Σε ζωντανή μετάδοση από την Συρία, δημοσιογράφος του Fox News μεταφέρει πως στο σημείο εδώ και ώρα επικρατεί «ησυχία». Κι όταν λέει «ησυχία» εννοεί πως δεν «πέφτουν», πλέον βόμβες, δεν ακούγονται πυροβολισμοί.

Τι λέει το Fox News για τον ISIS

Επίσημη ενημέρωση ακόμη δεν υπάρχει. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο, το χωριό Baghouz, στην Συρία, που αποτελούσε το τελευταίο «προπύργιο» των τζιχαντιστών, έχει πια απελευθερωθεί.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και πέντε ημέρες που είμαστε στην Συρία, που οι βομβαρδισμοί έχουν σταματήσει και οι πυροβολισμοί έχουν εξαφανιστεί. Γίναμε μάρτυρες του τέλους του Χαλιφάτου. Η σκληρή αυτοκρατορία που κάποτε είχε έναν «στρατό» οκτώ εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι πια παρελθόν.

Τα στρατεύματα εδώ κατεβάζουν τις μαύρες σημαίες του ISIS. Οι σημαίες δεν κυματίζουν πια στην πόλη, προκαλώντας τον τρόμο», μεταδίδει το Fox.

Ήταν «οχυρό»… όνομα και πράγμα

Το Fox μεταδίδει ακόμη πως στο σημείο, κανείς βλέπει τις τελευταίες ώρες μόνο αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι επιτέθηκαν από τρία διαφορετικά σημεία στους τελευταίους τζιχαντιστές που είχαν απομείνει στην συγκεκριμένη πόλη.

Οι φανατικοί μαχητές του ISIS υποχώρησαν, σπίτι – σπίτι, σκηνή – σκηνή, κοντά στον Ευφράτη. Μέσα στην πόλη Baghouz, είναι εύκολο κανείς να διακρίνει πώς κρύβονταν για τόσο καιρό, σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο.

Για να συνεχίσει: «Όχι μόνο σε τούνελ, αλλά και σε εκατοντάδες μικρές τρύπες στο έδαφος καλυμμένες με μουσαμάδες, οι οποίες «δένουν» εκπληκτικά με τα χρώματα του εδάφους.

Στο τέλος, η πλειονότητα παραδόθηκε

Για την ακρίβεια, από την αρχή της χρονιάς περίπου 60.000 υποχώρησαν στην έρημο και οι περισσότεροι εξ αυτών κρατούνται πια σε στρατόπεδα.

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με τα στρατόπεδα αυτά, πάντως. Υπάρχουν ήδη «φωνές» που ζητούν από τις ΗΠΑ να «στήσουν» στο σημείο… δικαστήρια για να ασκηθούν διώξεις».

Τέλος, εκεί που ξεκίνησαν…

Αυτή η τελευταία «γωνιά» του Χαλιφάτου ήταν βαθιά μέσα στην ανατολική έρημο της Συρίας.

Ήταν εκεί που το ISIS κατέλαβε τα πρώτα εδάφη. Κι εκεί που έμελλε τελικά να ηττηθεί.

Μια επιχείρηση… σκούπα βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην συγκεκριμένη πόλη και οι επίσημες ανακοινώσεις είναι θέμα χρόνου.

Εδώ να σημειωθεί πως κανείς από τους ηγέτες του ISIS δεν πιάστηκε μέσα στην πόλη. Αντιθέτως, εγκατέλειψαν τους άνδρες τους να πολεμούν μόνοι, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό δίκτυο.

Το μέγεθος της καταστροφής στην πόλη είναι αδιανόητο, με τα αμερικανικά ΜΜΕ να πλέκουν το εγκώμιο… των ΗΠΑ, τονίζοντας πως χωρίς τηςν παρέμβασή τους δεν θα μπορούσε τόσο γρήγορα να απελευθερωθεί η πόλη.

Για τέσσερα και πλέον χρόνια, το ISIS είχε καταλάβει αυτή την περιοχή, διοικώντας τα πάντα με πυγμή. Ήταν η «καρδιά» των επιχειρησιακών δράσεων του Χαλιφάτου και οι μαχητές του ήταν τόσο «χωμένοι» στα χωριά, που πολλά από αυτά χρειάστηκε να ισοπεδωθούν για να διωχθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως περίπου 1.000 αμερικανοί στρατιώτες θα μείνουν στο σημείο για άγνωστο -ακόμη- χρονικό διάστημα.

Πηγή: newsit.gr