Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αθώοι 13 υπάλληλοι τριών ασφαλιστικών ταμείων για την υπεξαίρεση των 17.900.000 €!

- Advertisement -

Απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες για υπεξαίρεση 13 υπάλληλοι στα ταμεία του Δήμου της Θεσσαλονίκης, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση για πέντε εξ αυτών.

Σχεδόν 10 χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με την υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ από το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης, στο εδώλιο κάθισαν προϊστάμενοι και υπάλληλοι τριών ασφαλιστικών ταμείων που κατηγορήθηκαν ότι δεν εισέπραξαν τις δημοτικές εισφορές, από το 2001 έως το 2007, ζημιώνοντας τα ταμεία τους κατά 7,5 εκατ. ευρώ.

Το δικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης ότι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι δεν είχαν τη δυνατότητα άσκησης ελέγχου, ούτε γνώση της δράσης του φυσικού υπεξαιρέτη, καταδικασμένου πρώην δημοτικού ταμεία και προχώρησε στην αθώωσή τους.

Ωστόσο, η  εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή των 5 εκ των 13 κατηγορουμένων, λέγοντας στην αγόρευσή της: “Αν φρόντιζαν να κάνουν ελέγχο δεν θα είχαμε αυτό το δυσθεώρητο ποσό της υπεξαίρεσης. Θα ανέκοπταν την πορεία αυτού του ποσού. Πίστευαν ό,τι τους έλεγε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Δεν εκπλήρωσαν τα καθήκοντα τους ενώ ήταν σε γνώση τους ότι έβλαψαν τα συμφέροντα των ταμείων με όφελος για το δήμο Θεσσαλονίκης”.

Ζήτησε την ενοχή των δύο προϊσταμένων

Στην πρότασή της, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή των δύο προϊσταμένων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) του ΤΥΔΚΥ (Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων), μιας προϊσταμένης της κεντρικής υπηρεσίας του ΤΑΔΚΥ (Ταμείο Ασφάλισης Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων) και δύο προϊσταμένων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) του ΕΤΑΑ-ΤΣΕΜΕΔΕ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων- Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων). Ακόμη, πρότεινε την απαλλαγή των υπολοίπων κατηγορουμένων καθώς σε βάρος τους δεν προέκυψε δόλος.

Σημειώνεται, ότι το 2008 αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο του δήμου Θεσσαλονίκης και ακολούθησαν οι δίκες των εμπλεκομένων. Για τη βασική υπόθεση της υπεξαίρεσης έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα οι πρώην διαχειριστής του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας. Τον Μάρτιο 2018, ο Άρειος Πάγος επικύρωσε της ποινές που επιβλήθηκαν στους τρεις κατηγορουμένους.

 

Πηγή: dikastiko.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog