξη καλλιτεχνών από την ευρύτερη περιοχή και την προβολή των πολιτιστικών τμημάτων του Δήμου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον Σίφη Πολυζωίδη με το Ζωτικό Χώρο στο Πάρκο Δεξαμενής, το Θείο Βάνια από το Θέατρο Σε Φόρμα, την Μάρω Μαρκέλου με τον Ορέστη Ντάντο στη Λίμνη Βουλιαγμένης, το Δημήτρη Θωμαίδη με τη Μαρίζα Ρίζου στους Αγίους Θεοδώρους αλλά και δύο εξαιρετικές συμπράξεις.
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου στο πλευρό του Δημήτρη Μπάση αποκόμισε εξαιρετικές εντυπώσεις αλλά και το θαυμασμό του τραγουδιστή ενώ η Ορχήστρα Δωματίου της διοργάνωσης που αποτελείται από καθηγητές και συνεργάτες της Φιλαρμονικής συνέπραξε με το Χρήστο Θηβαίο και το Χρήστο Νινιό στο θέατρο Μπεσκάκι των Αγίων Θεοδώρων. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το Blues Festival και τις συναυλίες των Κωστή ΜαραβέγιαΣωκράτη Μάλαμα και Θανάση Παπακωνσταντίνου στο Λύκειο Λουτρακίου. Το Loutraki Festival το 2018 τέθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Avanti La Musica
Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου παρουσιάζουν από τον Οκτώβριο του 2018 το «Avanti La Musica». Μια εκπαιδευτική συναυλία με ειδικά επιλεγμένο ρεπερτόριο από δημοφιλή έργα της κλασικής μουσικής, τα musical και τον κινηματογράφο. Γνώριμες μελωδίες σε ειδικές διασκευές, έχουν σκοπό να μυήσουν τα παιδιά στη μουσική με ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο αλλά και να τα φέρουν σε επαφή με τα μουσικά όργανα. Στόχος του «Avanti La Musica» είναι να προσφέρει γνώση και απόλαυση, παιχνίδι και εξοικείωση, καθιστώντας τους μικρούς μαθητές κοινωνούς της μουσικής με ενεργό ρόλο. Το μουσικό σύνολο απαρτίζεται από έμπειρους καθηγητές με σπουδαία καλλιτεχνική εμπειρία και παιδαγωγική επάρκεια αλλά και από μέλη της Φιλαρμονικής Λουτρακίου. Οι δύο αυτοί πολιτιστικοί βραχίονες ενισχύουν τις προσπάθειες για την προσέγγιση των μικρών μαθητών στην κλασική μουσική, με τη γνωριμία των έργων της, των οργάνων που χρησιμοποιούνται και των ειδικότερων συντελεστών που τη συγκροτούν.
Opus 2018
Σεμινάρια Κλασικής Μουσικής με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης
Με στόχο να φέρουμε τους νέους κοντά στην κλασική μουσική, να διευρύνουμε τους ορίζοντες τους, αλλά και να καταστήσουμε το Λουτράκι διεθνή προορισμό, τόπο συνάντησης και συνδιαλλαγής μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θεσπίσαμε για πρώτη φορά το 2018 το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής – «Opus» 2018. Με κινητήρια δύναμη την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση, τους εκατοντάδες μαθητές αλλά και φίλους της κλασικής μουσικής στο Λουτράκι και την ευρύτερη περιοχή, θέτουμε στέρεες βάσεις για την καθιέρωση και θεσμοθέτηση μιας διοργάνωσης που θα διανθίζεται χρόνο με το χρόνο. Μια διοργάνωση παρακαταθήκη για τη νέα γενιά, με την ευχή να αποτελέσει εφαλτήριο για ανακάλυψη και εξερεύνηση της ύψιστης τέχνης, της μουσικής.
Παρακολούθηση παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η μουσική ακρόαση και η επαφή με κορυφαίους μουσικούς και ορχηστρικά σύνολα είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας διοργανώσαμε τη μετάβαση μελών της Φιλαρμονικής στην Αθήνα για την παρακολούθηση υψηλού επιπέδου μουσικών εκδηλώσεων. Οι νέοι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με σολίστ το διεθνούς φήμης κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη αλλά και την ιστορική Παλαιά Φιλαρμονική Κερκύρας υπό τη μουσική διεύθυνση του Σπύρου Προσωπάρη στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
Σύμπραξη της Ορχήστρας Δωματίου του Loutraki Festival με την Ελένη Πέτα, το Χρήστο Θηβαίο και το Χρήστο Νινιό
Κύριος σκοπός μας, από ιδρύσεως του Loutraki Festival, είναι η ανάδειξη του καλλιτεχνικού δυναμικού που εδρεύει στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου και η δημιουργική συνδιαλλαγή και συνεργασία με επώνυμους καλλιτέχνες της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής. Η Ορχήστρα Δωματίου της διοργάνωσης δημιουργήθηκε με ακριβώς αυτό το σκοπό από μουσικούς της πόλης και καθηγητές της Φιλαρμονικής. Στο ενεργητικό της μετρά ήδη δύο σπουδαίες συνεργασίες με την Ελένη Πέτα (ένα αφιέρωμα σε έλληνες και ξένους ποιητές που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο 2018 στο Κιάτο), το Χρήστο Θηβαίο και το Χρήστο Νινιό (συναυλία στο Θέατρο Μπεσκάκι στους Αγίους Θεοδώρους στα πλαίσια του Loutraki Festival).
Το Σπίτι του Άι Βασίλη
στη Δημοτική Βιβλιοθήκη
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη τα φετινά Χριστούγεννα μεταμορφώθηκε στο σπίτι του Άι Βασίλη! O Σύλλογος «Φίλων Μουσικής» σε συνεργασία με το Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων παρουσίασαν ένα ποικίλο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων, με πληθώρα δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους. Η λειτουργία του ξεκίνησε το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου με την επίσημη τελετή έναρξης και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018. Συναυλίες, αφηγήσεις παραμυθιών, κατασκευές, bazaar βιβλίων, θεατρικά δρώμενα αλλά και μια μικρή υπαίθρια αγορά κράτησαν συντροφιά σε κατοίκους και επισκέπτες τα φετινά Χριστούγεννα. Στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος αρκετοί καλλιτέχνες από το Λουτράκι και την ευρύτερη περιοχή, μουσικά σχήματα και συγκροτήματα, εικαστικοί και ηθοποιοί ενώ σε περισσότερους από 2.000 υπολογίζονται οι επισκέπτες και συμμετέχοντες στα καλλιτεχνικά δρώμενα.
Vienna Tales
Με τη συνεργασία του Συλλόγου, σε ένα κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο η Φιλαρμονική μας Ορχήστρα έκανε ένα ακόμη βήμα προς την πανελλήνια καταξίωση και κατάταξη της ανάμεσα στα κορυφαία ελληνικά μουσικά σύνολα. Με 60μελή σύνθεση απέδωσε εξαιρετικά μουσική από βιεννέζους συνθέτες δίνοντας το στίγμα της φετινής πρωτοχρονιάς. Η υψηλή απόδοση της Φιλαρμονικής, διάφορες εκπλήξεις στη ροή της συναυλίας, μια πανέμορφα διακοσμημένη αίθουσα, η εξαιρετική παρουσίαση του Αλέξη Κωστάλα αλλά και η ένθερμη υποστήριξη του κοινού, θεωρούμε ότι κατατάσσουν την παράσταση Vienna Tales στις κορυφαίες που έχουν ποτέ παρουσιαστεί στο Αλεξάνδρειο!
H εισαγωγή από το ελαφρύ ιππικό του F. Suppe αλλά και οι διάσημες πόλκες της δυναστείας των Strauss, τα ωραιότερα βαλς του Franz Lehar και η συμφωνία Νο45 του J. Haydn σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, συνέθεσαν μεταξύ άλλων ένα πλούσιο και άκρως εορταστικό πρόγραμμα που μετέφερε το κοινό στην ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας της Αυστρίας τον 18ο και 19ο αιώνα!

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog