Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

L-MEDICAL Λουτρακίου: Αίτια παιδικής παχυσαρκίας και ο ρόλος των γονέων

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Γράφει η ιατρός, ενδοκρινολόγος κ. Παπαδοπούλου Αικατερίνη

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία. Ανάμεσα στην πληθώρα μελετών που δείχνουν τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας να αυξάνονται ή να παραμένουν σταθερά τα τελευταία έτη, τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ φέρνουν έναν πρώτο δείγμα αισιοδοξίας.
Οι παράγοντες που ενέχονται στην αιτιολογία της παιδικής παχυσαρκίας μπορούν να ταξινομηθούν σε γενετικούς (σπάνια σύνδρομα παχυσαρκίας), σε ενδοκρινολογικά νοσήματα, με κυριότερο εκπρόσωπο τον υποθυρεοειδισμό, μεταβολικές διαταραχές όπως σακχαρώδης διαβήτης και σε περιβαλλοντικά αίτια (τρόπος ζωής, διατροφικές συνήθειες, καθιστική ζωή-ελλιπής φυσική δραστηριότητα).
Η κυριότερη αιτία είναι ο γρήγορος τρόπος ζωής των γονέων με αποτέλεσμα να μην έχουν τον χρόνο να αφιερώσουν την απαραίτητη προσοχή στη διατροφή των παιδιών τους. Έτσι, παρέχουν στα παιδιά γρήγορα και πρόχειρα γεύματα, σνακ, γλυκά, με αποτέλεσμα να γίνεται υπερκατανάλωση θερμίδων και λίπους και σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα να οδηγούμαστε στην παιδική παχυσαρκία.
Μια άλλη σημαντική αιτία της παιδικής παχυσαρκίας είναι η εικόνα που έχει το παιδί για τους γονείς του. Οι γονείς πρέπει να γίνουν πρότυπο για τα παιδιά τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παχύσαρκα παιδιά έχουν και παχύσαρκους γονείς.
Αν τα παιδιά βλέπουν ότι οι γονείς τρέφονται σωστά και ασκούνται χωρίς να τους είναι δυσάρεστο, τότε πολύ πιθανό είναι να τους μιμηθούν. Μια καλή λύση είναι να αναπτύξουν οι γονείς με τα παιδιά κοινές δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες θα τονίζεται η σημασία της άσκησης.

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog