Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο 90χρονος βιολόγος που ελπίζει ακόμη στην… ανάσταση του μαλλιαρού μαμούθ

- Advertisement -

Ακόμη και στη σύνταξη, ο 90χρονος Akira Iritani δεν εγκαταλείπει το όνειρό του να… αναστήσει το προϊστορικό μαλλιαρό μαμούθ.

Ο βιολόγος παραδέχεται, μετά από δεκαετίες προσπάθειας, πως παραλίγο να εγκαταλείψει. Όταν όμως πληροφορήθηκε για ένα καλοδιατηρημένο δείγμα το 2012, ήξερε πως έπρεπε να το ερευνήσει. Τελικά ένα μαμούθ γεννημένο πριν από 28.000 χρόνια, στο οποίο δόθηκε το ψευδώνυμο «Yuka», ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνε ο Iritani.

Έτσι, με ένα επαναστατικό πείραμα, η ερευνητική του ομάδα κατάφερε επιτυχώς να επαναφέρει τα αρχαία κύτταρα της Yuka, όπως έγινε γνωστό αυτόν τον μήνα σύμφωνα με το CNNi.

«Προσπαθούσα να βρω αδρανή κύτταρα μαμούθ για 20 χρόνια και μιας και έφτασα 90 ετών, σκέφτηκα πως ίσως ήταν καιρός να εγκαταλείψω και να αποδεχθώ τον θάνατο» δήλωσε ο Akira Iritani, ειδικός στην αναπαραγωγή ζώων και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Προηγμένης Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Κίνκι της Ιαπωνίας.

 

«Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτή την τελευταία έρευνα. Νιώθω πως η Yuka περίμενε να τη βρω».

Στο πείραμα, το οποίο είναι γνωστό ως «πυρηνική μεταφορά», Ιάπωνες και Ρώσοι επιστήμονες πήραν κυτταρικές δομές από τον μυϊκό ιστό της Yuka και τον μετέφεραν στα ωοκύτταρα ποντικού.

Τότε, ο Iritani χρησιμοποίησε μία τεχνική live απεικόνισης των κυττάρων ώστε να ελέγχει εάν τα κύτταρα που ήταν ανενεργά για τόσο καιρό, θα αντιδρούσαν.

«Κοιτούσα στο μικροσκόπιο τα βράδια ενώ ήμουν μόνος μου στο εργαστήριο. Ένιωσα τόσο μεγάλη συγκίνηση όταν είδα τα κύτταρα να ανακατεύονται. Ήλπιζα για αυτό επί 20 χρόνια».

Τα μαλλιαρά μαμούθ, τα οποία είχαν σχεδόν το μέγεθος ενός σημερινού αφρικανικού ελέφαντα, πέθαναν πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

Παρόλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η κλωνοποίηση του ζώου από την ομάδα του Iritani δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, καθώς τα κύτταρα της Yuka έχουν δεχθεί σημαντική φθορά ανά τα χρόνια. Για να πραγματοποιηθεί μία πετυχημένη κλωνοποίηση απαιτούνται καλύτερα δείγματα και αρκετές διορθώσεις στην τεχνική, ώστε να συλλεχθεί με 100% επιτυχία το DNA του μαμούθ και να τοποθετηθεί σε αυγά ελεφάντων, των οποίων το DNA θα έχει αφαιρεθεί.

cnn.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog