Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Ινδία ανακοίνωσε την κατάρριψη δορυφόρου με πύραυλο

- Advertisement -

Μια απρόσμενη ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, την Τετάρτη, εν όψει των εκλογών στη χώρα: Όπως είπε, η Ινδία είναι πλέον μια «εδραιωμένη διαστημική δύναμη», στην «πρώτη κατηγορία» του διαστήματος, καθώς κατέρριψε επιτυχώς έναν δορυφόρο της που πετούσε σε χαμηλή τροχιά στο πλαίσιο μιας πυραυλικής δοκιμής.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Μόντι είπε ότι, με την επιτυχημένη εκτόξευση ενός αντιδορυφορικού (ASAT) όπλου, η Ινδία έγινε η τέταρτη μόλις χώρα μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία που έχει αυτή την τεχνολογία.

Όπως δήλωσε, αυτό θα «κάνει την Ινδία ισχυρότερη, ακόμα πιο ασφαλή και θα ενισχύσει την ειρήνη και την αρμονία». Σημειώνεται πως νωρίτερα είχε γράψει στο Twitter πως θα κάνει διάγγελμα, χωρίς να αναφέρει ποιο θα ήταν το θέμα του, «πυροδοτώντας» όργιο εικασιών.

«Οι επιστήμονές μας κατέρριψαν έναν “ζωντανό” δορυφόρο 300 χλμ μακριά, στο διάστημα, σε χαμηλή τροχιά» είπε ο Μόντι, σε διάγγελμά του στην τηλεόραση, σύμφωνα με το Reuters.

Μετά τις δηλώσεις Μόντι, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είπε πως ελπίζει όλες οι χώρες να «προστατέψουν την ειρήνη και γαλήνη στο διάστημα». Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν προέβησαν σε σχόλια. Όσον αφορά στο Πακιστάν, παραδοσιακό αντίπαλο της Ινδίας στην περιοχή, ανακοίνωσε πως το διάστημα είναι «κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, και κάθε έθνος έχει την ευθύνη να αποφεύγει ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε στρατιωτικοποίηση αυτής της αρένας».

Η εκτόξευση στο πλαίσιο της δοκιμής που είναι γνωστή ως «Επιχείρηση Σάκτι», έγινε από ένα νησί στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της χώρας. Σκοπός της δοκιμής, σύμφωνα με την ινδική κυβέρνηση, είναι η προστασία των μέσων της Ινδίας στο διάστημα από εχθρικές επιθέσεις.

Στη δοκιμή χρησιμοποιήθηκε ένας τροποποιημένος πύραυλος αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων, ενώ ο δορυφόρος που επλήγη δεν ταυτοποιήθηκε. Όσον αφορά στα απομεινάρια του δορυφόρου, σύμφωνα με την ινδική κυβέρνηση, δεν υπήρξαν συντρίμια στο διάστημα, και τα κομμάτια που έμειναν θα εισέλθουν στην ατμόσφαιρα και θα καούν μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Space.com, ινδικά ΜΜΕ εικάζουν πως πιθανός στόχος της δοκιμής μπορεί να ήταν είτε ο Microsat-R, που είχε εκτοξευτεί τον Ιανουάριο, είτε ο Microsat-TD που είχε εκτοξευτεί έναν χρόνο νωρίτερα.

Το γεγονός αυτό εντείνει τις ανησυχίες περί «κούρσας εξοπλισμών» στο διάστημα, δεδομένου πως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα έχουν δοκιμάσει αντιδορυφορικά όπλα (ASAT) στο παρελθόν, ενώ σχετικά πρόσφατα η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε τη δημιουργία μιας «Διαστημικής Δύναμης» (Space Force). Παράλληλα, η αμερικανική DIA εκτιμά πως η Κίνα και η Ρωσία καταβάλλουν προσπάθειες για εξέλιξη των δικών τους ASAT δυνατοτήτων. Σημειώνεται πως η Κίνα είχε κάνει δοκιμή διαστημικού όπλου το 2007, όταν η Κίνα είχε καταστρέψει έναν δικό της δορυφόρο με πύραυλο που εκτοξεύτηκε από χερσαίες εγκαταστάσεις. Επίσης, το 2008 οι ΗΠΑ είχαν κάνει αντίστοιχη δοκιμή (Operation Burnt Frost), καταρρίπτοντας τον δορυφόρο USA 193 με πύραυλο SM-3, σε ύψος 250 χλμ.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog