Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κίνδυνος για τα ομόλογα, αν δεν εκταμιευθεί η δόση

- Advertisement -

Η απειλή των Βρυξελλών για το «πάγωμα» της δόσης του ενός δισ. ευρώ αναδεικνύει τις ανησυχίες ότι η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει η Wall Street Journal, αναφορικά με τη δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής επιτήρησης της Κομισιόν.

Παρότι η Αθήνα δεν έχει άμεση ανάγκη ρευστότητας, χάρη στο «μαξιλάρι», αν τελικά το Eurogroup «παγώσει» τη δόση, αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα πλήγμα για το επενδυτικό αίσθημα απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, προειδοποιεί η αμερικανική εφημερίδα. Και μάλιστα, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε σε θετική αξιολόγηση, ως «σινιάλο» προς τους ξένους επενδυτές ότι η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα.

«Οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας απειλούν να δεσμεύσουν ένα δισ. ευρώ που περίμενε η κυβέρνηση της χώρας αυτή την άνοιξη, επειδή η Αθήνα δεν έχει εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η απειλή των επιτηρητών της ΕΕ που παρακολουθούν τις οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος αναδεικνύει τις ανησυχίες ότι η ελληνική κυβέρνηση σέρνει τα πόδια της στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα ξαναμπεί σε οικονομικούς μπελάδες» γράφει η Wall Street Journal.

Η έκθεση της Κομισιόν, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνουν τις ιδιωτικοποιήσεις, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την υιοθέτηση νέου νομικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατηγορίας. Η έκθεση προειδοποιεί πως, αν η Αθήνα δεν επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, τότε το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα «παγώσει» πιθανότατα τη δόση.

Η βασική πηγή διαφωνιών είναι το προσχέδιο του νέου «νόμου Κατσέλη», αναφέρει το δημοσίευμα. Αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν ότι το νέο νομικό πλαίσιο είναι υπερβολικά γενναιόδωρος απέναντι σε ανθρώπους που αποτυγχάνουν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια. Οι δανειστές θέλουν να μπορούν οι τράπεζες να προβαίνουν σε κατασχέσεις σε περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής των δανείων, κάτι που είναι δύσκολο υπό την παρούσα ελληνική νομοθεσία, συνεχίζει η Wall Street Journal.

«Ο νέος νόμος είναι τόσο γενναιόδωρος απέναντι στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εγείρει σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τον αντίκτυπο στην κουλτούρα πληρωμών και τους ισολογισμούς των τραπεζών και ο συνολικός σχεδιασμός του μπορεί να διευκολύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Κομισιόν στην έκθεση.

Ελληνας αξιωματούχος, που επικαλείται η Wall Street Journal, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα στη Βουλή ένα αναθεωρημένο σχέδιο νόμου. Ομως, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα ικανοποιεί τους αξιωματούχους της ΕΕ.

 

Πηγή: fimotro.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog