Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η υγεία μας τη σύγχρονη εποχή είναι δεκάδες και πολυποίκιλες. Διαφέρουν ως προς τα αίτια τους, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και το επίπεδο επικινδυνότητας τους απέναντι στον άνθρωπο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο πλαίσιο αυτό και για να αντιμετωπίσει τα ρίσκα που απειλούν την υγεία το 2019 πρόκειται να καταρτίσει ένα τριετές σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους. Απώτερος σκοπός είναι η πρόσβαση των ανθρώπων στην υγειονομική περίθαλψη αλλά και η προστασία των πολιτών από τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που πλήττουν τον πλανήτη. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν τη δημιουργία ενός πλάνου που θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των πολιτών της κάθε χώρας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως εκτός από τις ασθένειες, τις επιδημίες και τα ελλιπή μέτρα προστασίας που στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας που δημιούργησε ο Οργανισμός, αναφέρεται πως σοβαρή απειλή αποτελεί και το αντιεμβολιαστικό κίνημα που «απειλεί να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση ασθενειών που προλαμβάνονται με τα εμβόλια. Οι εμβολιασμοί είναι μια από τις λιγότερο δαπανηρές και αποδοτικές μεθόδους, που κάθε χρόνο σώζουν 2 με 3 εκατομμύρια ζωές. Αν υπήρχε παγκόσμια κάλυψη τότε θα σώζονταν επιπλέον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Στην κατάταξη ακολουθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή. «Εννιά στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν ρύπους κάθε μέρα. Ο Οργανισμός μας κατατάσσει την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγαλύτερες προκλήσεις για το 2019. Τα ρυπογόνα στοιχεία μπορούν να διαπεράσουν το αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα, ζημιώνοντας τους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο, “σκοτώνοντας” 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως» σημειώνεται σχετικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΟΥ.

Στην επόμενη θέση της λίστας βρίσκονται οι χρόνιες παθήσεις, όπως λόγου χάρη ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, στις οποίες αποδίδεται το 70% του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως. Το ποσοστό των θανάτων από χρόνιες παθήσεις είναι υψηλότερο στις χώρες με τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Στις περιπτώσεις αυτές λαμβάνονται υπόψιν και οι ψυχικές ασθένειες με την αυτοκτονία να αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στις ηλικίες των 15 με 19 ετών.

Στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συμπεριλαμβάνονται και: το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας επιδημίας γρίπης, οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης στις οποίες ζει το 22% του πληθυσμού του πλανήτη (φτώχεια, ξηρασία, εμπόλεμες συγκρούσεις), η αυξανόμενη αντοχή των μικροβίων (λόγω κυρίως της αυξημένης χρήσης αντιβιοτικών), ο ιός του HIV, ο Έμπολα αλλά και τα σχεδόν ανύπαρκτα συστήματα περίθαλψης.

huffingtonpost.gr