Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Προεκλογικό «παίγνιο» με τα αναδρομικά στο Δημόσιο: Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν κάνει αγωγή

- Advertisement -

Ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής αναδρομικών για τις περικοπές του 13ου-14ου μισθού στο Δημόσιο, στο βαθμό που υπάρξει δικαίωση των αιτημάτων των δημοσίων υπαλλήλων από το Συμβούλιο της Επικρατείας, και «φρένο» στις προσδοκίες μόνιμης εφεξής επαναφοράς τους, μετέφερε χθες στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μάλιστα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, όπως διαφαίνεται από τις διαρροές και τις δηλώσεις των στελεχών του υπουργείου Εργασίας τις τελευταίες μέρες, είναι να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ανεξάρτητα αν έχουν κάνει αγωγή ή όχι. Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ιωάννης Πάιδας υποστήριξε πως «ο υπουργός δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση ακόμα και μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ». Άφησε όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, ανοιχτό παράθυρο για την καταβολή των αναδρομικών, στο βαθμό που πρόκειται για μια εφάπαξ και μη επαναλαμβανόμενη δαπάνη.

Μάλιστα, μετέφερε την εικόνα συζητήσεων ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και στους θεσμούς, με τους τελευταίους να εμφανίζονται διαλλακτικοί στο ενδεχόμενο χορήγησης αναδρομικών εφόσον δεν θίγονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όσον αφορά τη μόνιμη επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ο υπουργός, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο Πάιδας, είπε στην ΑΔΕΔΥ ότι σε περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές, τότε θα χρειαστούν δομικές αλλαγές μέσω των οποίων θα αποφεύγονται μόνιμες δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Η χθεσινή συνάντηση με την οποία ο υπουργός Οικονομικών «έκλεισε» το μάτι στους δημοσίους υπαλλήλους για μια θετική έκβαση στις διεκδικήσεις τους για τα αναδρομικά έρχεται δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, με τις οποίες προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση, ανάλογα με την απόφαση του ΣτΕ και το κόστος που θα προκύπτει από αυτή, προτίθεται να επιστρέψει τα αναδρομικά σε όλους στο Δημόσιο, είτε έχουν είτε δεν έχουν καταθέσει αγωγή. Είναι ουσιαστικά σαφής η κυβερνητική πρόθεση να συμπεριλάβει και τα αναδρομικά στο παιχνίδι των υποσχέσεων και των προεκλογικών παροχών.

Επισημαίνεται ότι το ύψος των αναδρομικών εκτιμάται σε 2,4 δισ. έως 3,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια για τα οποία θα αποφασιστεί ότι πρέπει να επιστρέψει χρήματα το Δημόσιο στους δικαιούχους.

 

cnn.gr

 

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog