Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το Εργατικό Κέντρο Λουτρακίου τιμά την ημέρα αναγνώρισης των Γυναικείων Αγώνων

- Advertisement -

Το Εργατικό Κέντρο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων,
ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Όλα άρχισαν στις 8 Μαρτίου του 1857. Τότε, έγινε μια μεγάλη διαμαρτυρία από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, με αίτημα τις καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ντυμένες στα λευκά οι γυναίκες ζητούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας.

Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια περίπου 16 ώρες τη μέρα ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ’ τους μισθούς των ανδρών.

Στα αιτήματα των εργατριών της Νέας Υόρκης περιλαμβανόταν και η μείωση των ωρών εργασίας στις 10, αλλά και η εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχνονται με μανία πάνω στις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν στο αίμα, ενώ οι εργοδότες προχώρησαν σε ομαδικές απολύσεις.

Στις μέρες μας, οι γυναίκες δίνουν καθημερινό αγώνα απέναντι στα απαράδεκτα στερεότυπα που είναι βαθειά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Η φυλετική διάκριση, οι διακρίσεις στην εργασία, που συχνά συνοδεύονται από παρενοχλήσεις και καταπατήσεις των δικαιωμάτων τους, όπως το ιερό δικαίωμα στη μητρότητα, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία. Η ανεργία, η οικονομική ανασφάλεια καθώς και η απουσία του κοινωνικού κράτους για τη στήριξη της οικογένειας, συμβάλουν στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας.

Καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει και να υλοποιήσει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που θα αποκαταστήσουν στην πράξη το έλλειμμα ισότιμης πολιτικής και οικονομικής παρουσίας των γυναικών στην ελληνική κοινωνία.

Για τη Διοίκηση

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γεν. Γραμματέας
Λογοθέτης Κων/νος                   Θώδης Ιωάννης

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog