Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πανελλήνιες: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια

- Advertisement -

Oι Πανελλήνιες είναι από τις πιο σημαντικές δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, λίγο πριν ενηλικιωθούν. Είναι αγχωτικές, ανταγωνιστικές και επίπονες. Απαιτούν βαθιά προσήλωση και οργανωτικότητα, τόσο από τους ίδιους τους μαθητές όσο και από εμάς, που καλούμαστε να τα στηρίξουμε τόσο συναισθηματικά, όσο και… οικονομικά.

Όσες φορές κι αν αλλάξει το σύστημα εισαγωγής των πανελλήνιων εξετάσεων το άγχος μας παραμένει ίδιο. Θα βοηθήσουν οι νέες αλλαγές τα παιδιά; Πόσα μαθήματα θα δώσουν; Για όσες από εμάς έχουν παιδιά στο λύκειο, αυτή η αγωνία τελειώνει εδώ, καθώς το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τι θα ισχύει για τον νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πανελλήνιες: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλες οι αλλαγές θα έχουν ισχύ από το 2020.

Μείωση μαθημάτων Γενικής Παιδείας

Το νέο σύστημα μειώνει δραστικά τα μαθήματα της Γενικής Παιδείας στην Γ Λυκείου. Τα μαθήματα που είναι υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές είναι:

  • Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, το οποίο θα διδάσκεται 6 ώρες την εβδομάδα.
  • Το μάθημα τον Θρησκευτικών που θα διδάσκεται 1 ώρα την εβδομάδα.
  • Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής που θα διδάσκεται 2 ώρες την εβδομάδα.

Επιπλέον, οι μαθητές θα πρέπει να διαλέξουν ένα μάθημα επιλογής, το οποίο θα διδάσκονται 2 ώρες την εβδομάδα:

  • Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά)
  • Σχέδιο (Ελεύθερο και Γραμμικό)
  • Λατινικά

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας μέχρι πρότινος όλα τα μαθήματα που δεν αφορούσαν τις πανελλήνιες εξετάσεις αντιμετωπίζονταν με αδιαφορία από τους μαθητές. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η υποβάθμιση της τελευταίας τάξης του λυκείου. Σκοπός λοιπόν της μείωσης των μαθημάτων της γενικής παιδείας είναι να αυξηθεί ο χρόνος διδασκαλίας και προετοιμασίας των μαθημάτων που απαιτούνται για την Εισαγωγή στα ΑΕΙ. Έτσι, είναι πιθανόν οι μαθητές να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον για τα σχολικά μαθήματα.

Αλλάζουν οι ομάδες προσανατολισμού

Σύμφωνα με το παρών σύστημα υπάρχουν 3 ομάδες προσανατολισμού και 4 επιστημονικά πεδία. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να επιλέγουν ένα συγκεκριμένο μάθημα γενικής παιδείας για να μπορούν να έχουν πρόσβαση και σε σχολές διαφορετικού επιστημονικού πεδίου. Το νέο σύστημα προτείνει 4 ομάδες προσανατολισμού, η καθεμιά εκ των οποίων αντιστοιχεί σε ένα μόνο επιστημονικό πεδίο.

Αυτό που ουσιαστικά καταργείται είναι η δυνατότητα να «ανοίγει» η πρόσβαση σε ένα άλλο επιστημονικό πεδίο με ένα μάθημα Γενικής Παιδείας, όπως ήταν η βιολογία που επέτρεπε την εισαγωγή στο 3ο επιστημονικό πεδίο από έναν μαθητή που είχε επιλέξει τις ανθρωπιστικές σπουδές. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα Πανεπιστημιακά Τμήματα στα οποία η πρόσβαση μπορεί να γίνει από περισσότερες από μία ομάδες προσανατολισμού.

Οι ομάδες προσανατολισμού θα χωριστούν σε:

  • Ανθρωπιστικές σπουδές: Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία
  • Θετικές σπουδές: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά
  • Σπουδές υγείας: Φυσική, Χημεία, Βιολογία
  • Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής: Μαθηματικά, Α.Ε.Π.Π., Οικονομία

Σε αυτά τα μαθήματα αυξάνονται τόσο οι ώρες διδασκαλίας- σε 6 ανά μάθημα-, όσο και η ύλη.

Ενίσχυση της αξίας του απολυτηρίου

Μέχρι σήμερα οι ενδοσχολικές εξετάσεις για το απολυτήριο απαιτούσαν διπλή προετοιμασία και κόπο από τους μαθητές, γιατί τα μαθήματα γενικής παιδείας στα οποία εξετάζονταν ήταν εντελώς διαφορετικά και από τις Πανελλήνιες. Με το νέο σύστημα οι μαθητές θα εξετάζονται στα 3 μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού και στο μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, σε μαθήματα δηλαδή που απαιτούνται για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο της επιλογής τους.

Σε ό, τι αφορά την διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου, ο βαθμός προαγωγής παραμένει το 9,5. Ο μέσος όρος διαμορφώνεται κατά το 60% από τον Μ.Ο των δύο τετράμηνων και κατά 40% από το τελικό αποτέλεσμα της γραπτής απολυτήριας εξέτασης. Για να βγει η τελική βαθμολογία συμμετέχουν ισότιμα όλα τα μαθήματα, εκτός της Φυσικής Αγωγής. Υπολογίζεται ότι σε επόμενα σχολικά έτη ο βαθμός απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται και στην διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τι ισχύει για τα εσπερινά λύκεια

Το πρόγραμμα των εσπερινών ΓΕΛ θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και η ύλη θα εξομοιωθεί με εκείνη των ημερήσιων λυκείων.

Ελεύθερη πρόσβαση και πρόσβαση μόνο με Πανελλαδικές

Οι σημερινοί μαθητές, από την στιγμή που αποφασίσουν ότι θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα αναπόφευκτα γνωρίζουν ότι θα περάσουν από την διαδικασία των Πανελληνίων. Με το νέο σύστημα, όμως, δίνεται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε κάποιο πανεπιστήμιο μόνο με το απολυτήριο του λυκείου. Συγκεκριμένα, αν ένας υποψήφιος επιλέξει ένα τμήμα ΑΕΙ που δεν έχει υψηλή ζήτηση, δεν θα χρειάζεται να δώσει πανελλήνιες- μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί ποιες σχολές υπάγονται σε αυτήν τη κατηγορία- Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει είναι να δηλώσει την σχολή που θέλει στο μηχανογραφικό που θα κάνει στην Β λυκείου και να πάρει το απολυτήριό του.

Στην περίπτωση, όμως, που ένας μαθητής αλλάξει γνώμη και επιδιώξει την εισαγωγή του σε πανεπιστημιακό τμήμα που προϋποθέτει εξετάσεις, τότε έχει την δυνατότητα να κάνει μια διαφορετική δήλωση στην Γ Λυκείου.

mama365.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog