Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τον Μάρτιο οι δηλώσεις, τον Ιούλιο ο ΕΝΦΙΑ

- Advertisement -

Νωρίτερα από ποτέ θα ανοίξει εφέτος η ηλεκτρονική πύλη στο Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, δηλαδή στις 30 Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι η πληρωμή του φόρου θα γίνει κανονικά σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 31η Ιουλίου. Η εκκαθάριση των δηλώσεων για όλα τα ζευγάρια, ανεξάρτητα από το εάν ζήτησαν να υποβάλουν ξεχωριστή δήλωση, θα γίνεται ατομικά για τον καθένα. Έτσι, αν κάποιος από τους δύο συζύγους έχει λαμβάνειν επιστροφή φόρου, θα μπορεί να την λάβει άμεσα, ενώ αυτός που είναι να πληρώσει θα καταβάλει την πρώτη δόση στο τέλος Ιουλίου.

Παράλληλα, εφόσον ο στόχος επιτευχθεί, θα είναι δυνατό να ξεκινήσει άμεσα και η εκκαθάριση -μέσα στον Ιούλιο- με τον ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση να έχει οριστεί για την 31η Αυγούστου.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με βάση τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες, ώστε η μοναδική αλλαγή που θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά να είναι η μείωση έως και κατά 60-100 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Όπως ανακοίνωσε από το Forum των Δελφών ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, αλλάζει η διαδικασία υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται εντός των επομένων ημερών.

Πρακτικά, η πληροφορία για το ύψος των μισθών και συνολικότερα των αποδοχών θα πρέπει να φτάνει στην ΑΑΔΕ ανά μήνα. Αυτό θα επιτρέψει στις Αρχές να καταργήσουν την ετήσια δήλωση αποδοχών, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να περιμένουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους για να μάθουν πόσα εισέπραξε ο κάθε εργαζόμενος.

Από τους Δελφούς, ο Γ. Πιτσιλής αναφέρθηκε και στην προώθηση των ακόλουθων ηλεκτρονικών υπηρεσιών:

– εφαρμογή για τη δήλωση του λογαριασμού IBAN από όλους τους φορολογουμένους

– εφαρμογή που θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να έχει online ενημέρωση για τις επιστροφές φόρου που μπορεί να εκκρεμούν υπέρ του

– προωθείται η ηλεκτρονική τιμολόγηση. «Πέρυσι, παρουσιάσαμε το θέμα στους Δελφούς ως ιδέα, αλλά σήμερα είμαστε κοντά στην υλοποίηση μέσα στο έτος» τόνισε ο Γ. Πιτσιλής.

– Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνεται η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη δήλωση των μερισμάτων, των τόκων και των δικαιωμάτων.

– Εκσυγχρονίζεται η πύλη της ΑΑΔΕ, η οποία θα αποστέλλει ηλεκτρονική πληροφόρηση για την έκδοση νέων εγκυκλίων σε όσους θελήσουν να εγγραφούν στη σχετική υπηρεσία.

 

zougla.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog