Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οι Τούρκοι ετοιμάζουν μαζικές ασκήσεις πολέμου

- Advertisement -

Σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη ισχύος προχωρά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βγάζοντας όλα τα πολεμικά πλοία στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο, θέλοντας έτσι να ενισχύσει την κυριαρχία της Άγκυρας και να στείλει σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

«Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας ενέταξε όλες τις δυνάμεις του σε αυτή τη γιγαντιαία πρόβα πολέμου», σημειώνει το CNNTurk στο ρεπορτάζ του.

Ειδικότερα, υπό το «βλέμμα» του Τούρκου υπουργού Άμυνας, φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά και κάθε τύπος πλοίου, -102 στο σύνολό τους- φορτωμένα και εξοπλισμένα με πολεμοφόδια και πλήθος προσωπικού, θα αποπλεύσουν από τις τουρκικές βάσεις.

Η τεράστια άσκηση με το όνομα «Γαλάζια Πατρίδα», που θα αρχίσει αύριο και θα διαρκέσει έως τις 8 Μαρτίου, θα περιλαμβάνει εκτός των πλοίων, πολεμικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πεζοναύτες, βατραχάνθρωπους και την ακτοφυλακή.

Για πρώτη φορά μάλιστα θα εκτοξευτούν στη θάλασσα τα τουρκικής κατασκευής πυρομαχικά με τα πυροβολικά συστήματα Τζιρίτ και Ουμτάς, ενώ από τον στρατό ξηράς, θα συμμετάσχουν τα ελικόπτερα Ατάκ και από την πολεμική αεροπορία 20 μαχητικά αεροσκάφη.

Οι φρεγάτες και οι κορβέτες θα χτυπούν στόχους στην επιφάνεια της θάλασσας, τα πλοία θα εκτοξεύουν πυραύλους εναέριας άμυνας εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ο στρατός θα πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στην ξηρά.

Επίλεκτες μονάδες SAT και SAS μαζί με πεζοναύτες θα πραγματοποιούν αποβάσεις και σύμφωνα με το σενάριο θα αιχμαλωτίζουν χερσαίες μονάδες του εχθρού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan) εντάσσεται στο πλαίσιο του ομώνυμου τουρκικού οράματος που στοχεύει στη δημιουργία διεκδικήσεων σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης 462 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σε αυτή την θαλάσσια περιοχή συγκαταλέγεται το σύμπλεγμα Καστελόριζου-Ρόδου-Καρπάθου, η νοτιοανατολική Κρήτη και η Κύπρος.

Σημειώνεται πως για την άσκηση, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει NAVTEX για να κλείσει περιοχές του ΝΑ αιγαίου. Μάλιστα, πριν από μερικές μέρες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, έκανε μια προκλητική δήλωση, λέγοντας οτι «Κύπρος, Ανατολική Μεσόγειος και Αιγαίο αποτελούν στρατηγικούς στόχους και εθνικά ζητήματα με την άγκυρα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η άσκηση δήλωσε πως «έχουμε λάβει κάθε φροντίδα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και του δίκιου μας στην 462 χιλιάδων τ.χλμ. Γαλάζια πατρίδα μας. Λαμβάνονται κάθε είδους μέτρα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την Μαύρη Θάλασσα.
Δεν θα έχουν καμία τύχη βήματα που δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία. Σε αυτά τα μέρη που ανέφερα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

Την ίδια ώρα, το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας και της Κύπρου βρίσκονται σε επιφυλακή και παρατηρούν με προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας.

 

fimotro.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog